Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

A valóban hatékony fogápolásról

A valóban hatékony fogápolásról

A valóban hatékony fogápolás titkai: hozzáállás, következetesség és hasznos eszközök

A hatékony fogápolás elsősorban a hozzáálláson és az akaraton múlik
Fogaink valódi kincsek. Az Ön fogai is azok. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy ezt már gyermekkorában megtanulhatja, sokaknak kemény helyzeteken, feldagadt arcon, letört fogakon vezet el az út a felismerésig. Mindannyiunkat az édesanyja, édesapja, vagy valamely hozzátartozója vezeti be a fogápolás rejtelmeibe. Valószínűleg mindannyian, normális kisgyermekhez méltóan visítottunk, amikor először életünkben a fogkefe a fogunkhoz ért. Ha az édesanyánk türelmes, következetes, akár szigorú és kitartó volt, ma valószínűleg gondosan és alaposan ápoljuk a fogainkat. Ha kapkodott, fáradt volt és ideges, akkor a mi fogmosási szokásaink is nagy valószínűséggel ehhez igazodnak és ennek sajnos idővel elérkeznek a maga következményei. A múlt elmúlt. A szokások megváltoztathatóak. A saját fogainkért pedig csak mi magunk vagyunk a felelősek. Mindenki tehet többet annál, mint amit előző nap tett. Mindenki képes arra, hogy új fogmosási szokásokat vezessen be. Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy a fogaink összes felszínéről alaposan letakarítsuk az odatapadt ételmaradékot és a lepedéket. Ön is képes rá! Csak elhatározás kérdése! Ha az akarat és az elhatározás megvan, jöhetnek az eszközök!

A hatékony fogápolás alappillérei: fogkefe, fogkrém és az alapos dörzsölés

A szájápolás legfontosabb eszközei a fogkrém és a fogkefe. Nagyon sokféle fogkrém van forgalomban. A legtöbb fluor tartalmú, amely beépülve a fogzománcba ellenállóbbá teszi azt a fogszuvasodással szemben. Egyes fogkrémek antibakteriális és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak, ezek főleg a fogágybetegségben szenvedőknek ajánlottak, pl. Parodontax. Mások a fogak érzékenységét csökkentik azáltal, hogy a zománc kopása vagy az íny visszahúzódása által szabaddá vált dentin csatornácskákat lezárják, ilyen például a Sensodyne fogkrém. Szinte nincs olyan páciensem aki meg ne kérdezné: Doktornő, melyik fogkrémet ajánlja? A válasz az, hogy amennyiben nincs speciális probléma, mint a fent említett fogágybetegség vagy fogérzékenység, akkor lényegében mindegy! A fogkrém kiválasztásánál sokkal de sokkal fontosabb a hozzáállás:
 • Legyünk következetesek, fogat mosni minden nap minimum kétszer kell
 • Legyünk alaposak, a fogmosás minimum két percig tartson és minden fogfelszínt érintsen
 • Tudatosítsuk, hogy a lepedék eltávolításának legfontosabb része a mechanikai tisztítás, melyet nem helyettesít semmi csak a fogkrémes dörzsölés!
A fogkefék skálája is színes: különböző keménységben, méretben és formában kaphatók. A közép kemény vagy a puha fogkefével távolítható el a leghatékonyabban a lepedék a fogak felszínéről. Az extra puha fogkefe az ínyvisszahúzódás miatt fognyaki érzékenységben szenvedőknek ajánlott. Kemény fogkefét a legtöbb fogorvos nem ajánlja páciensének, a kemény sörte használatával nagy az esélye a fognyaki kopás kialakulásának. Ne ijedjen meg ha vérzik a fogínye fogmosás közben és nehogy abbahagyja az ápolást! A vérzés a gyulladás jele, az pedig az ottmaradt lepedéktől van. Ha vérzik a fogíny mosson még alaposabban fogat, pár nap múlva abbamaradhat a fogínyvérzés! Fontos tanács: egy fogkefét maximum három hónapig használjunk. Ha előbb elhasználódottnak tűnik, akkor vegyünk újat. Ne sajnáljuk rá a pénzt, a fogainkról és azok egészségéről van szó! Még tudatosabbaknak: lehet egy fogkefénk reggelre, és egy pedig estére. Így mindig száraz fogkefével kezdhetjük a fogmosást, ami a tapasztalatok szerint jobb eredményhez vezet. A kézi fogkefék mellett újabb és újabb típusú elektromos fogkefék jelennek meg. A legújabb típusúak háromdimenziós mozgásra képesek. Használatukkal rövidebb idő alatt jelentős tisztító hatás érhető el. Ha elektromos fogkefe vásárlására adjuk fejünket, érdemes azt a típust választani, ami két perces fogmosás után jelez nekünk az eltelt időről. Meg fogunk lepődni, milyen hosszú is ez az idő… (Napi 2x2 perces fogmosás a minimum!). Az elektromos fogkefe tehát jó választás! Segítségével hatékony és alapos lehet a fogmosás!

