Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

A mozgatható fogak kezelésének módszereiről

A mozgatható fogak kezelésének módszereiről

Még csak 45 éves vagyok és már mozgatható? Szeretném, ha megmentenénk doktornő! Mik a lehetőségek? A lézeres fogínykezelések segíthetnek? Hogyan ápoljam a fogínyem ezentúl? A fogkőeltávolítás tényleg ennyire fontos? De a lézer mindent megold, ugye? Tegyen valamit, nem akarom elveszteni a fogaimat!

A fogakat nem kell elveszíteni idős korban sem

A fogak nem csontosan rögzülnek az állkapocsban, hanem ezernyi apró finom roston függeszkednek a csontos fogágyban. Egészséges esetben a fog nyakánál a fogíny feszesen tapad, így a lepedékben levő baktériumok nem jutnak el a fogágyig. Ez az egészséges hámtapadás egy életen át megőrizhető. Idősebb korban van ugyan biológiai csontveszteség, a fognyakról a fogíny vissza húzódhat, de ez nem gyulladás, hanem természetes folyamat.

A gond a gyulladással van. A gyulladás kiváltó oka a felhalmozódó lepedék.

A gond tehát nem az öregedés, hanem a gyulladás. Kezdeti stádiumban ez banális: a fogmosási hiányosságból adódóan felhalmozódó lepedékben baktériumok vannak, ezek irritálják a fogínyt. Kialakul az ínygyulladás, mely kezdetben egyszerűen kezelhető, ide még nem kell lézeres fogínykezelés, elég egy alapos fogkőeltávolítás.

Később a folyamat azonban mélyebbre hatol, fogkő felrakódás alakulhat ki az íny alatti területen is. A fogágyat agresszívabb baktériumok pusztítják, a fog rögzülése meggyengül, a fog mozgathatóvá válik.

Mozgatható fogak? Utolsó stádium.

Aki mozgatható foggal érkezik a rendelőben, azonnal a lézeres fogínykezelés erejében reménykedik. A lézer kiváló, hatékony eszköz, és sok segítséget jelent a fogorvos számára a terápiában, de nem a lézeres terápia az első lépés. A lézer a fogínytasakok mélyén elpárologtatja az ott levő gyulladásos szöveteket és bioregeneratív hatású. Előtte azonban fontos, hogy a fogakat mechanikailag megtisztítsuk minden felrakódástól, és fogkőtől. Amikor a mechanikai tisztítás, az alapos ultrahangos fogkőeltávolítás és a fogínytasakok kürettálása megtörtént, akkor lehet megállapítani, hogy a lézeres kezelésnek van e helye és mely fogaknál.

3 D CBCT a biztos diagnózisért

Az állapotfelméréssel először is meg kell állapítani, mely fogak menthetőek és melyek már nem. A diagnózishoz az alapos szájvizsgálaton, a fogínytasakok feltérképezésén túl, minimálisan panoráma röntgenfelvétel szükséges. Sokkal alaposabb azonban a vizsgálat, ha 3 D CBCT t készíthetünk. Gyulladás gyanújakor, góckereséskor (a gyulladt fogágy is góc!) ez a diagnosztikai eszköz sokkal több információt ad, mint az egyszerű panoráma röntgen.

A kezelés lépései és a lézeres fogínykezelés

A diagnózis felállítása után lehet pontos kezelési tervet készíteni. Az első lépés mindig az ultrahangos fogkőeltávolítás. Mélyebb fogínytasakok esetén még alaposabb tisztításra lehet szükség. Ennek eszköze a parodontológai kürett, mely egyszerűbb esetben zárt, nehezebb esetben nyitott parodontális kürettet jelent. A mechanikus tisztítás után, a csont regenerációs folyamatok stimulálása érdekében, illetve az ottmaradó gyulladásos szövettörmelék eltávolítása érdekében jöhet a lézeres fogínykezelés. A lézersugár kb. 1000 nm mélységben pusztítja el a baktériumokat és párologtatja el a gyulladásos szöveteket. A kezelés után a fogágyban regeneratív folyamatok indulhatnak el. Az enyhén mozgatható fogak körül a fogíny feszesebbé válik.

Minden esetben megmenthetőek a mozgatható fogak?

Sajnos nem. Ezért a megelőzés a legfontosabb. Az időben elkezdett és rendszeresen végzett kezelésekkel évekkel, akár évtizedekkel meghosszítható a fogak élettartama a szájban. A legfontosabb az évenkénti fogászati szűrővizsgálat és a rendszeres fogínykezelések, mint például a fogkőlevétel. A Guided Biofilm Therapy pedig egy életre szóló megoldást adhat azoknak, akik komolyan gondolják. Járjon utána Ön is!

Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.