1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Alsó bölcsességfog eltávolítás

Tartalomjegyzék

Az alsó bölcsességfogak eltávolításánál a legtöbb esetben nehezebb műtétre kell, számítsunk, mint a felső bölcsességfog kivételekor. A csont keményebb, vastagabb, a rendellenes pozíció gyakoribb, mint a felső bölcsességfogak esetén. A fogeltávolítás, akár egyszerű fogeltávolításról, akár csontműtétről legyen szó, fájdalommentesen kivitelezhető, a szájsebészetben alkalmazott tökéletes érzéstelenítési eljárásnak és anyagoknak köszönhetően.

Több információ, nagyobb biztonság

A bölcsességfog eltávolítását minden esetben megelőzi egy alapos állapotfelmérés, panoráma röntgen felvétel és 3 D CBCT röntgenfelvétel kielemzése. A 3 dimenziós felvételen az orvos sokkal nagyobb biztonsággal tervezheti meg a műtétet. Pontosan kiszámítható, előre lemérhető és megtervezhető a műtét. Ez könnyebb műtétet jelent és a komplikációk esélye is jóval kevesebb. Gyulladt fog esetén a fogeltávolítást antibiotikumos előkészítés előzheti meg, mellyel a szövődménymentes gyógyulás és fájdalommentesség elérése a cél.

Mit jelent a gyulladt tasak a bölcsességfog területén?

Sok esetben a páciens nem is tud róla, hogy van-e bölcsességfoga vagy sem, illetve, hogy mire számíthat annak előbújásával kapcsolatban. A normál pozíciójú alsó bölcsességfogak 16-20 életév között általában rendben előbújnak. A bölcsességfog előtörése hosszabb ideig is elhúzódhat, közben a már felnyílt íny, de még elő nem bújt fog között egy kis zseb, vagy tasak alakul ki. Ez önmagában még nem gond, problémát akkor okoz, ha ételmaradékkal, lepedékkel tömődik el, melynek következtében gennyes gyulladás támad a hetes fog mögött.

Tünetei: fájdalom, kellemetlen szag, piros íny, gennyes szivárgás, szájnyitási korlátozottság.

Kezelése: Sok esetben elegendő a tasak feltárása, kitisztítása, majd gyógyszer behelyezése. A bölcsességfog helyzetéből könnyen lehet következtetni arra, hogy a későbbiekben kell-e számítani fogműtétre, vagy a fog előtör-e majd magától. Amennyiben műtétre szükség van a gyulladást előbb mindenképp le kell vezetni.

Hogyan helyezkednek el az alsó bölcsességfogak?

Az alsó bölcsességfogak elhelyezkedése igen változatos képet mutathat. Lehet a koronai rész teljesen vagy részlegesen a csontfelszín alatt, fekhet teljesen vízszintesen, állhat fejen, vagy keresztben. Amennyiben panaszt nem okoz, és teljesen a csontban helyezkedik el, nem kell hozzányúlni csak azért, mert rendellenes a helyzete. Beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a szomszédos fogat, környező szöveteket károsítja a rendellenes pozíció.
A beavatkozás szükségességét és típusát minden esetben a röntgenfelvétel és CBCT felvétel kielemzése során lehet megállapítani.

Az alsó bölcsességfog műtét

Előkészületek:
Műtét előtt érdemes enni, inni, nem éhgyomorra érkezni a rendelőbe. Ha komolyabb csontműtét van kilátásban, érdemes aznapra szabadságot kivenni, a műtét után otthon pihenni. Érdemes nagyobb mennyiségű tiszta ásványvizet inni, multivitamint, nagy dózisú C vitamint enni.

Érdemes otthon rákészülni a műtétre: Gyújtson meg egy gyertyát, lelki szemei előtt jelenítse meg az alsó bölcsességfogat, amelytől búcsúzzon el. Érezze át, hogy a fog könnyen és kíméletesen hagyja el az Ön testét. Ha érzelmek törnek fel, például lehet fájdalmat átélni a várható veszteség miatt, hagyja, hadd fájjon. El fog múlni és utána megkönnyebbül. A műtét pedig, egy ilyen lelki előkészülést követően sokkal könnyebben és komplikációktól mentesen fog történni. Nem hiszi? Járjon utána!

A műtét:
A műtét helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen elvégezhető. Érdemes modern rendelőben menni, ahol az Ultracain DS Forte érzéstelenítő oldatot elkalmazzák. Ez az érzéstelenítő négyszer olyan erősen hat, mint a hagyományos Lidocain.

Amennyiben a fogat el lehet egyszerűen távolítani, a szájsebész általában speciális bölcsességfog fogót alkalmaz és a beavatkozás egy-két perc alatt megtörténik. Ha a bölcsességfog rendellenesen helyezkedik el, gyakran van szükség a környező csont eltávolítására a jobb hozzáférés érdekében. Fájdalom ebben az esetben sincs, a csontot éles csontfúrókkal távolítják el. A kezelés ilyenkor azonban hosszabb, türelemre van szükség.

Műtét után:
A műtét után bizonyos esetekben antibiotikumot ír fel az orvos, az esetleges szövődmények elkerülésére. Amennyiben varratot helyeztek el, ennek eltávolítási ideje egy-két hét között van. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben szükség van, erre általában diclofenac tartalmú fájdalomcsillapítót ír fel a fogorvos.

Tejtermékeket, forró italokat a műtét után pár napig fogyasztani nem javasolt. A seb szélét másnaptól már lehet finoman mosni, a szájhigiénia fenntartása nagyon fontos. A sebet szívogatni, öblögetni nem szabad! Fontos a pihenés, a sok ásványvíz fogyasztása is. Emelgetni, komolyabb testedzést végezni néhány napig nem szabad!

Send this to a friend