Hatékony fogápolás MASTER fokozat: interdentális kefe, superfloss és fogselyem

Az interdentalis fogkefe nagyon hasznos és jó találmány. Ez az eszköz első ránézésre egy apró üvegmosóra hasonlít, kiváló, sőt talán a legjobb - eszköze a fogközök alapos tisztításának. Segítségével tehát a szűk fogközökbe juthatunk be, onnan is kitisztítva a veszélyes lepedéket. A legkisebb interdentalis keféket egészséges fogággyal bírók is használhatják, ezek olyan vékonyak, hogy a jól záró egészséges fogak közé is beférnek. Aki úgy véli, hogy túlzottan zárt a fogsora, ezért élből elveti az interdentális kefe használatát - mondván olyan szűk helyre úgysem fér be semmi, érdemes kipróbálnia a Curaprox CPS 06 (zöld) kiskeféjét. Meg fog lepődni, hogy még a legalaposabbnak hitt fogmosás után is enyhén szólva "érdekes" dolgokat találhat vele fogközök között. Hatékony fogápolás MASTER fokozat: interdentális kefe, superfloss és fogselyem Fogágybetegek részére a vastagabb, nagyobb szőrű interdentalis kefék javasoltak, ezekkel a tágabb fogközöket lehet kitisztítani. A fogköztisztító kefét érdemes a hagyományos fogmosás előtt alkalmazni, a kitisztított fogközökbe ugyanis a hagyományos fogmosáskor keletkező fogkrémhab már jobba behatol, erősítve a fogzománcot a fogak oldalsó felületein is. Használata igényel némi kézügyességet, hiszen a szűkebb fogközökbe bevezetése nem mindig könnyű. Ajánlatos, hogy használatakor ne a tükör segítségét vegyük igénybe – így sokkal nehezebb – hanem akár csukott szemmel, a belső megfigyelésünkre hagyatkozva, óvatosan vezessük be a fogközbe. Nem kell megijedni, ha először vérzést okozunk, ez annak a jele, hogy a fogközben a lepedék már gyulladást idézett elő – a teljesen egészséges íny nem vérzik. Egy alapos tisztogatás után másnap már szinte alig, harmadnapra pedig teljesen megszűnhet az ínyvérzés. A hagyományos fogselyem – elsősorban a frontfogak, metszőfogak fogközeinek tisztítására való, ahol az interdentalis kefék alkalmazása nem lehetséges. Használatkor arra kell figyelni, hogy nem a fogközben kell a szálat fel-le húzogatni, hanem a fogselymet az egyik fog oldalára feszítjük rá, és a fog oldaláról – amennyire megy az íny alatti területen is – szedjük le a felrakódásokat. Az egyik fog felszíne után a szalagot nem kell még eltávolítani, hanem jöhet a szomszédos fog felszínének megtisztítása. Tehát fontos: nem a fogközt tisztítjuk, hanem a fogköz felé néző fogfelszíneket! Hagyományos fogselyem mellett használhatunk speciális fogselymet: a superfloss-t. Ennek a használatát elsősorban fix fogpótlás esetén javasoljuk (hiszen pl. hidaknál nincs fogköz, így nem tudjuk bevinni a fogközbe az egyszerű fogselymet), de használata bárkinek javasolt, aki szeretné alaposabban tisztítani a fogközeit. Ez a speciális „fogselyem” három részből áll:
 • elülső, merevített szál, mint a cipőfűző kemény vége, csak annál jóval finomabb, mely oldalról segít bevezetni a selymet a fogközbe vagy a híd alá,
 • középső, szivacsos rész szolgál lényegében a lepedék eltávolítására, könnyebben kiszedi a lepedéket, nedvességre kissé meg is duzzad.
 • harmadik rész pedig egy hagyományos fogselyemnek felel meg, azaz a fogfelszín tisztítására szolgál
A szájzuhanyt szintén a lepedék eltávolítására találták ki, de inkább a fenti szájápoló eszközök alkalmazása után, vagy a köztes napokban kiegészítő eszközként alkalmazzuk. Ez az ínyt is masszírozza – akár naponta többször is használhatjuk, kellemes, üdítő érzést okoz! A szájzuhany használatának elkezdésekor érdemes kisebb intenzitású víznyomást használni, később fokozatosan emelni a nyomást, így nem károsodik az íny. Fontos azonban, hogy a szájzuhany maximum kiegészítő fogápoló eszköz és egyáltalán nem helyettesíti a fogkefét, fogkrémet és a speciális tiszító eszközöket!

Végül pár összefoglaló jó tanács a hatékony fogápolásról, hogy a következő féléves ellenőrzés tényleg csak kontroll legyen, semmi más!

 • Elsősorb

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.