1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

A kapcsos kivehető fogpótlás jellemzői

Kapcsos kivehető fogpótlás

Tartalomjegyzék

Az emberek sajnos előbb vagy utóbb szembesülnek a foghiány állapotával. Ez a helyzet természetszerűleg frusztráló lehet és pszichésen is terhet róhat ránk, nehezítheti helytállásunkat a mindennapokban, ahogy ez a tudományos cikk is igazolja. Ebben segíthet Önnek a kapcsos kivehető fogpótlás.

A jó hír, hogy legyen szó bármilyen mértékű foghiányról, a modern kor megoldásainak hála van megoldás ennek kezelésre.

Abban az esetben, ha egyetlen darab saját foggal sem rendelkezünk, akkor teljes kivehető fogpótlás vagy az implantáció lehetősége merülhet fel, amennyiben viszont rendelkezünk valamennyi saját fogállománnyal, akkor részlegesen kivehető fogsorral javítható az aktuális állapot.

Mielőtt megrémülne: “Nem, én nem akarok szájpadlásos fogsort!”

A napi gyakorlatban számos alkalommal keres fel minket a rendelőben idősebb páciens, fogpótlás igényével. A vizsgálatok alapján egyértelművé válik, régi hidakat, koronákat le kell venni, bizony néhány teljesen menthetetlen fogat ki kell húzni. Az ilyen jellegű előkészítések után teljesen egyértelmű, hogy olyan kevés fog marad, amire már fix hidat nem lehet készíteni, de vannak olyan stabil, megőrizhető fogak, amelyeket pedig súlyos vétek lenne eltávolítani.

Sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a páciensben annak az igénye merül fel: Inkább húzzuk ki a menthető, stabil fogakat is, de nem szeretne kivehető, kapcsos fogpótlást. Fogbeültetést, vagy mini fogimplantátumokat sem szeretne – esetleg csontritkulás gyógyszer miatt nem is lehet – és úgy gondolja, a teljes kivehető fogsor számára majd jó megoldást fog jelenteni: nem lesz vele gond, nem lesz a fogakkal gond, egyszerűvé válik az élet… Milyen súlyos tévedés!

Még egyetlen saját, megmenthető fog is rengeteget számít

A teljes kivehető fogsor a legutolsó, hangsúlyozom a legeslegutolsó állomás. A fogsor nem stabil, billeg, kényelmetlen. Az való igaz, hogy nincsenek fogak, amik elromolhatnak, vagy gondot okozhatnak, de a csont a fogsor alatt folyamatosan sorvad, vékonyodik, így a fogsor stabilitása folyamatosan változik. Súlyos hiba azt gondolni, hogy a teljes kivehető fogsor egy jobb állapot a részleges kivehető fogsorhoz, vagy a fogimplantátumokhoz képest.

Aki már megtapasztalta, hogy teljes kivehető fogsora van, mert nem tudott időben lépni és a fogait elvesztette, az biztosan tudja miről beszélek. Ők azok, akik, ha lehetséges mini fogimplantátumok beültetését kérik a fogatlan állcsontba. A kis patentok a fogak helyett stabilabban tartják a fogsort. Így, ugyan a fogsor még mindig kivehető, de mégis sokkal fixebben ül, mintha nem lenne kapaszkodó a szájban.

Amíg  van megmenthető fog a szájban, óvjuk!

Itt nem arra gondolok, hogy nehézkesen, sok kockázattal kezdjünk el nehezen gyökérkezelhető őrlő fogakat mentegetni, amelynek valóban magas a kockázata, hogy mennyi ideig marad a szájban. Nem, a kockázatos, gyenge fogaktól el kell búcsúzni. De sok esetben megtartható jó néhány fog, amire viszont érdemes támaszkodni. Ezekre, mint utolsó befektetésekre kell gondolni. Ők a pillérek, amikre a kapcsos vagy rejtett kapcsos kivehető fogsor majd feltámaszkodhat.

Nézzük tehát a szakmai  oldalt. Mire is gondolnak a fogorvosok, amikor a kapcsos, vagy rejtett kapcsos kivehető fogsorra gondolnak. Íme néhány definíció és tény azoknak, akik mélyebben ásnák magukat a témába.

