Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

A gyökér betömésének lépései

A gyökér betömésének lépései

Precíz gyökértömés fájdalommentes gyökérkezelés után

A gyökértömés a gyökérkezelés utolsó lépése. Ezt a lépést nem lehet elsietni, hiszen csak tökéletesen steril és jól feltárt csatorna esetén lehet megfelelő gyökértömést készíteni. A gyökérkezelés utolsó lépéséről van szó, mely tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

A gyökértömést megelőző lépések:

A fenti lépések bizonyos esetekben több ülés alkalmával többször is elvégezhetőek. A lényeg, hogy végül

 1. röntgenfelvétel készítése a panaszos fogról
 2. a gyökércsatorna rendszer feltárása – általában hagyományos kézi műszerekkel
 3. a gyökércsatornarendszer tisztítása, tágítása – a bent levő baktériumok eltávolítása, a szűk csatornák kitágítása
 4. a gyökércsatorna hosszának megállapítása (röntgen segítségével tűs kontrol felvétel alapján, elektromos gyökércsatorna bemérő műszer segítségével)
 5. a csatornák tisztítása a kimért gyökér csúcsig, fertőtlenítő folyadék alkalmazása a csatornákban, lézeres gyökércsatorna kezelés a steril gyökércsatornák érdekében
 6. szükség esetén gyógyszeres lezárás

A fenti lépések bizonyos esetekben több ülés alkalmával többször is elvégezhetőek. A lényeg, hogy végül

 • kifertőtlenített (ebben az esetben teljesen szagmentes a gyökércsatorna)
 • gyökércsúcsig (sem rövidebb, sem hosszabb) feltágított
 • panaszmentes, ráharapásra már nem érzékeny
fogat kapjunk, ebben az esetben indulhat el a gyökértömés, azaz a feltárt gyökércsatorna rendszer megtömése egy erre alkalmas anyaggal.

A gyökértömés:

A gyökértömés kritériumai: Több technika létezik a szűk gyökércsatornák tömésére. A lényeg, hogy a gyökértömés csúcsig érjen és falálló legyen. Ebből a Budapest Dental Fogászaton mi a laterál kondenzációs gyökértömési technikát alkalmazzuk. Célunk, hogy a tökéletesen steril csatornát a kimért gyökércsúcsig tömjük (csúcsig érő gyökértömés), illetve a járatrendszert tökéletesen mindenhol résmentesen kitöltsük (falálló gyökértömés). Gyökértömés fájdalommentesen, érzéstelenítés nélkül: Mivel a gyökértömés már panasz és fájdalommentes fogba történik, melyben élő ideg már nem található, a gyökércsúcsi gyulladás pedig már megszűnt, a gyökértömés a legtöbb esetben érzéstelenítés nélkül elvégezhető. Természetesen kérésre, vagy a legapróbb fájdalom esetén érzéstelenítő adásának nincs akadálya. Gyökértömő anyagok: A gyökértömés rendszerint egy guttapercha nevű, gumiszerű anyagból és valamilyen pasztából áll. A guttapercha nagyon jól záró anyag, nyomásra pedig elterül a csatornarendszerben, így a zegzugos járatok résmentesen kitölthetőek. A guttapercha gyökértömőanyag különböző méretű, vékony, hosszúkás kis rudacskákként képzelhető el (kb 0,5-1 mm átmérő – 2-3 cm hosszúság), melyek vastagsága a gyökércsúcs felé folyamatosan , kúpszerűen csökken, így válik alkalmassá a hasonló formájú szűk gyökércsatorna kitöltésére. Gyökértömés menete: A csatornába, annak tágasságától függően egy vagy több guttapercha rudacskát vezet az orvos. A rudacskák mindegyikét a megkeveréskor még hígan kenhető gyökértömő pasztába mártja, majd a csatornába helyezi, és laterál kondenzációs technika esetén egy arra alkalmas eszközzel a guttapercha rudacskára nyomást gyakorol a gyökércsatornán belül, így az elterülhet a járatban. Ez a műveletet mindaddig folytatja, míg az összes csatornát végig tökéletesen meg nem tömte. Mi történik közvetlenül a gyökértömés után: A megtömött fogat még nem lehet azonnal esztétikus töméssel vagy egyéb restaurációval (gyökércsap, inlay, korona) ellátni, mivel a gyökércsatornákban először a gyökértömésnek meg kell kötnie. A gyökértömés után szükség van egy ellenőrző röntgenfelvételre, melyen az orvos ellenőrzi a „vakon” elkészített gyökértömés hosszát, minőségét. Ezután a gyökértömésre ideiglenes tömés kerül a következő ülésig, mikor elkezdődik a fog koronai részének ellátása – tömés, betét, korona, stb.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.