1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Amalgám tömés cseréje porcelán inlayre

Amalgám tömés

Tartalomjegyzék

Esztétikus inlay vagy porcelán korona? Mi a jó választás gyökérkezelt fog esetén?

A képen látható páciens őrlőfogát a mély fogszuvasodás miatt gyökérkezelni kellett. A gyökérkezelés folyamata rendben zajlott, lézeres gyökércsatorna fertőtlenítés és gyógyszeres lezárás után hamar panaszmentessé vált és elkészülhetett a gyökértömés. A gyökértömést jól záró alaptöméssel zárta le az endodontus, majd javasolta a fogkorona további restaurációját. Gyökérkezelt fogak esetén az elsődleges választás a fog koronai részének felépítésére a csapos megerősítés majd a fog borítókoronával való ellátása. Páciensünk azonban nem akart még borítókoronát, egyszerűbb megoldás felől érdeklődött. Mivel fogának nagy része a mély szuvasodás ellenére épen megmaradt, a megmaradt zománcfalak emellett vastagak és erősek, így a borítókorona helyett a fogbetéttel történő restauráció mellett döntöttünk

Melyik esztétikus fogbetétet válasszuk?

Miután eldőlt, hogy a fogkorona rekonstruálására fogbetétet alkalmazunk, a következő lépés a fogbetét (másnéven inlay) anyagának kiválasztása. A klasszikus öntött arany fogbetétet a páciens azonnal elvetette, hiszen ő olyan megoldást keresett, ahol a fogon később majd nem is látszik, hogy valaha probléma volt vele. Az esztétikus betéteknek két típusa van: 1. Gradia GC kompozit fogbetét 2. IPS IMAX préskerámia fogbetét Míg az első típust, kedvező ára miatt szeretik a páciensek, a második típus, ugyan drágább, de még esztétikusabb megjelenés érhető el vele, a lepedék nem tapad a felszínére, így tartósabb megoldás, mint a Gradia fogbetét. A páciens a legszebb esztétikai megoldást választotta, így végül préskerámia porcelán betét (IPS IMAX kerámia) készült.

Hogyan készül az IPS IMAX préskerámia betét

A fog koronai részét a képen látható módon készíti el a fogorvos. A fogról lenyomatot vesz, majd az üregbe ideiglenes fogtömés kerül. A fogtechnikusnak néhány napra van szüksége a betét elkészítéséhez, majd következik a beragasztás. Az egész procedúra egy hét alatt elkészül.

Send this to a friend