Mária esete

Cirkónium híd esetbemutatás

Cirkónium híd

Egészséges, szép mosolyt szeretnék, de kopnak a fogaim!

Hölgypáciensünk nem szerette a különböző színű és formájú fogait. Egységes, egészséges, szép mosolyra vágyott. Mivel az éjszakai fogcsikorgatás jellemző, fogkopása is jelentős, ezért a cirkon koronák mellett döntött, mely tartós és esztétikailag is megfelelő megoldást jelent.

Sok páciensünk teszi fel ezt a kérdést: Mi a lényegi különbség a cirkónium porcelán korona és a teljes porcelán korona között? A cirkon korona vázát a kemény, fémmentes, fogszínű cirkon váz képezi, mely miatt a cirkónium korona szakítószilárdsága, keménysége, teherbírása sokkal nagyobb, mint a teljes porcelán koronáké.

A teljes porcelán koronának ugyanis nincsen váza! A váz nélküli porcelán korona hátránya a cirkon koronával szemben tehát az, hogy kevésbé erős, ezért olyan pácienseknél ahol a fogkopás, illetve a rágó terhelés jelentős, ez a fogkorona típus nem javasolt. Mivel a cirkon porcelán fogkorona sokkal erősebb, ezért fogkopások esetén, erős rágás, megsüllyedt harapás, mély harapás esetén is kiváló és tartós megoldást jelent.

A porcelán korona előnye a cirkon fogkoronákkal szemben pedig az, hogy mivel nincs semmilyen váz a porcelán alatt, ezért a fényt ugyan olyan természetesen engedi át mint a saját fogzománc! Ennek jelentősége abban áll, hogy emiatt a tulajdonsága miatt a porcelán korona a leginkább élethűen utánozni képes a természetes fogakat.

Budapest Dental referencia

Fogászati kezelési lépések:

A kezelés legelső lépése a precíz fogászati tervezés. A fogorvos felméri páciense esztétikai igényeit és hosszú távú elvárásait és ennek megfelelően javasol alternatívákat. Ismerteti az előnyöket és a hátrányokat így a páciens megfelelő információk birtokában dönthet.

Az első feladat mindig a szuvas fogak ellátása. Ezek ellátására abban az esetben is szükség van, ha azokra korona kerül. Ezek után következhet a fogászati lenyomat és a cirkónium koronák elkészítése.

Páciensünk esetében egészséges fogínyt találtunk, ezért a kezelések előtt fogkő eltávolításra nem volt szükség. Az előkészítés után a páciens részére ideiglenesen koronákat készített a fogorvos, hiszen néhány napot várni kell a koronákra.

Az ideiglenes koronák elkészítése is döntő jelentőségű, hiszen ezeknek is pontosan illeszkedniük kell, csak ebben az esetben valósítható meg a fogíny tökéletes védelme. A koronák előkészítése természetesen vállas fog előkészítés, amely fog előkészítés tökéletesen megvédi a fogínyt a későbbi gyulladásoktól.

A kész cirkónium koronák felhelyezésére a fogak előkészítése utáni héten került sor. Páciensünk kérte a fogszín kismértékű módosítását, mely néhány napot még igénybe vett. A fogászati kezelést a páciens 100%-ra értékelte.

Mária

„Köszönöm a doktornő munkáját…
Remek munkát végzett!”

Budapest Dental referencia