Kivehető fogpótlások – kapcsos kivehető fogpótlás

A kivehető fogpótlásokat kivehető fogsor vagy műfogsor néven is ismerhetjük. Ez a fajta fogprotézis a páciens által önállóan és könnyedén ki-, illetve betehető. Most ennek egy speciális fajtáját, a kapcsos kivehető fogpótlást fogjuk bemutatni.

A kapcsos kivehető fogpótlás jellemzői

Ez a protézis alapvetően két jól elkülöníthető részből áll: egy fém alaplemezen műanyagból készült ínyből, illetve az ehhez kapcsolódó műfogakból, melyet a technikus a páciens egyedi igényeinek, fogszínének megfelelően készít el. Ezek az új fogak tehát saját fogainkhoz szinte megszólalásig hasonlítanak.

Ahogyan már említettük, ez egy részleges fogpótlás, tehát azok számára jelent megoldást, akik részleges foghiánnyal küzdenek, de megmaradt fogaik száma, helyzete nem teszi lehetővé a fix fogpótlás, a hidak és koronák alkalmazását, új fogsor kialakítását. Teljes foghiány esetén ez a módszer nem alkalmazható.

Az elnevezés árulkodó: az alaplemezt kapcsok rögzítik a megmaradt saját fogakhoz, ily módon rögzül a szájüregben. A teljes kivehető fogpótlásokhoz képest sokkal stabilabb, viszont a kapocs sokszor láthatóak – különösen a frontvonalban -, így esztétikailag nem a legelőnyösebb megoldás ez.  Előnyei közé tartozik azonban a könnyű, gyors kivitelezhetőség és a mérsékelt ár.

Ennek kiküszöbölésére létezik a rejtett kapcsos kivehető fogpótlás, ahol a front zónában a maradó fogakra koronák kerülnek, a koronák széleibe pedig rejtett kapcsokat (patentokat) helyez el a fogtechnikus. Így a részleges kivehető fogpótlás kapcsai láthatatlanul rögzítik a fogsort. Külső szemlélő számára nem, vagy nem feltűnő, hogy melyek a saját, borítókoronával borított fogak és melyik a hiányzó fogakat pótló műfogsor rész.

Mire számítsunk kapcsos kivehető fogpótlás esetén?

Az új részleges műfogsor első érzetre szokatlannak hathat, de legyünk türelmesek, ez a benyomás teljesen természetes, rövid idő múlva megszokjuk készülékünket.

A fogsor ki- és behelyezése pici gyakorlást igényel, mely gyorsan és könnyen elsajátítható. A fogorvos utasításait és instrukcióit szem előtt tartva azonban ez sem okozhat gondot. A látható kapcsokkal bíró fogsort könnyebben, míg a rejtett kapcsos kivehető fogpótlás kivételét – behelyezését kicsit nehezebben tanulja meg az ember.

A jól kivitelezett műfogsor megfelelően illeszkedik a helyére. Éppen ezért óvakodjunk az erőlködéstől – legyen szó behelyezésről vagy kivételről egyaránt, a ráharapást pedig főleg messzemenőkig kerüljük, hiszen ez akár a készülék kapcsainak megrongálódásával, illetve a saját szövetek sérülésével is járhat.

Az első időszakban biztosan intenzívebb viselést ír elő a szakorvos számunkra. Ennek oka, hogy így tud leginkább kiderülni, hogy szükséges-e bárminemű változást eszközölni a készülék kapcsán. Ha például nyomást vagy feszítést érzékelünk, a fogsor biztosan állításra szorul.

A fogorvos tehát a viselés időtartamával kapcsolatban is ellát minket a megfelelő tanácsokkal.

A „bejáratás” időszakában érdemes puhább ételekkel kezdve megszokni az étkezés ezen új módját. Vágjuk a nagyobb darab ételeket kisebb szeletekre, falatokra és adjunk magunknak időt a megszokásra. Rágjunk lassan és alaposan, szájüregünk mindkét oldalán, hogy a nyomás kiegyenlített legyen. A ragadós és kemény ételeket száműzzük ebben az első időszakban.

A hangok képzésének újratanulását is elkezdhetjük. Az új készülék segítségével könnyebben kiejthetők lesznek a szavak, a beszédproblémáknak pedig búcsút inthetünk.

