Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Antimikrobiális fotodinamikus terápia

Antimikrobiális fotodinamikus terápia
A furcsa elnevezésű terápia egy vadonatúj fejlesztésű fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő eszköz a fogínykezelések tárházában. Segítségével az ínytasakok mélyén fájdalommentesen és hatékonyan pusztíthatjuk el a baktériumokat. A fogínygyulladás, majd következményes fogágygyulladás kialakulásáért elsősorban a fogíny tasakok mélyén élő, intelligens szerveződésű baktérium kolóniák felelősek. Az antimikrobiális terápia antibiotikumok alkalmazása nélkül, 99% hatékonysággal pusztítja el a baktériumokat, gombákat, egyéb élősködőket.

Antimikrobiális fotodinamikus terápia működési elve

A kezelés első lépése során speciális, kék színű oldatot juttatunk a fogínytasakokba. A baktériumok, egyéb kórokozók az oldat részecskéit szívesen felveszik, a kék festékkel együtt. A megfelelő hatóidő eltelte után a területet egy adott nanométer hullámhosszúságú piros tartományba tartozó erős fénysugárral világítjuk meg. A kék színű festék a baktériumok belsejében reagál a piros fényre – nascens oxigén szabadul fel. A nascens oxigén, fertőtlenítő hatású jelenlétében a baktériumok sejtfala felszakad, így a kórokozók elpusztulnak.

Milyen fogbetegségben javasolt ezt a terápia?

Elsősorban fogágybetegségek kezelése során alkalmazható jó eredménnyel. A terápia célja az íny magas szintű fertőtlenítése, a gyulladás csökkentése. Krónikus fogágygyulladás során előfordulhat, hogy a páciens többször kísérletezett antibiotikumok szedésével a gyulladás csökkentése érdekében. Sajnos ezek a terápiák csak időlegesen hoznak sikert, a fertőzés és a gyulladás rövid idő múlva fellángol, a tünetek – fogínyvérzés, duzzadt, fájdalmas, akár váladékozó íny, meglazult fogak – ismét jelentkeznek.

Miért hatékonyabb az antimikrobiális terápia az antibiotikumokhoz képest?

A gyulladás kiváltói a mélyen megtelepedett baktérium kolóniák. E kolóniák intelligens szerveződésűek, rétegesen helyezkednek el. Speciális tápanyag láncolat segítségével védik és táplálják a kolóniák legmélyebb rétegeiben élő úgynevezett anaerob baktériumokat. Az anaerob baktériumok között találjuk a fogínyre legveszélyesebben ható csoportokat. Ezek a baktériumok ugyanis olyan toxinokat, mérgeket termelnek, melyek átjutnak az ínyszöveteken, pusztító reakciót váltva ki ezekben. Következményesen pedig a fogágy tartószövetei kezdenek pusztulni. Sajnos a legtöbb fogínygyulladás során alkalmazott antibiotikum elsősorban a telepek felszíni rétegeiben élő baktériumokra hatnak. Az antibiotikumok ebben az esetben nem az oki terápia részeként működnek, csupán időlegesen a tüneteket enyhítik. Az antibiotikumok befejezése után pár hét alatt a kolóniák újraszerveződnek, így a folyamat ismét beindul.

Máshogy hat, mint az antibiotiukumok. Mellékhatás kizárva!

Az antimikrobiális terápia egészen más elven hat, mint az antibiotikumok. Egyrészt az összes baktériumra válogatás nélkül hat, mivel működési elve a nascens oxigén felszabadulás, nem pedig valamely antibiotikum csoportra való érzékenység. Másrészt e kúrát bevezető lépések előzik meg, melyek segítségével a fogágy már eleve megtisztult a nagyobb lerakódásoktól, így végül már tényleg csak az ínyfertőzés kezelésére van szükség.

Milyen kezelések előzik meg az antimikrobiális terápiát?

A fogíny kezelések első lépése minden esetben az ultrahangos fogkő eltávolítás. Ezt a kezelést nem lehet kihagyni, hiszen hiába pusztítjuk el a kórokozókat, ha a fogkövek, érdes felületek ismét hamar gyulladást váltanak ki. Első lépés tehát a tisztítás. Következő lépés enyhébb esetben már lehet az antimikrobiális terápia, mélyebb fogínytasakok esetén azonban az ultrahangos tisztítás után szükség lehet a fogínytasakok kézi, úgynevezett parodontológiai kürettálására is. A kürett, érzéstelenítésben történik, célja, hogy a mélyen megbúvó felrakódásokat is eltávolítsuk. A tisztító lépések után a terápia befejező állomása az antimikrobiális kezelés. A kezelés eredményét 6 hét múlva ellenőrizni szükséges, ismétlő kezelésre általában fél év múlva van szükség.
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.