A direkt héjak alkalmazása az esztétikai fogászatban

A mosolyát, fogait szégyellő ember nem mosolyog. Nem néz bátran a másik szemébe. Nem mondunk újat, mégis sokszor érdemes ismételni: Ha szeretnénk magabiztosan, jól kapcsolódni másokhoz, fontos, hogy mosolyunk tökéletes legyen. Amennyire saját magunkat képesek vagyunk értékelni, annyira értékelnek bennünket a többiek is. Amennyit beleteszünk a saját megjelenésünkbe, annyira fognak vonzódni hozzánk mások. Az esztétikai fogászat és a direkt fogászati héj megoldást jelenthet. Nézzük meg kinek.

Mikor jelenthet megoldást a direkt héj?

Vannak, akiknek a mosolya születetten hófehér és ragyogóan tökéletes. Van, akinek ez nem adatik meg és vannak, akiknek megadatott, csak nem vigyáztak rá eléggé, így idővel a fogaik kozmetikázásra szorulnak. A direkt héj elsősorban nekik javasolt. Ahol nem kell fogszabályozni, nem kell nagyot beavatkozni, csak kicsit segíteni kell azon, ami nem eléggé fehér, vagy nem eléggé formás.

A direkt héj az esztétikai fogászat egyik kiváló lehetősége, hogy gyorsan, szépen és aránylag kedvező áron oldjunk meg esztétikai problémákat a mosolyzónában.

Érdekli egy direkt héj esetbemutatás? Íme Krisztina esete, olvasson tovább! (link: https://budapestdental.hu/krisztina)

Mi az a direkt héj?

Az esztétikus direkt héjak olyan egyedileg készített vékony kompozit rétegek, amelyek közvetlenül a fog felületére készülnek a fogorvosi rendelőben. Ez gyakorlatilag a fog külső felszínét teljesen vagy részben fedő eljárás. Elsősorban a felső metszőfogakra, ritkábban az alsó metszőfogakra készül. Legnagyobb előnyük, hogy nagyon kíméletesek, azaz sok esetben nem igényelnek preparációt, tehát a fogból csak nagyon keveset, esetenként semmit nem kell elcsiszolni.

Korábban csak kisebb mértékű korrekciók kivitelezésére volt lehetőség ezzel a megoldással, ám az eljárás tökéletesítésével és a felhasznált anyagok modernizálásával a technika alkalmazásának lehetőségei megnyíltak, a felhasználási terület kiszélesedett és biztonságosabbá vált.

Miért lehet biztonságosabban elkészíteni manapság egy dirket héjat, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt?

A válasz elsősorban a felhasznált anyagokban rejlik. Nem megyünk be a mély fogászati, anyagtani ismeretekbe, csak egy kis apró információ: Természetes módon a dentin a zománchoz kb. 50 MPa erővel kötődik. Néhány évvel ezelőtt a mesterséges direkt héj technikákhoz, ha valaki nagyon ügyes fogorvos volt és a legjobb anyagot használta, akkor sem bírt kb. 30 MPa kötőerőnél többet elérni, tehát a restaurátum, mint a direkt héj, a fogon gyenge volt, könnyen letört, repedezett.

A mai anyagokkal, ragasztókkal és technikákkal azonban már ez a természetes kötőerő elérhető. Ez már az úgynevezett biomimetikus fogászat témaköre, de a lényeg, hogy mesterségesen felépíthető a dentinre a zománc úgy, hogy az ott is marad és nem törik le mint régebben. Azaz a porcelán héjhoz egyre hasonlóbb megjelenés és élettartam produkálható direkt héj technikával is. (Azért a porcelán héj esztétikailag még mindig vezet!)

Mikor javasolt direkt héj alkalmazása? Gondolja végig, az Ön fogai talán épp ezekbe a kategóriákba esnek:

 • Fogfehérítésre nem megfelelően reagáló elszíneződések esetén, amikor a zománc színe tökéletesítésére szorul – nem a teljes felületen esetleg foltokban
 • Csorba fog korrekciójakor, amikor kis darabot kell pótolni
 • Front, metszőfog élpótlása esetén. Vigyázat! Mélyharapás, fogcsikorgatás más téma!
 • Fogak közti rések zárására sokszor gyorsan, tartósan és egyszerűen alkalmazható
 • Amorf fogak kiegészítése, egyéb szabálytalan helyzetű fogak korrekciójára, restaurációjára, mint egyfajta instant „fogszabályozás”. Persze itt óvatosnak kell lenni, hiszen az alsó és a felső fogsorok találkozása korlátozó. Sok esetben először valóban fogszabályozásra van szükség, majd később lehet a maradék szín és formabéli rendellenességeket direkt héj technikával javítani.

Mi a direkt héj legnagyobb előnye?

Nem, vagy minimálisan kell hozzá az ép foganyagot feláldozni, a zománcot megcsiszolni. Sérülés esetén pedig könnyen helyreállítható, illetve kiegészíthető az anyag.

Tökéletes megoldás, ha kismértékű hibát kell csak korrigálni vagy a páciens semmiképp sem szeretne fogzománcot feláldozni, illetve, ha anyagilag egy kedvezőbb megoldást keresünk a kerámia héjakkal szemben.

