1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

A mosolyzónában

Tartalomjegyzék

Fogpótlás mosolyzónában – szép is legyen, jó is legyen

A híd, a korona, a fogpótlás sok páciensünknek maga a mumus. Te is ilyen vagy? Félsz egy ilyen folyamattól, rágódsz rajta, mi történhet? Talán úgy érzed, hogy a siker nem igazán rajtad múlik?

Egyik páciensünk feltette magának a kérdést, mit szeretne:

“Szép is legyen, jó is legyen, mosolyogjak is a tükörben magamra, és rágni is jól tudjak vele, ráadásul sok-sok évig. De hogyan mindez, ha én el vagyok zsibbasztva, ha nem látom előre, ha nem tudom, hogy is kell rágnom vele? Ez hatalmas téma, és ebben a cikkben – aminek alapját egy kedves páciensünk visszajelzése biztosította – megmutatom, milyen sok lépésen keresztül készülnek el az igazán jól megalkotott fogpótlások. Ha hiszed ha nem, a TE hozzáállásod a legfontosabb és az igazi sikered kulcsa is egyben!

Vakítóan fehér és gyönyörű fogakat akarok

Ez a cikk neked szól, amennyiben többszörösen hozzá kellett már nyúlni a fogadhoz, de még inkább, ha erre a közeljövőben sor kerülhet. Mert ezeket a gondolatokat még előtte érdemes olvasni.

Rengetegen vannak, akik az esztétikai fogászatot úgy kezelik, hogy „bármit tehetek, bármit ehetek, tönkretehetem a fogaimat, nem baj ha kusza, ha ferde, ha foltos, majd a fogorvos rendbe hozza, és jöhet a Hollywood-i mosoly”. Ez súlyos tévedés! A tested, a fogad felelőssége a tied. A legjobb fogpótlás maga a természetes fog. Ezt sose felejtsd el!

De ha ezen már túl vagy, ha már javítani és pótolni kell, és megszületett a döntésed, hogy szeretnéd a magad számára most már a legjobbat elérni, akkor is fontos, hogy megértsd: A felelősség nem csak az orvosé, hanem a tiéd is. Ő a szakmát adja, te a hozzáállásod, a bizalmad és a türelmed. Épp annyit a doki felé, mint amennyit magad felé.

Fogorvosként tudom, hogy nem minden lehetséges, amit mondanak, ami megrajzolható Photoshoppal, és amit állítanak a reklámok. De ha még lehetséges is, nem biztos, hogy jól funkcionál.

“Sajnos, ki kellett húzni egy fogamat – így kezdődött az én történetem…” (Budapest Dental Páciens történetének megosztása)

“Magam alatt voltam, mert nem vettem észre, nem fájt – de a doktornő észrevette, és a fúrás során az is kiderült számára, hogy ki kell húzni. A húzást nem részletezem, nagyon féltem, de tudtam, hogy az itt dolgozó szájsebész kolléga nagyon profi. Tényleg tíz másodperc volt, nem viccelek, másodpercek alatt készen voltunk. Fájdalommentes volt teljesen, kivárták az időt a fájdalomcsillapító beadása után, én pedig amennyire tudtam, pozitívan álltam hozzá. Számított!”

“A lényeg viszont a fogpótlás, legalábbis ez vette el a hosszú időt.

Az első a fogágy gyógyulása. Tudom, sok helyen sokkal gyorsabban nekiugranának, és megoldanák, és néha már én is azt kértem volna, hogy végezzünk vele, legyen már meg. De nem. A doktornő, Dr. Déry Judit, türelmet kért tőlem – hiszen sok időt szeretnék ezzel a híddal élni, sőt mi több, boldogan és mosolyogva- mondta. Igazat adtam neki.”

A foghúzás utáni kinyomtatott tájékoztatóban minden fontos információt elmondunk a kihúzott fog helyének ápolására vonatkozólag. A pótlás előtt pedig mindig van lehetőség többfajta verziót is átbeszélni a konzultációkon. Viszont fontos, hogy a fogíny teljesen begyógyuljon.

