1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

A gyökér betömésének lépései

Tartalomjegyzék

Precíz gyökértömés fájdalommentes gyökérkezelés után

A gyökértömés a gyökérkezelés utolsó lépése. Ezt a lépést nem lehet elsietni, hiszen csak tökéletesen steril és jól feltárt csatorna esetén lehet megfelelő gyökértömést készíteni. A gyökérkezelés utolsó lépéséről van szó, mely tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

A gyökértömést megelőző lépések:

A fenti lépések bizonyos esetekben több ülés alkalmával többször is elvégezhetőek. A lényeg, hogy végül

  1. röntgenfelvétel készítése a panaszos fogról
  2. a gyökércsatorna rendszer feltárása – általában hagyományos kézi műszerekkel
  3. a gyökércsatornarendszer tisztítása, tágítása – a bent levő baktériumok eltávolítása, a szűk csatornák kitágítása
  4. a gyökércsatorna hosszának megállapítása (röntgen segítségével tűs kontrol felvétel alapján, elektromos gyökércsatorna bemérő műszer segítségével)
  5. a csatornák tisztítása a kimért gyökér csúcsig, fertőtlenítő folyadék alkalmazása a csatornákban, lézeres gyökércsatorna kezelés a steril gyökércsatornák érdekében
  6. szükség esetén gyógyszeres lezárás

A fenti lépések bizonyos esetekben több ülés alkalmával többször is elvégezhetőek. A lényeg, hogy végül

  • kifertőtlenített (ebben az esetben teljesen szagmentes a gyökércsatorna)
  • gyökércsúcsig (sem rövidebb, sem hosszabb) feltágított
  • panaszmentes, ráharapásra már nem érzékeny

fogat kapjunk, ebben az esetben indulhat el a gyökértömés, azaz a feltárt gyökércsatorna rendszer megtömése egy erre alkalmas anyaggal.

A gyökértömés:

A gyökértömés kritériumai:
Több technika létezik a szűk gyökércsatornák tömésére. A lényeg, hogy a gyökértömés csúcsig érjen és falálló legyen. Ebből a Budapest Dental Fogászaton mi a laterál kondenzációs gyökértömési technikát alkalmazzuk. Célunk, hogy a tökéletesen steril csatornát a kimért gyökércsúcsig tömjük (csúcsig érő gyökértömés), illetve a járatrendszert tökéletesen mindenhol résmentesen kitöltsük (falálló gyökértömés).

Gyökértömés fájdalommentesen, érzéstelenítés nélkül:
Mivel a gyökértömés már panasz és fájdalommentes fogba történik, melyben élő ideg már nem található, a gyökércsúcsi gyulladás pedig már megszűnt, a gyökértömés a legtöbb esetben érzéstelenítés nélkül elvégezhető. Természetesen kérésre, vagy a legapróbb fájdalom esetén érzéstelenítő adásának nincs akadálya.

Gyökértömő anyagok:
A gyökértömés rendszerint egy guttapercha nevű, gumiszerű anyagból és valamilyen pasztából áll. A guttapercha nagyon jól záró anyag, nyomásra pedig elterül a csatornarendszerben, így a zegzugos járatok résmentesen kitölthetőek. A guttapercha gyökértömőanyag különböző méretű, vékony, hosszúkás kis rudacskákként képzelhető el (kb 0,5-1 mm átmérő – 2-3 cm hosszúság), melyek vastagsága a gyökércsúcs felé folyamatosan , kúpszerűen csökken, így válik alkalmassá a hasonló formájú szűk gyökércsatorna kitöltésére.

Gyökértömés menete:
A csatornába, annak tágasságától függően egy vagy több guttapercha rudacskát vezet az orvos. A rudacskák mindegyikét a megkeveréskor még hígan kenhető gyökértömő pasztába mártja, majd a csatornába helyezi, és laterál kondenzációs technika esetén egy arra alkalmas eszközzel a guttapercha rudacskára nyomást gyakorol a gyökércsatornán belül, így az elterülhet a járatban. Ez a műveletet mindaddig folytatja, míg az összes csatornát végig tökéletesen meg nem tömte.

Mi történik közvetlenül a gyökértömés után:
A megtömött fogat még nem lehet azonnal esztétikus töméssel vagy egyéb restaurációval (gyökércsap, inlay, korona) ellátni, mivel a gyökércsatornákban először a gyökértömésnek meg kell kötnie. A gyökértömés után szükség van egy ellenőrző röntgenfelvételre, melyen az orvos ellenőrzi a „vakon” elkészített gyökértömés hosszát, minőségét. Ezután a gyökértömésre ideiglenes tömés kerül a következő ülésig, mikor elkezdődik a fog koronai részének ellátása – tömés, betét, korona, stb.

Send this to a friend