A fogsor tisztántartása

A műfogsor éppen olyan alapos tisztítást és karbantartást igényel, mint a saját fogállományunk. Gondos odafigyeléssel a pótolt fog vonzó megjelenése sokáig fenntartható, a káros baktériumok, melyek a roncsolják az új állományt, időben eltávolíthatók, megőrizhető a fogínyünk és szájhigiénénk egészsége, ezáltal pedig nagy mértékben javítható életminőségünk és mindennapos komfortunk. A karbantartással kapcsolatos információkkal kollégáink széleskörű tájékoztatást adnak rendelőnkben, mindenre kiterjedően.

Az általános ajánlás szerint minden egyes étkezés után érdemes a fogsor kivétele és megtisztítása, valamint heti 1-2 alkalommal speciális tisztító tablettával vagy oldattal is érdemes a készülék fertőtlenítése.

Hogyan járassuk be?

Az új fogsor megszokása teljesen egyedi, de általában egyenesen arányosan több időt vesz igénybe azon pácienseinknél, akik több időt töltöttek el fogak nélkül. A legfontosabb azonban itt a kitartás: a rendszeres használó előbb utóbb célba ér és úgy fogja új fogsorát használni, mint korábban a saját fogait.

Összefoglalva a kivehető fogpótlás típusokat:

  • Teleszkópos kivehető fogpótlás: a koronákban és az új fogsorban található teleszkópok egymásba csúszásán alapul ez a technika. Az eljárás előnyei a pontos illeszkedés és az esztétikus megjelenés, hátránya viszont, hogy a nagyobb szájpad lemez miatt több időbe telhet megszokni a teleszkópokkal kapcsolódó készüléket. Abban az esetben készítjük, ha a maradék fogak száma 1-4 közötti és a fogak egymástól távol helyezkednek el a csontban. Nagyon stabil, kifejezetten fixen használható fogpótlástípus. Még egy megmaradt fog esetén is sokkal stabilabb, mint a teljes kivehető fogsor.
  • Finommechanikai rögzítésű, csúsztatókkal kialakított fogpótlás – magyarul rejtett kapcsos kivehető fogpótlás: ez a megoldás legtöbbször akkor jön szóba, amikor a frontvonalban található fogak megvannak, viszont a hátrébb található kis- és nagyőrlő fogak már nincsenek meg. A meglevő elülső fogakat ilyenkor egy egységbe fogják össze: csiszolás után készül hozzájuk egy rögzített hídpótlás és ennek végein pedig egy-egy dokkoló egységben – ún. finommechanikai rögzítőelem – segítségével, csúsztatókkal (rejtett kapcsokkal) csatlakozik a hátsó fogak fogpótlása.
  • Patentos-stéges fogpótlás: a klasszikus kivehető fogpótlások és a teljesen rögzített fogsorok közt átmenetet a patentos fogsor képezi. Ez a fogsor implantátumokon rögzül, mindezek mellett továbbra is könnyedén kivehető. A pótláshoz négy darab implantátum beültetésére van szükség. Megjelenésében esztétikus és komfortérzetben is kiváló megoldást nyújt a patentokkal rögzített készülék.
  • Kivehető fogsor implantátummal – teljes fogatlanság esetén: A mini fogimplantátumok a kivehető fogsor rögzítésére szolgálnak. A fogsor így is kivehető marad, de felpattintható a mini implantátumokra és ezzel stabil és elmozdulásmentes marad evéskor és beszédkor is, ragasztás nélkül. A mini titán csavarok egyszerű műtéti technikával akár lebenykészítés nélkül beültethetők, a műtét fájdalommentes, jellemzően mindössze kb. 60 perc alatt kész. Teljes kivehető fogpótlás alternatívája, rengetegen választják ezt a megoldást a hagyományos teljes kivehető fogsor helyett.
  • All-on-4™ technika – teljes fogatlan esetben: a kivehető műfogsorok helyett fogatlan esetben is készíthető fix híd, amennyiben elegendő csontttal rendelkezünk. Ez a fogpótlás típus a valódi fogak érzetét és élményét adja. A beültetés 4 db titán csavar műtéti implantációját jelenti a csontba, leggyakrabban csontpótló műtét nélkül. Az All-on-4 műtéti eljárás megterhelése jóval kedvezőbb, mint a csontpótlással kombinált műtéteké, így kisebb műtéti kockázatot jelent, akár idősebb páciensek esetén is.
Send this to a friend