“Vártunk két hónapot, az íny begyógyult, kialakult egy stabil állapot a foghúzás helyén. Ekkor megnéztük egy fog CT-vel, hogy van-e elég csont az implantátum beültetéséhez. Mivel itt olyan csontpótlásra is szükség lett volna, ami sok hónappal meghosszabbítja a fogatlanul eltöltött időszakot, és csökkenti a siker arányát, ezért úgy döntöttem, hogy inkább hidat választom.”

“Nehéz ez a döntés. De a „nem döntésnek” vagyis a halogatásnak két hatalmas következménye lehetett volna: egyrészt addig nem tudok rágni megfelelően, másrészt a környező fogak a nem jó megtámasztottság miatt egészségesből, vagy kicsit tömöttből nemsokára kidőlt-bedőlt és sokszor tömötté váltak volna. Tapasztalatból mondom, régen volt már ilyen velem, hogy nem hittem az akkori fogorvosnak, hogy ez várható. Most már gyorsabban döntöttem, sok információ birtokában nagyobb bizonyossággal.”

Fogpótlás és mosolyépítés – de mit keres itt a harapógép?

“A fog felépítés a mostani fogsorom feltérképezésével kezdődik, ez a harapás, és fotók. Milyen a fogam formája? Színe? Bizony, nem csak a lecsiszolásra tesznek valamit majd a fogtechnikusok, hanem esztétikailag is meg kell alkotniuk.

Itt elgondolkoztam – a fogtechnikus vajon kicsit művész is? A doktornő nemcsak ebben tud megnyugtatni hanem abban is, hogy bizony a fogorvosok többsége is egy kicsit művész. Érzi ő, hogy az arcformához, arcélhez, a többi foghoz képest vajon milyen is áll jól. Ráadásként azt is tudja, milyen az, ami jól fog funkcionálni.”

Ami látszódik, az a forma, fogszín. De ami funkcionális, az a tartóerő, az illeszkedés, a harapás ereje. Így amikor a fogorvos javasol valamit, akkor a fogak egészségét, és a megfelelő rágást tartja szem előtt. A rágás, az étel megemésztéséhez vagyis az élethez elengedhetetlen.

A mosolyesztétika az egészséges pszichéhez, a funkcióképes rágás pedig az egészséges emésztéshez járul hozzá. Egyik sincs meg a másik nélkül!

Haraptam és kattogtattam kicsit a fogam, és aztán elkezdtünk játszani oldalra is az állkapocs mozgatásával. A fogíveim gipszmintái egy állványban, a “harapógépben” voltak, aminek a neve az artikulátor, ennek segítségével mutatták nekem a fogaim illeszkedését, morzsolását, harapását. Ahogy azt mozgatták, úgy próbáltam én is mozgatni a fogaimat.

Komolyan, még magamat megleptem ezzel az új játékszeremmel, a saját fogsoraimmal: ez után napokig próbálgattam és figyeltem az arcom, a fogaim evés közben, időnként egyenesen a tükörbe nézve. Hogyan is rágok? Hogyan nem akadnak össze a fogak? Milyen az a magas? Milyen, ha akad valahol? Pattog-e rágóízület, ha túl kiviszem oldalra a harapást?”

A test legkülönlegesebb ízülete, mely a rágás háromdimenziós mozgását lehetővé teszi, az állkapocsízület. Fel le, oldalra, előre-hátra. Mindezt tudja az alsó fogív. A felső fix, de az alsó ehhez képest teszi a dolgát, őröl, morzsol. Ezt modellezzük az artikulátor nevű eszközben, mely a fogtechnikus és a fogorvos egyik közös munkaeszköze a folyamat során. Ebben ellenőrizzük, hogy jó formájú-e a fogpótlás és megfelelő lesz e a rágás.

