1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

A fogíny is megérdemli az ápolást

Tartalomjegyzék

Tudtad, hogy nem csak a fogakat de a fogínyt is alaposan kell mosni?

Szeresd és tisztel a tested, a fogaid és a mosolyod!

Este van, álmos vagy, fáradt a hosszú nap után. “Nincs kedvem most fogat mosni. Csak egy estét kihagyok nem lesz baj…” Számoltad már, hogy hány ilyen estéd volt? Biztos, hogy nem lesz baj? A bacilusok kegyetlenek. Nem érdekli őket a fárasztó nap, vagy hogy a tv előtt alszol el és így már nincs lehetőséged kibattyogni a fürdőszobába. Nem érdekli őket semmi, csak a cukrok, amit a lepedékben megtalálnak…

Önmagam szeretete nagy ERŐt igényel. Igazából inkább nagy elhatározottságot és fegyelmet. Ezek a szavak mintha nem is tartoznának a szeretet szóhoz, pedig mégis ez az önszeretet és az öntisztelet alapja. Elhatározottság és fegyelem. Így érhető el a rend a szájban, a sima, tiszta fogfelszínek, a feszes, ép, szép rózsaszínű fogíny, a kellemes lehelet és a magabiztos mosoly.

Rendben. Tehát az egészséghez önszeretet kell, melynek alapja az elhatározottság és fegyelem. Lássuk, hogy erre az alapra milyen fogápolási rendszert építhetünk. Melyek azok a feltétlenül szükséges és javasolt fogápolási tevékenységek, melyeket otthon, vagy a fogorvosi rendelőben rendszeresen végeznünk kell az optimális eredményhez?

A fogmosás mint meditáció

Moss fogat 2-2 percig reggel és este. Ez uncsi? Pedig ez mindennek az alapja. De most picit állhatsz hozzá kicsit máshogy is. Moss fogat lelkesen reggel és este! Ugye hogy jobb! Moss fogat úgy, hogy miközben körkörösen masszírozod a fogaid felszínét és a fogínyedet, ott vagy a fogakkal lélekben is.

Tudatosítod amit csinálsz. Nem a főnöködre, vagy a szakdolgozatodra, vagy a gyerek tornacuccára gondolsz, hanem ott van a figyelmed a fogakon. Folyamatosan és szeretettel. Ha elkalandoznál, finoman visszairányítod a tudatod. Legyen a fogmosás a reggeli és az esti meditációd. Csak két perc! Ha így kezdesz el fogat mosni, garantáltan tisztábbak lesznek a fogaid!

Simítsd a nyelveddel a fogfelszínt és térj vissza újra, ha úgy érzed, még nem kellően sima. Ha a figyelmed tényleg ott tartod, egy idő után rájössz, hogy nem elég a hagyományos fogkefe. Valami más is kell, mert a fogközök valahogy nem tisztulnak meg eléggé. Az igényességed nőni fog, már nem elégszel meg az alapokkal. Ekkor indul el az interdentális fogkefe diadalútja!

Az interdentális fogkefe, a nagy mágus!

Még nem hallottál az interdentális fogkeféről? Hát akkor jól figyelj! Ő maga a mágus! Olyat tud, amit a jó öreg fogkefe el sem tud képzelni. Ha megismerkedsz vele, heti 2-3-szor automatikusan részévé válik majd a reggeli vagy az esti fogrituáléidnak. Kihagyhatatlanná válik az az érzés, ahogy az interdentális kefével történő fogtisztítás után érzed magad. Tiszta, nagyon tiszta érzés. Jobb kedv, magabiztosság, felszabadultság!

Az interdentális fogkefével a kis fogközökbe is be tudsz hatolni. Próbáld csak meg, hogy egy alaposnak gondolt fogmosás után az interdentális kefe milyen lepedéktömeget mozdít még ki a fogaid közül. Meg fogsz lepődni, hogy eddig mit tartottál a fogaid között és rémülten gondolod majd át, hogy e tartalom mennyi bűzt, savat és baktériumot tartott a szádban. Mit okozott ez a fogzománcnak és mennyire vette igénybe a fogínyt?

Gondolom megvan a válasz: nagyon! A fogközökben megtapadó baktérium tömeg folyamatos gyulladást provokál a fogíny felső rétegeiben. Szerencsés esetben a felső rétegeiben, mert ha az immunrendszer valami miatt nem tudja a felszínen tartani a frontot, a baktériumok mélyebb rétegekbe kerülhetnek. Így indul el a fogíny alatti csont pusztulása, melyet a köznyelv fogínysorvadásnak nevez.

Tegyél meg mindent azért, hogy fogaid minél tovább szolgálhassanak téged!

Ha az alapos, tudatos fogmosás technikáját elsajátítod, megfelelő fegyelemmel és szeretettel ápolod a fogaidat, lehet, hogy soha nem lesz szükséged fogorvosra vagy dentalhigiénikusra. Mégis, a tapasztalatok azt mutatják, kevesen érik el ezt a magas tudatossági szintet. Nem baj. Az is fantasztikus, ha valaki törekszik rá. Az is fantasztikus, ha, miután elolvasod ezt a cikket, csak hárommal több alkalommal mosol fogat azon héten.

Mivel tehát a megfelelő elhatározottság és fegyelem nehéz ügy mindannyiunk számára, előfordulhat, hogy mégis érdemes időnként külső segítséget kérni, egy fogorvos vagy szájhigiénikus személyében. Ehhez is kell fegyelem és erő, hogy rendszeresen elmenjünk fogászati felülvizsgálatra. Hogy minőségi, magunkért tett áldozatnak tartsuk a fogászati check-up idejét, és ne egy külső, nyomorúságos kényszernek, melyet a hátunk közepébe sem kívánunk.

A fogászati ellenőrzéskor a páciensek kb. 80%-nál fedezhetünk fel valamilyen fogíny problémát vagy fogkövet. Mivel a fogkő csak a fogfelszínen maradt lepedékből alakulhat ki, azt jelenti, hogy nagy arányban mégsem sikerül teljesen alaposan megtisztítani a fogainkat. Tehát a fogászati ellenőrzés és az ott javasolt dentalhigiéniai kezelés realitás és fontos!

Fogkőleszedés, polírozás, fogínyterápia fél vagy egy évenként – a legkíméletesebb és legprofibb szájhigiéniai technológiával

A felgyülemlett fogkövet fogkő eltávolítás során lehet leszedni. Ám nagyon nem mindegy, hogy hogyan, milyen technikával! A legjobb, ha alapos ultrahangos technológiát választunk, melyet kíméletes sópolírozás követ. A műfaj ínyencei ezután még fogfehérítés mellett is dönthetnek. Ha csomagajánlatot választanak, akkor az összes fogkozmetikai szolgáltatáshoz kedvezőbb áron juthatnak hozzá.

Tipp:
Fogkő és fogkő között is van különbség, de nem akkora, mint fogkőleszedő gép és fogkőleszedő gép közt! Mi a Budapest Dental fogorvosai tapasztalatból tudjuk, hogy mi az a profi technikai minőség és csak ezt ajánljuk pácienseinknek is! Megérdemeljük a jó technikát, az azzal járó örömet, mi, a géppel dolgozó fogorvosok és megérdemlik a könnyű kezelést és a gyors eredményeket a kezelésen részt vevő pácienseink is!

Send this to a friend