Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

A szürke fog kifehérítése - esetbemutatás 1

A szürke fog kifehérítése - esetbemutatás 1
 • Fogászat 13 kerület
 • Fogászat 13 kerület

Miért szürkül el a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezeléssel a fog belsejéből az ideget és a fogat ellátó ereket távolítjuk el. Ezzel a fog tápanyag ellátása megszűnik. A fertőzés elkerülése érdekében a gyökértöméssel a fogat belsejét légmentesen lezárjuk, ez a gyökértömés. A gyökértömött fog tehát élettelen fog, úgy is felfoghatjuk, mint egy saját fog implantátumot. Az élettelen szövet pedig, mint egy mumifikált szövet, idővel elszürkül, elbarnul.

Diagnózis – gyökérkezelt felső metszőfog

Páciensünk jobb felső metszőfogait évekkel korábban gyökérkezelni kellett, ezért a fogak színe jóval sötétebb lett, mint a mellette levő egészséges fogak színe. A gyökérkezelés nem jár kötelezően minden esetben a fogak elszürkülésével, azonban sok esetben számolni kell ezzel a lehetőséggel. A fogakban emellett régi tömések is láthatóak, melyek színe egyáltalán nem passzol a gyökérkezelt fog színéhez

Fogfehérítés alternatívája – porcelán korona

A páciens szerette volna elkerülni, hogy fogára korona kerüljön, így az esztétikus megjelenést is szem előtt tartva, fogorvosával a fogfehérítés, majd ezt követően egy kompozit héj felépítése mellett döntöttek.

Fontos tudni, hogy a képen látható megoldás előnye ugyan, hogy olcsóbb és gyorsabban elkészíthető, mint a porcelán korona, hosszú távon azonban jóval nagyobb a korona letörésének veszélye, hiszen a fogcsonkot a kompozit felépítés nem védi túl erősen. A gyökérkezelt, elhalt fogszövet sokkal merevebb, ridegebb mint az élő fogszövet, így a fogkorona letörése már kisebb trauma során is bekövetkezhet. Általánosságban elmondható, minél inkább sérült, vagy minél nagyobb természetes darab hiányzik a koronai részből, annál inkább javasolt borítókorona készítése.

A kezelés: lézeres fogfehérítés egy fognál, majd esztétikus felépítés kompozit héjjal

A kezelés első lépéseként a fogorvos a fogat lézeres fogfehérítéssel kifehérítette, majd a fogba kémiai fogfehérítőt helyezett és ideiglenesen lezárta. A következő alkalommal, a fehérítéssel kapott világosabb fogszínhez igazodva a fogat új, világos esztétikus, fényre kötő kompozit héjjal látta el.

A kompozit héjjal való felépítés természetesen nem ad annyira tökéletesen szimmetrikus és természetes eredményt, mint a fémmentes porcelán koronával készített megoldások, hiszen ennek a technikának megvannak a maga korlátai. Az eredeti szituációhoz képest azonban sokkal kedvezőbb megoldáshoz juthatunk megfizethető áron, valamint gyorsabban, a fogtechnikus bevonása nélkül – mint a porcelán koronák készítése esetén.

Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.