Csiszolás fájdalom nélkül

“Az egyetlen hosszabb művelet számomra a két fog lecsiszolása volt. Volt már ilyen, nem féltem tőle. Abszolút fájdalom nélkül végezték, hiszen beadták az érzéstelenítőt, de ezt már megszoktam máskor fogtömésnél. Mindig szólhattam, hogy öblítenék, vagy egy picit pihennék, kérdezték is – de jól bírtam a több mint egy órát. Később viszont fájt az állkapcsom – hiszen olyan sokáig kellett nyitva tartani. Ez is izomláz, és kényelmetlen. De csak ennyi. Lehet, hogy valaki ezt meg sem érzi?”

Az érzéstelenítő injekció előtt gyümölcsös ízű articain tartalmú érzéstelenítő zselével bekenve már a nyálkahártya is érzéstelenedik. Ezzel a technikával a páciens már az érzéstelenítő injekció beadását sem érzékeli.

Az általunk használt Ultracain DS-Forte nevű érzéstelenítő szer a hagyományos Lidokain injekcióhoz képest négyszeres hatáserejű, így tökéletes érzéketlenséget biztosít.

“Ennek a menetnek a végén már egy egészen kis könnyed, műanyag sapka-koronát is kaptam a fogakra, hogy ne legyenek érzékenyek. Ott készítik, helyben a rendelőben, és rányomják a fogamra. Majdnem teljesen olyan lett, mint az eredeti. Csoda anyag egyébként, a következő alkalommal egyszerűen kézzel benyúlva a fogorvos lehúzta a fogamról.”

A vázpróba

“Régen, amikor hátul kaptam hidat, összesen két alkalmat voltam ott, egyszer lecsiszolták, egyszer meg felragasztották az újat. Nem volt semmi vázpróba. Utána meg igyekeztem megszokni. Ehhez képest itt, ebben a fogászatban sokkal több időpontot írtunk be a naptárba.

Vajon minek kell ennyiszer eljönnöm?”

“A csiszolás után az első alkalom a vázpróba volt. A váz, a végleges híd alatti anyag. Ez majd kívülről nem látszik, hiszen a porcelán majd eltakarja, és ez lesz a szép, az élethű. Viszont a fogorvosnak le kell ellenőrizze, hogy mennyire tökéletes az illeszkedése a fogaimon, és ezt akkor tette, amikor a porcelánt még el sem készítették a vázra.”

Amikor gép készíti el a híd vázát, akár cirkonvázról van szó amit faragnak, vagy esetleg olyan vázról, amit 3D technikával nyomtatnak, előtte egy fogtechnikus tervezi meg a rá készülő fogakat, fogívet, és persze ezzel a szoftverrel magát a porcelán réteget is meg lehet tervezni. Az a jó, ha ez a tervező egy olyan szakember, aki pontosan ismeri a fog anatómiáját, a rágás műveleteit.

“Én semmit nem láttam és értettem abból a tervezésből. Nekem a vázra tett a fogtechnikus egy viszonylag puha viaszból egy fogformát. Ez volt a kiindulás, innen kezdtük el próbálni a harapást. Nahát, mennyit tanul az ember.”

“A viaszmintázat alapján készült egy műanyag híd, melyet a rágásomnak megfelelően tovább finomítottak, vagyis csiszolgattak. Vissza lehetett volna tenni a kis koronasapkákat, de helyette kaptam egy másik ilyen műanyag hidat, azt ragasztották be, hogy szokjam. Innentől jön az otthoni feladat! Amíg próbálgattam, rájöttem pár dologra.

Egyrészt, hogy még ez is magas, kérni fogom majd hogy még egy kicsit változtassanak rajta.

Másrészt, hogy felvettem nem egészséges, furcsa rágási szokásokat addig, amíg nem volt fogam azon az oldalon.

És harmadszorra azt éreztem meg, hogy milyen jó újra jól rágni.

De jó, hogy kipróbálhatom ilyen műanyag híddal! De jó, hogy nem rögtön a végleges hidat kapom, hanem van lehetőség arra, hogy előtte próbának vethessem alá! Így tényleg teljesen egyéni lehet az, amit majd végül beragasztanak. Nemcsak a fogaimra, de a harapási szokásaimra készítve!”