A direkt héj típusai

3 fajta héj típust különböztetünk meg:

 1. Részleges direkt héj: a héj ebben az esetben csak a fog egy részét borítja. A foganyag vesztés minimális, elsősorban a saját fogzománc alkotja a fogat, ez van kiegészítve, az eltérés szinte láthatatlanul megoldható.
 2. Teljes direkt héj: a fog teljes elülső felszíne beborításra kerül
 3. Csiszolás nélküli direkt héj: abban az esetben, ha a korrekcióra váró fog fizikailag hátrébb-beljebb helyezkedik el a környező fogakhoz képest, kivitelezhető a csiszolás nélküli direkt héj is, mert a kiterjedése nem gátolja más fogak funkcionalitását

Hogyan készül el a direkt héj?

A direkt héjhoz sok esetben minimális előkészület szükséges, például ez csak egy alapos tisztítást jelent. Az ezt követő folyamatok az esztétikus fogtöméshez hasonlóak. Mindenekelőtt biztosítjuk, hogy a fog ne érintkezzen szájüregi nedvességgel, ez esetben leggyakrabban az ún. kofferdam izolálást jelenti. Ezt a lépést követi a fog pontos előkészítése, amelyet másnéven kondicionálásnak is hívunk. Ebben a fázisban a fogat előkezeljük, hogy alkalmassá váljon a ragasztásra. Ezután jöhet a ragasztás, majd a fotopolimerizáció, azaz a fény hatására történő megkötés, mely lépést a fogtömések miatt talán már sokan ismerhetünk. A foghéj kialakítása lépésről-lépésre történik, rétegről-rétegre, különböző árnyalatú és áttetszőségű anyagokat használunk egymás után. A héjat végül formára csiszoljuk majd felpolírozzuk, hogy az a saját fogunkhoz még inkább hasonlóvá váljon.

A héjkészítés lehet bonyolult, többlépcsős folyamat is, különösen a nagyobb volumenű alakítások esetében. Komplex esetben mosolytervezéssel indul a kialakítás, majd ezt követi a próbahéjak elkészítése, egy ún. diagnosztikus setup modell készül és aztán jönnek csak a végleges héjak.

A második lépés során a páciens már a majdani fogászati mintázóanyagból láthatja a méretre tervezett héjakat, így valós képet kap a későbbi eredményről. Amennyiben az eredmény nem nyeri el tetszését, akkor további alakítások szükségesek, amennyiben viszont igen, akkor egy ún. szilikon kulcs készül, amely a szájban való megvalósítást segíti.

Milyen esetekben merül fel a kerámia héj és mi a különbség?

A direkt héjak gyorsan elkészíthető és látványos megoldást nyújtanak, azonban megvannak a lehetőségnek a maga keretei. A héjak vastagsága korlátozott, a fognyaknál például csak 0.3 mm, amely annyit tesz, hogy a fog eredeti színét nem tudja drasztikusan elfedni és átüthet alatta az eredet árnyalat.

A kerámia héj ezzel szemben a fogzománc imitálására alkalmazott legtermészetesebb megjelenésű anyag. Préskerámiából készül és rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben.

Hátránya, hogy némi foganyag vesztéssel jár: körülbelül 0.3-1 mm vastag fogzománcot kell hozzá feláldozni az ajkak felől. Egy borító koronával összehasonlítva természetesen ez még mindig sokkal kedvezőbb megoldás, hiszen lényegesen kevesebb foganyag veszteséggel jár.

Nagy előnye cserébe a porcelán héjnak, hogy a fogak alakjának, méretének és színének megváltoztatására kiválóan alkalmas.

A fogak előkészítése után a fogorvos lenyomatot vesz a fogsorról. Ez alapján a fogtechnikus fogja elkészíteni a héjkerámiát a laboratóriumban, melyet aztán a kezelőorvos helyez fel a rendelőben.

Vannak bizonyos esetek, amikor a héjak – legyen direkt, vagy porcelán héj – elkészítése nem ajánlott:

 • erősen szuvas frontfogak esetén vagy olyan helyzetekben, amikor nincs elégséges mennyiségű zománc – ilyenkor inkább borítókorona készítése javasolt
 • éjszakai erős fogszorítás, csikorgatás esetén szintén nem ajánlott héj készítése, mivel repedés, elmozdulás esélye áll fenn. Ebben az esetben a héjak elkészülésével párhuzamosan éjszakai harapásemelő készítése és alkalmazása javasolt
 • rossz személyes szájhigiéné esetén sem javasoltak a héjak
 • nagymértékű harapási rendellenesség esetén előbb a fogak szabályozása szükséges, majd ezt követően érdemes héjakról beszélni

A kerámia direkt héjak alkalmazásával gyorsan megváltozhat mosoly! Látványos eredmények mellett, veszteség és nagyobb beavatkozás nélkül. A változás mindig egy döntéssel kezdődik: Önmagunk, a saját értékünk mellett! A belső döntésben a fogorvos még nem tud segíteni, de ha ez megvan, a következő lépés az állapotfelmérés, a tervezés és innen már együtt haladhatunk egy tökéletesebb mosoly felé!

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Erősen szuvas fog felépítésének lépései

Fogszabályozás menete lépésről lépésre

Peroxidos kezelések a rendelőben

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”