A féloldali rágás veszélyei

A féloldali rágás veszélyei

Panaszos fog esetén, egyszerű és hatékony megoldásnak tűnik, ha egy időre pihentetjük a fájós fog oldalán a rágást. Egészen addig úgy érezhetjük, elkerülhetjük módszerünkkel a fogorvost, amíg szembesülünk azzal, hogy a pillanatnyi fájdalom ugyan eltűnik egy időre, helyette azonban problémák egész sorozatát okoztuk magunknak. Fájó fogunkat kímélni próbáljuk, ezzel azonban számos veszélynek tesszük ki fogínyünket, egészséges fogainkat és az állkapocsízületet egyaránt. Amennyiben panaszos fogat érez, azt javasoljuk minél előbb látogasson meg minket egy állapotfelmérés keretein belül.

Egészséges rágás – mindkét oldalon

Finomakat enni, jól megrágni az ételt, közben ízlelni és érezni az ízeket – ez normális esetben kellemes és természetes dolog mindannyiunk számára. Ha fogainkkal minden rendben van, automatikusan úgy rágjuk meg az ételt, hogy hol az egyik, hol a másik oldalon használjuk az őrlő fogakat. Ehhez nem kell tudatosság, szervezetünk, önkéntelen reflexeink mindig kiegyensúlyozott ritmust diktálnak.

Próbáljuk megkeresni a panaszos fogat

Abban az esetben azonban, ha valamelyik őrlőfog érzékennyé vagy fájdalmassá válik ráharapásra – azonnal befolyásolni kezdjük az addig automatikus rendszert – hiszen fájdalmat senki sem szeret érezni. Az első reakció, hogy nem rágunk a kellemetlen panaszokat okozó oldalon. Aztán elkezdünk próbálkozni. Kicsit odatesszük az ételt és óvatosan ráharapunk – Vajon most is érzem? Hátha csak véletlen volt?

Jobb esetben nem érezzük újra a fogfájást, ekkor tovább ellenőrizgetjük fogainkat, vagy a bennük levő fogtömést – hidegre, melegre, megint ráharapásra – ad e valamilyen reakciót vagy megnyugodhatunk, hogy nem kell mégsem a fogorvos segítsége.

Ha a próbálgatásaink kellemetlen eredményekre vezetnek, két út állhat előttünk

Az egyik, hogy fogorvoshoz fordulunk, még abban az esetben is, ha mi magunk nem látunk semmi különösebb problémát – lehet, hogy a fogorvos járatosabb ebben a dologban és mégis megtalálja az okot.

A másik lehetőség, szerintünk kevésbé jó ötlet, hogy nem megyünk el a fogászatra, inkább elkezdünk a másik oldalon rágni. Eleinte még be-beindulnak az automatikusan túloldalra terelő mechanizmusok, de a fájdalom mindig visszatereli a falatot az egészséges oldalra. Később az egy oldali rágás, szokássá válik és hosszú távon nagyon kellemetlen panaszokat, sokszor visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz.

Milyen következményekkel jár a hosszú ideig fennálló féloldali rágás:

  • a rágás tisztító, súroló hatása nem érvényesül a fogakon, így több lepedék gyűlik fel
  • a több lepedék alatt könnyebben kialakul fogszuvasodás, illetve a felgyűlő lepedékből jelentős mennyiségű fogkő alakulhat ki
  • a fogkő ínygyulladást okoz, mely hosszú távon a fog elvesztésével is járhat, rövidtávon mindenképp a higiénia ellen szól és kellemetlen szájszag okozója lehet
  • a féloldali rágás rendkívül rosszat tesz az állkapocs ízületnek, az ízületi fejecs és porckorong kopása a két állkapocsízületben eltérővé válik, mely hosszú távon fájdalmas ízületi problémákat okoz. Az ízületi deformitások gyógyítása rendkívül nehéz, sokszor nem is lehetséges.

Ha megfájdul a fogunk, inkább menjünk fogorvoshoz a rossz szokások kialakítása helyett

A fájdalmat kiváltó panaszos fog – mely kezdetben akár egy egyszerű töméssel gyógyítható lett volna – állapota tovább romlik, gyökérkezelés, esetleg fogeltávolítás válhat szükségessé.

A fájdalom értünk van! A kellemetlen érzés egyben figyelmeztető jel is – álljunk felelősséggel hozzá saját egészségünkhöz!

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Tudnivalók a fogak orvosi fehérítése után

Fogápolás terhesség során

Bölcsességfog eltávolítás, avagy a titokzatos 8-asok

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”