Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

A direkt héjak alkalmazása az esztétikai fogászatban

| Dr. Pattogató Rita
A direkt héjak alkalmazása az esztétikai fogászatban
A direkt héjak alkalmazása az esztétikai fogászatban

A mosolyát, fogait szégyellő ember nem mosolyog. Nem néz bátran a másik szemébe. Nem mondunk újat, mégis sokszor érdemes ismételni: Ha szeretnénk magabiztosan, jól kapcsolódni másokhoz, fontos, hogy mosolyunk tökéletes legyen. Amennyire saját magunkat képesek vagyunk értékelni, annyira értékelnek bennünket a többiek is. Amennyit beleteszünk a saját megjelenésünkbe, annyira fognak vonzódni hozzánk mások. Az esztétikai fogászat és a direkt fogászati héj megoldást jelenthet. Nézzük meg kinek.

Mikor jelenthet megoldást a direkt héj?

Vannak, akiknek a mosolya születetten hófehér és ragyogóan tökéletes. Van, akinek ez nem adatik meg és vannak, akiknek megadatott, csak nem vigyáztak rá eléggé, így idővel a fogaik kozmetikázásra szorulnak. A direkt héj elsősorban nekik javasolt. Ahol nem kell fogszabályozni, nem kell nagyot beavatkozni, csak kicsit segíteni kell azon, ami nem eléggé fehér, vagy nem eléggé formás.

A direkt héj az esztétikai fogászat egyik kiváló lehetősége, hogy gyorsan, szépen és aránylag kedvező áron oldjunk meg esztétikai problémákat a mosolyzónában.

Érdekli egy direkt héj esetbemutatás? Íme Krisztina esete, olvasson tovább! (link: https://budapestdental.hu/krisztina)

Mi az a direkt héj?

Az esztétikus direkt héjak olyan egyedileg készített vékony kompozit rétegek, amelyek közvetlenül a fog felületére készülnek a fogorvosi rendelőben. Ez gyakorlatilag a fog külső felszínét teljesen vagy részben fedő eljárás. Elsősorban a felső metszőfogakra, ritkábban az alsó metszőfogakra készül. Legnagyobb előnyük, hogy nagyon kíméletesek, azaz sok esetben nem igényelnek preparációt, tehát a fogból csak nagyon keveset, esetenként semmit nem kell elcsiszolni.

Korábban csak kisebb mértékű korrekciók kivitelezésére volt lehetőség ezzel a megoldással, ám az eljárás tökéletesítésével és a felhasznált anyagok modernizálásával a technika alkalmazásának lehetőségei megnyíltak, a felhasználási terület kiszélesedett és biztonságosabbá vált.

Miért lehet biztonságosabban elkészíteni manapság egy dirket héjat, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt?

A válasz elsősorban a felhasznált anyagokban rejlik. Nem megyünk be a mély fogászati, anyagtani ismeretekbe, csak egy kis apró információ: Természetes módon a dentin a zománchoz kb. 50 MPa erővel kötődik. Néhány évvel ezelőtt a mesterséges direkt héj technikákhoz, ha valaki nagyon ügyes fogorvos volt és a legjobb anyagot használta, akkor sem bírt kb. 30 MPa kötőerőnél többet elérni, tehát a restaurátum, mint a direkt héj, a fogon gyenge volt, könnyen letört, repedezett.

A mai anyagokkal, ragasztókkal és technikákkal azonban már ez a természetes kötőerő elérhető. Ez már az úgynevezett biomimetikus fogászat témaköre, de a lényeg, hogy mesterségesen felépíthető a dentinre a zománc úgy, hogy az ott is marad és nem törik le mint régebben. Azaz a porcelán héjhoz egyre hasonlóbb megjelenés és élettartam produkálható direkt héj technikával is. (Azért a porcelán héj esztétikailag még mindig vezet!)

Mikor javasolt direkt héj alkalmazása? Gondolja végig, az Ön fogai talán épp ezekbe a kategóriákba esnek:

 • Fogfehérítésre nem megfelelően reagáló elszíneződések esetén, amikor a zománc színe tökéletesítésére szorul – nem a teljes felületen esetleg foltokban
 • Csorba fog korrekciójakor, amikor kis darabot kell pótolni
 • Front, metszőfog élpótlása esetén. Vigyázat! Mélyharapás, fogcsikorgatás más téma!
 • Fogak közti rések zárására sokszor gyorsan, tartósan és egyszerűen alkalmazható
 • Amorf fogak kiegészítése, egyéb szabálytalan helyzetű fogak korrekciójára, restaurációjára, mint egyfajta instant „fogszabályozás”. Persze itt óvatosnak kell lenni, hiszen az alsó és a felső fogsorok találkozása korlátozó. Sok esetben először valóban fogszabályozásra van szükség, majd később lehet a maradék szín és formabéli rendellenességeket direkt héj technikával javítani.

Mi a direkt héj legnagyobb előnye?

Nem, vagy minimálisan kell hozzá az ép foganyagot feláldozni, a zománcot megcsiszolni. Sérülés esetén pedig könnyen helyreállítható, illetve kiegészíthető az anyag.

Tökéletes megoldás, ha kismértékű hibát kell csak korrigálni vagy a páciens semmiképp sem szeretne fogzománcot feláldozni, illetve, ha anyagilag egy kedvezőbb megoldást keresünk a kerámia héjakkal szemben.

