Amalgám tömés cseréje

Számos cikk és tanulmány jelent meg az utóbbi években pro- és kontra az amalgámmal kapcsolatban. Egyre kevesebben, de vannak, akik védik, és akadnak olyanok, akik betiltanák. A különböző cikkek és tanulmányozása során joggal bizonytalanodhat el a kedves olvasó – mit is tegyen amalgámtöméseivel, milyen fogtömést érdemes alkalmazni?

Vannak már sokkal jobb lehetőségek az amalgám helyett

Egy modern esztétikai fogászati rendelő már nem alkalmaz amalgám töméseket. Sokkal jobb alternatívái vannak ugyanis az amalgámnak. Helyette kisebb és közepes szuvasodások esetén esztétikus tömőanyagot, nagyobb kavitás esetén műanyag, porcelán vagy arany inlay betétet készítünk. Igaz, a modern esztétikus anyagok elkészítési technikája nagyobb precizitást és odafigyelést, így sokkal több időt igényel a fogorvosi székben. Az eredmény azonban sokkal szebb. Ráadásul, a megfelelő technológiai kritériumokat betartva, a tömés ugyanolyan tartósra is elkészíthető mint elődje, az amalgám.

Régi amalgámjaimmal mi legyen?

Régi amalgámtömés cseréjét akkor javasoljuk, ha mellette másodlagos szuvasodás fedezhető fel, ebben az esetben az új tömés már fémmentes esztétikus anyagból, vagy aranyból készül. Az  amalgám tömés cseréjére gyakran kerül sor esztétikai megfontolásból, mikor a páciens a szürkésfekete színt és a fémet száműzni szeretné a szájából. Jól funkcionáló, esztétikailag nem zavaró amalgámtömés cseréjét önmagában nem indítványozzuk, kérésre természetesen kicseréljük.

Leggyakoribb alternatíva – esztétikus fényre kötő fogtömés

Kis- és közepes kavitásokban, illetve kedvező feltételek mellett, nagyobb foganyaghiány pótlása esetén is kiválóan alkalmazható az esztétikus tömőanyag. Színe tökéletesen illeszthető a fogak színéhez. Míg az amalgám tömés egy óvatlan ásítás során még a szomszéd szemét is kiütötte, addig az esztétikus tömés láthatatlanul, természetes módon simul össze a zománc színével. Kedvezőbb a foghoz való tapadása is. Míg az amalgámtömés csak fizikailag, az üreg kialakítása miatt maradt bent a fogban, a fehér tömés kémiailag tapad a fogzománchoz.

Volt előnye az amalgámnak?

Egyetlen előnye volt az amalgámnak – a kedvezőbb árat leszámítva – mély szuvasodások esetén, mikor az üreget a fogorvos mélyen az íny alá kellett, hogy beterjessze. Míg az amalgámtöméssel bátran lavírozhatott az íny alatti területen is, a fehér tömőanyag ilyen esetben már érzékenyen reagál. Sokkal több idő, pepecselés, nagyobb precizitás szükséges egy jó esztétikus tömés elkészítéséhez. Egy szó, mint száz, a nagyobb szuvasodásokat könnyebben és gyorsabban  el lehetett látni amalgámmal. Tehát ha fogorvosa sokat pepecsel a töméssel, türelmét kérjük! A fehér fogtömés elkészítése nehezebb, több ideig tart. Az idő és a türelem azonban Önért és a tartós tömésért dolgozik!

Nagyobb szuvasodások ellátása: amalgám helyett inlay vagy onlay

Az inlay vagy betét szó olyan tömést jelent, amit nem a fogorvos készít el helyben a rendelőben, hanem a kifúrt üregről lenyomat alapján a fogtechnikus alakítja ki. A kész inlay-t (befekvő betét) a fogorvosi rendelőben egy következő ülés alkalmával ragasztják be. Manapság leggyakrabban műanyag bázisú és porcelán inlay-ek készülnek, ritkábban arany betét.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogszabályozás kamaszkorban

Gennyes fog megmentése

Megbízható implantátumok

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”