1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

A fogászati implantátum legnagyobb előnyei

Fogászati implantátum

Tartalomjegyzék

Nézzük, mi a legnagyobb előnye a fogászati implantátumnak?

A fogászati implantátumnak számos kifejezett előnye van a hagyományos fogpótlásokkal szemben. Ma már a legtöbben meggyőződtek erről és kérdés nélkül inkább a fogászati implantátum mellett döntenek a fogak pótlására. Bizonyos esetekben a kivehető fogsor csak fogászati implantátum beültetéssel kerülhető el. Másoknak az jelent segítséget a döntésben, hogy a fogimplantátumhoz nem kell ép fogakat lecsiszolni. A fogászati implantátum az a fogpótlás lehetőség, mellyel az elveszített fog a leginkább természtehűen pótolható. A fogbeültetés a legtöbb esetben 98%-os sikeraránnyal kivitelezhető rutineljárás a fogorvosi rendelőkben.

A fogászati implantátumok legnagyobb előnye, hogy nincs saját foganyagveszteség

A fogbeültetés legelső előnye, hogy nem szükséges ép fogakat lecsiszolni és azokra koronákat tenni egy foghiány megszüntetéséhez. Természetesen ez abban az esetben fontos, ha a foghiány előtt és mögött ép fogak vannak. A fogbeültetés ez esetben az elsőként választandó megoldás. A legtöbb embernek mind fizikai, mind lelki szempontból sokkal kisebb megterhelés egy fogbeültetés műtét, mint két ép fog lecsiszolása. További előny, hogy a fogpótlás ebben az esetben csupán egy darab esztétikus koronát jelent, melyet a beültetett fogimplantátumra kell rögzíteni. Ezzel szemben csiszolás után 3 db esztétikus korona készítésére van szükség, hiszen egy – egy korona kerül a lecsiszolt fogakra, és egy közbülső korona a foghiány helyére. Kedvezőbb árfekvésű fogászati implantátummal tehát árban majnem ugyanott vagyunk, mint egy 3 tagú esztétikus fogászati hídnál, tehát megfelelő anatómiai feltételek mellett a döntés már nem ár kérdés! Érdemes elgondolkodni, miért rombolás árán építsünk új fogat, ha ezt megtehetjük e nélkül is?

Mi a helyzet, ha a foghiány előtt és mögött tömött vagy szuvas fogak vannak?

Ebben az esetben vajon a fogbeültetés a legjobb megoldás? Ez már nehezebb kérdés, több szempontot érdemes megvizsgálni. Mikor a foghiány előtt és mögött rossz, tömött vagy koronázott fogak vannak, egyáltalán nem biztos, hogy a fogbeültetés a legelső sorban választandó megoldás! Minden esetben számolni kell a beavatkozás minden előnyével és hátrányával, és javasolt azt a kezelést választani, mely az adott szituációban a legtöbb eredményt hozza a legkevesebb beavatkozás árán. Tehát ha például egy foghiány előtt és mögött gyökérkezelt fogak vannak, melyeket mindenképp koronával kellene ellátni ahhoz, hogy hosszú távon, tartósan a szájban maradhassanak, akkor felesleges lehet fogbeültetéssel terhelni a pácienst, hiszen a foghiány megoldása lényegében nem jelent plusz terhelést számára, ráadásul ebben az esetben lényegesen olcsóbb megoldást is választhat. Igen ám, de a kihúzott fog helyén – amennyiben azt nem fogászati implantátummal pótoljuk – a csont sorvadni kezd majd, idővel ez olyan mértékű lehet, hogy már nem lesz alkalmas a csont beültetésre.

Természetes hatás – hatalmas előny a fogászati implantátumoknál

A fogászati implantátum az egyetlen fogpótlásféle, ami a fogat a leginkább természetes módon pótolni képes. Mintha onnan nőne ki, ahonnan valaha eltávolították. Az elveszett fogak pótlására tekinthetünk úgy, mint valamely önismereti erőpróbákra. Képesek vagyunk a helyreállításra. Nem a múlton rágódunk, nem a jövőtől szorongunk, hanem itt és most helyreállítjuk amit helyre kell állítanunk. Ez is egy teremtési folyamat, bátorság kell hozzá. Bátran a jelenben élni. Élni a lehetőségekkel és felismerni azokat. Ha innen nézzük, az aggodalmakat és a szorongást felcserélhetjük hálára. Csak rajtunk múlik, hogy úgy gondoljuk e: a modern fogászati tudomány megadja számunkra a fogászati implantátumok beültetésének lehetőségét. Ha így gondolkodunk siker fogja kísérni tetteinket, a fogpótlás tartós és sikeres lesz. Ilyen gondolatokkal az ember jó szakembert talál és egészségesen gyógyul.

A fogászati implantátumok tehát kiváló lehetőségei a jó rágás, a szép mosoly és a kellemes közérzet visszaszerzésének.

Send this to a friend