A direkt héj típusai

3 fajta héj típust különböztetünk meg:

 1. Részleges direkt héj: a héj ebben az esetben csak a fog egy részét borítja. A foganyag vesztés minimális, elsősorban a saját fogzománc alkotja a fogat, ez van kiegészítve, az eltérés szinte láthatatlanul megoldható.
 2. Teljes direkt héj: a fog teljes elülső felszíne beborításra kerül
 3. Csiszolás nélküli direkt héj: abban az esetben, ha a korrekcióra váró fog fizikailag hátrébb-beljebb helyezkedik el a környező fogakhoz képest, kivitelezhető a csiszolás nélküli direkt héj is, mert a kiterjedése nem gátolja más fogak funkcionalitását

Hogyan készül el a direkt héj?

A direkt héjhoz sok esetben minimális előkészület szükséges, például ez csak egy alapos tisztítást jelent. Az ezt követő folyamatok az esztétikus fogtöméshez hasonlóak. Mindenekelőtt biztosítjuk, hogy a fog ne érintkezzen szájüregi nedvességgel, ez esetben leggyakrabban az ún. kofferdam izolálást jelenti. Ezt a lépést követi a fog pontos előkészítése, amelyet másnéven kondicionálásnak is hívunk. Ebben a fázisban a fogat előkezeljük, hogy alkalmassá váljon a ragasztásra. Ezután jöhet a ragasztás, majd a fotopolimerizáció, azaz a fény hatására történő megkötés, mely lépést a fogtömések miatt talán már sokan ismerhetünk. A foghéj kialakítása lépésről-lépésre történik, rétegről-rétegre, különböző árnyalatú és áttetszőségű anyagokat használunk egymás után. A héjat végül formára csiszoljuk majd felpolírozzuk, hogy az a saját fogunkhoz még inkább hasonlóvá váljon.

A héjkészítés lehet bonyolult, többlépcsős folyamat is, különösen a nagyobb volumenű alakítások esetében. Komplex esetben mosolytervezéssel indul a kialakítás, majd ezt követi a próbahéjak elkészítése, egy ún. diagnosztikus setup modell készül és aztán jönnek csak a végleges héjak.

A második lépés során a páciens már a majdani fogászati mintázóanyagból láthatja a méretre tervezett héjakat, így valós képet kap a későbbi eredményről. Amennyiben az eredmény nem nyeri el tetszését, akkor további alakítások szükségesek, amennyiben viszont igen, akkor egy ún. szilikon kulcs készül, amely a szájban való megvalósítást segíti.

Milyen esetekben merül fel a kerámia héj és mi a különbség?

A direkt héjak gyorsan elkészíthető és látványos megoldást nyújtanak, azonban megvannak a lehetőségnek a maga keretei. A héjak vastagsága korlátozott, a fognyaknál például csak 0.3 mm, amely annyit tesz, hogy a fog eredeti színét nem tudja drasztikusan elfedni és átüthet alatta az eredet árnyalat.

A kerámia héj ezzel szemben a fogzománc imitálására alkalmazott legtermészetesebb megjelenésű anyag. Préskerámiából készül és rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben.

Hátránya, hogy némi foganyag vesztéssel jár: körülbelül 0.3-1 mm vastag fogzománcot kell hozzá feláldozni az ajkak felől. Egy borító koronával összehasonlítva természetesen ez még mindig sokkal kedvezőbb megoldás, hiszen lényegesen kevesebb foganyag veszteséggel jár.

Nagy előnye cserébe a porcelán héjnak, hogy a fogak alakjának, méretének és színének megváltoztatására kiválóan alkalmas.

A fogak előkészítése után a fogorvos lenyomatot vesz a fogsorról. Ez alapján a fogtechnikus fogja elkészíteni a héjkerámiát a laboratóriumban, melyet aztán a kezelőorvos helyez fel a rendelőben.

Vannak bizonyos esetek, amikor a héjak – legyen direkt, vagy porcelán héj - elkészítése nem ajánlott:

 • erősen szuvas frontfogak esetén vagy olyan helyzetekben, amikor nincs elégséges mennyiségű zománc – ilyenkor inkább borítókorona készítése javasolt
 • éjszakai erős fogszorítás, csikorgatás esetén szintén nem ajánlott héj készítése, mivel repedés, elmozdulás esélye áll fenn. Ebben az esetben a héjak elkészülésével párhuzamosan éjszakai harapásemelő készítése és alkalmazása javasolt
 • rossz személyes szájhigiéné esetén sem javasoltak a héjak
 • nagymértékű harapási rendellenesség esetén előbb a fogak szabályozása szükséges, majd ezt követően érdemes héjakról beszélni

A kerámia direkt héjak alkalmazásával gyorsan megváltozhat mosoly! Látványos eredmények mellett, veszteség és nagyobb beavatkozás nélkül. A változás mindig egy döntéssel kezdődik: Önmagunk, a saját értékünk mellett! A belső döntésben a fogorvos még nem tud segíteni, de ha ez megvan, a következő lépés az állapotfelmérés, a tervezés és innen már együtt haladhatunk egy tökéletesebb mosoly felé!

ALAP Szájhigiéniai kezelés csomag
19 900 Ft25 900 Ft
OPTIMUM szájhigiéniai kezelés csomag
22 900 Ft29 900 Ft
PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia
32 750 Ft42 500 Ft
Fogorvosi fogfehérítés peroxidos
85 000 Ft120 000 Ft
Dentalhigiéniai fogfehérítés peroxidmentes
25 900 Ft49 900 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.