1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Amalgám tömés cseréje arany inlayre

Arany inlay

Tartalomjegyzék

Arany Inlay, Onlay vagy porcelán korona?

Mi a jó választás gyökérkezelésen átesett fog esetén? Gyökérkezelt fogak esetén az elsődleges választás a fog koronai részének felépítésére a csapos megerősítés majd a fog borítókoronával való ellátása. A képen látható esetben a standard megoldás szintén a műcsap – korona párosítás lett volna a leginkább megfelelő megoldás. A páciens azonban az elmúlt években is arany inlay -t hordott, így megint ezt a megoldást kérte.

Az arany inlay drága, de a másodlagos szuvasodás esélye a betét mellett nagyon kicsi – hosszú távon tehát megéri!

Az arany betét az egyik legmegbízhatóbb ám legdrágább betét típus. Orvosi díja ugyanannyi, mint egy olcsóbb fogbetét elkészítésének díja, azonban az arany magas ára jelentősen növeli a költségeket. Aki mégis erre adná a fejét, nagyon jó választást hoz: az arany betét mellett a másodlagos szuvasodás esélye nagyon kicsi, ez a betét típus évtizedeket képes túlélni a szájban.

Húsz év után eljött a csere ideje

Páciensünk egyik nagyőrlő foga még kislánykorában nagyon elszuvasodott, így a tökéletes záródás érdekében, az akkor divatos amalgám fogtömés helyett arany betétet készített a fogorvos. Bár az aranybetét híres arról, hogy hosszú távon sincs vele probléma, kb. 20 év után kimozdult, így megérett a cserére. A Páciens egyébként fémallergiás, de az arany betét mellett tünetet – nyálkahártyapír, fémes íz, kiütések – sosem észlelt.

Fémallergia – arany mellett nem jellemző

Az arany biokompatibilis anyag – fémallergiát a legritkább esetben vált ki. Funkcionális tekintetben verhetetlen, esztétikailag már kevésbé. A hátsó rágózónában a funkció és a biztos széli záródás páciensünknek fontosabb volt, mint az esztétika, így az újabb 20 nyugalmas év reményében ismét az arany betét mellett tette le a voksát.

Az arany inlay elkészítésének folyamata az esztétikus betétéhez hasonló

Az arany inlay előkészítése más technikát igényel, mint az esztétikus betétek esete, de ez maradjon a fogorvos dolga. A páciens ugyanazt éli végig, mint egy esztétikus betétnél:

  • érzéstelenítés
  • sok fúrás
  • lenyomatvétel
  • ideiglenes tömés
  • egy héttel később: beragasztás

Az arany inlay és esztétikus inlay közti főbb különbségek:

  • Arany inlay esetében a betét magasságát kevésbé kell korrigálni, mert az arany puha fém, a kisebb magasságbeli eltéréseket a páciens a rágás során önmagának elsimítja, vagyis nagyobb a lehetőség az egyéni rágófelület kialakítására.
  • Az aranynak antibakteriális hatása van – kevésbé tapadnak meg rajta a baktériumok.
  • A fogtechnikus a fémet könnyedén felpolírozza, ezáltal nem érezhető átmenet a fog és a betét között, így a nyál öntisztító hatása jobban érvényesül.
  • A széli záródás felülmúlhatatlan, az arany inlay-vel érhető el a legtartósabb restauráció
Send this to a friend