1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

A cukor hatása a fogak egészségi állapotára

Tartalomjegyzék

A cukor hatása a fogak egészségi állapotára

A legtöbbünk tisztában van azzal, hogy a cukor fogyasztása káros az egészségre, és rossz esetben akár fogtöméshez is vezethet.
A túlzott cukorfogyasztás okozta betegségeken túl (elhízás, szívinfarktus, cukorbetegség és szövődményei, májkárosodás, érrendszeri megbetegedések stb.) a cukros ételek fogyasztása összefüggésben áll a caries, vagyis a fogszuvasodás kialakulásával is

Mit művel a lepedékben lerakódó szénhidrát a fogakkal?

A cukros ételek magas szénhidráttartalma a lepedéket ragacsossá teszi, így az könnyedén megtapad a fogak felszínén, illetve a nehezen elérhető fogak közti területen.

A lepedékben levő magas cukortartalom a baktériumok kánaánja. Ez nem azért gond, mert irigyelni kell a baciktól a betevő falatot. A gond az, hogy a baktériumok a cukrok elfogyasztásával sajnos savakat termelnek. Minél több cukor van a lepedékben – annál több sav keletkezik, mely marja a fogzománcot.

A kritikus pH érték: pH 5.5 Minél többször viszünk be szénhidrátot, annál több sav keletkezik, így annál hosszabb ideig marad a kritikus szint alatt a savérték.

A fogzománcból pH 5.5 alatt, a savak hatására az ásványi anyag kioldódik. Ezt nevezzük demineralizációnak. Az ásványi anyagok kioldódásával az erős zománcszerkezet meglazul, a baktériumok átjuthatnak a fogfelszínen. A fogfelszín alatt a fogszövetben később a szerves anyagok is bomlani kezdenek, így szép lassan megindul a fogszuvasodás.

Mit művelhetünk mi, a lepedékkel és a cukrokkal?

Amennyiben a pH értéket pH 5.5 fölött tudjuk tartani – úgy az ásványi anyag kioldódás abbamarad. A folyamat megfordul – elindul a nyálból az ásványi anyagok beépülése a zománcba – ezt a folyamatot remineralizációnak nevezzük. A cukormentes rágóreklámra emlékeznek? pH 5,5 fölött! Igazuk van!

Amennyiben édesség vagy szénhidrát fogyasztása után mihamarabb fogat mosunk, azaz a pH értéket lúgos irányba visszük, nem adunk esélyt a fogszuvasodás elindulásának.

A remineralizációt, azaz az ásványi anyagoknak a fogzománcba való beépülését a fluor nagymértékben elősegíti. Így abban az esetben, ha van egy fogfelszínünk, ahol még nincs üregképződés, de a felszínt már érte sav, azaz a fogfelszíni felmaródás már elindult – fluor bevitellel a folyamat megfordítható, a valódi ekkor fogszuvasodás elkerülhető.

Egészséges fogakhoz nem kell lemondanunk a cukrokról

Nem kell tehát az édességek cukrok, csokik fogyasztásáról véglegesen lemondanunk! Ezek testnek, léleknek egyaránt szükséges dolgok, természetes, hogy az ember nehezen mond le az ilyen finomságokról! Fontos azonban, hogy lehetőség szerint minél többször vigyük a szánkban levő pH értéket 5.5 fölé! Azaz

  • cukorfogyasztás után mossunk fogat
  • az étkezést ne cukros étellel, inkább olajos étellel zárjuk pl. sajtok
  • együnk minél több rostot tartalmazó ételt is – pl. egy csoki szelet után egy szál sárgarépa – a rostok rágásával ugyanis nyál termelődik, mely hígítja a
  • keletkező savakat.
  • Étkezés után rághatunk xilitet vagy szorbitot tartalmazó rágógumit is, ha éppen nincs kéznél a fogkefe.
Send this to a friend