A barázdák kiterjesztett zárása felnőttkorban

Mit tegyünk, elszíneződött barázdák esetén?

Sok páciens számára aggodalmat jelent, ha őrlőfogaik felszínén elszíneződött barázdákat látnak. Megnyugtatásul – érdemes fogorvos véleményét kikérni és ellátogatni egy állapotfelmérésre, a legtöbbször azonban szerencsére még sötét elszíneződés esetén sincs szükség beavatkozásra.

A szuvasodás a zománcban fehér, nem pedig fekete. A fekete csíkos, járatok a fogfelszínen a barázda elszíneződései. A fogorvosnak azonban félévenként mindenképp érdemes megmutatni, hiszen a vizsgálat során csak ő tudja biztosan megállapítani, elindult e szuvasodás a barázdák mélyén, vagy semmi gond, csupán elszíneződött járatokkal állunk szemben.

Nagyon ritkán, nem egyértelmű helyzetben kiterjesztett barázdazárás javasolt.

Peches esetben pedig az elszíneződés mélyén valóban szuvasodás látható, ekkor hagyományos esztétikus fogtömést kell készíteni.

Nagyőrlőfog szuvasodásának megelőzése, kiterjesztett barázdazárással felnőttkorban

Felnőtt korban már ritkábban készül barázdazárás, hiszen a fogak már régóta a szájban vannak, így a barázdarendszer, szuvasodás nélkül is tartalmazhat elszíneződéseket, baktériumokat Az elsötétedett barázdák némely páciensnél aggodalomra adhatnak okot, így ilyen esetben érdemes kikérni a fogorvos véleményét.

A kiterjesztett barázdazárás

Az orvos apró fejű fúróval finoman, feltárja a barázdát annak aljáig (ez általában a zománcban marad, a dentint nem éri el), majd az így kitágított barázdát folyékony tömőanyaggal feltölti. Az eljárás fájdalommentes, érzéstelenítés nem szükséges.

A kezeléssel megelőzhető a későbbi szuvasodás kialakulása, de a barázdazárt fogak ellenőrzése félévente javasolt.

Fontos tudnivaló, hogy a barázdazárás nem védi meg a fogak oldalsó részét a szuvasodástól, csak a rágófelszíni rész védelmére alkalmas!

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fémkerámia korona

A hófehér mosoly vonzó. De a kávé is…

Nem az a fogkő a veszélyes, ami látszik, hanem amelyik nem!

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”