Végleges híd próba először, majd végleges híd ideiglenesen

“Megint nem kaptam szurit, jó érzés, hogy nincs felduzzadva a fogínyem, az ajkam, jobb így próbálni. Megmondom őszintén, lehet hogy jó a festés, és szép az egész, de nekem idegen. A doktornő szerint vannak olyanok, köztük én is, akinek a fogszíne nem alapszín, ezért finomítani szükséges. Körbefényképezte, megmutattuk a fogtechnikusnak is, aki egy kicsit átfestette.

Aztán jött a végleges fogam, de ideiglenes ragasztóval.

Na ez meg mi a szösz? – kérdezte a férjem, amikor elmondtam neki, hogy ez már az igazi fog, de még mindig csak próbálgatásra.

Kiderült számomra, hogy a doktornőnek megint igaza volt. Egyrészt a műanyag után a porcelánok más érzetet adtak. Ezen túl a hétvége alatt éreztem, hogy olyan sok furcsa, akár rossz rágási mozdulat rögződött a hónapok alatt. Most szépen le kell építenem őket. Előbb hozzászokok, sőt visszaszokok és csak utána módosítjuk azt, ami szükséges.”

Egy egyszerűbb híd, vagy porcelán korona elkészítése lehet valóban csupán két alkalom. Vannak azonban bonyolultabb, igazán egyéni esetek, amikor sokkal több ülés szükséges, és munka akár több héten keresztül készül el.

Olyan ez kicsit mint az angoltanulás. Nem lehet 2 hét alatt megtanulni, mert a nyelvnek ülepednie is kell. Mindennek érdemes kivárni a maga idejét, a fogpótlásnak is! Itt nem csak a fogorvos és a fogtechnikus dolgozik, hanem otthon a páciens is. Az elkészítési folyamatba befektetett türelem, időráfordítás, szakértelem idővel, hosszú távon hozza meg a gyümölcsét!

Végleges híd beragasztva – végre vége?

“Majd szívszédülést kaptam, amikor a doktornő benyúlt a számba, és kézzel lekapta a hidat. Persze ő tudja, hol kell megfogni. Megnéztük még előtte, hol kell még elvenni belőle, és azok egészen pici ívek és pontok voltak. Mondhatni milliméteresek, vagy még kisebbek. Módosította, ami még maradt, majd mindketten kimondtuk:. Lehet beragasztani végleges módon”

“Egyszerre fellélegeztem: Milyen jó, hogy vége. Megvolt a bizalmam, és tudtam is, hogy szükség van erre, de mégis hosszú hetekig tartottak ezek a műveletek, a húzástól számítva hosszú hónapokig.

Milyen nagyszerű érzés! Igazi öröm. Valódi és jól megérdemelt érzés! Köszönöm magamnak, hogy bizalommal és türelemmel tudtam lenni, hogy megtettem magamért ezt a sok mindent, és hogy erősebb tudott lenni a bizalom, mint a szorongásaim.

És köszönöm a doktornőnek és a fogtechnikusnak, hogy velem voltak és kísértek ezen a hosszú úton!”

Eddig tartott a páciensünk írása – most pedig hozzád fordulok kedves olvasó: Te belevágnál? Szerinted megéri próbálni újra és újra?

Esztétikai, saját fognak kinéző híd mosolyzónában

Emlékszel, hogy mivel indítottam ezt a cikket még a páciensünk története előtt? Nem biztos, hogy az a szép, amit annak gondolsz, és az a jó, amit te kérnél – és mindennek a szenvedő vagy örülő alanya mégis te leszel. A fogorvos a fog anatómiáját, felépítését tanulta, ezt műveli, látja, érzi, sőt a helyzetedet is átérzi. Ő a kísérő, aki mindig veled van.

De a legfontosabb a történetben TE magad vagy! A bizalmad, a türelmed, és hogy megtedd a lehető legtöbbet magadért.

Másfél évtized alatt finomítottuk szakmai protokollunkat a Budapest Dental Fogászaton, ami ezt a sok megbeszélést, és egyeztetést tartalmazza – ezzel tudjuk biztosítani, hogy szép is lesz, jó is lesz, és ráadásul te is elégedett leszel vele.

Send this to a friend