Antimikrobiális kezelés fényterápiával

Az antimikrobiális foto dinamikus terápia az egy hatékony kezelési lehetőség  a fogínykezelések között melyet a fogínyfertőzés, fogínygyulladás terápiájában alkalmazhatunk. A módszer fájdalommentes, és mivel nem a hagyományos, antibiotikus módon hat a kórokozókra, a fertőző mikrobák, gombák, vírusok 99%-a elpusztítható, a fogíny fertőzése így a gyulladás, hatékonyan kezelhető.

A fogínygyulladás – a szervezet természetes válasza a fertőzéssel szemben

A fogíny gyulladás lényegében immunreakció, melyet a fogíny szövetébe behatoló baktériumok váltanak ki. A gyulladás kezelésében a legfontosabb lépés a kórokozó baktériumok elpusztítása, ezáltal a gyulladásos reakció megszüntetése. Olyan kezelésre van tehát szükség, mely a baktériumokat hatékonyan elpusztítja és nem alakít ki rezisztenciát (mint pl. az antibiotikumok). Csak helyi szinten hat, a szervezet egyéb részeire nincs hatással és azt semmilyen módon nem károsítja.

Fogínygyulladás megelőzése – a szájhigiénia alappillérei

Az első és legfontosabb lépés mindig a megelőzés, ide tartoznak az alap szájhigiéniai kezelések, mint az ultrahangos fogkő eltávolítás, vagy professzionális fogtisztítás. A kezeléseket félévente vagy évente szükséges elvégezni, általuk a fogíny egészsége megőrizhető, komolyabb ínyfertőzés vagy fogínygyulladás nem alakul ki. Ilyen esetben antimikrobiális kezelésre sincs szükség.

Mikor javasolt az antimikrobiális fotodinamikus terápia?

Rendszeres szájhigiéniai kezelések nélkül, kedvezőtlen immunológiai háttér, illetve a fogínygyulladás kialakításában szerepet játszó baktérium flóra elszaporodása esetén, további kezelésre lehet szükség az ínyfertőzés leküzdésére. Ebben az esetben javasolt az antimikrobiális fotodinamikus terápia.

Miért hatékony az antimikrobiális fotodinamikus terápia?

A fotodinamikus terápia hatékonyan, rövid idő alatt, mellékhatások nélkül pusztítja el a szájüregi baktériumok csaknem teljes skáláját. Megszünteti a bakteriális fertőzéseket a mély tasakokban, ínyszövetben.
A terápia során tolónium-klorid oldatot juttatunk a mély ínytasakokba. Az oldatot a baktériumok szívesen felveszik kb. 60 másodperc alatt. Az oldatot vörös fénnyel aktiváljuk, ekkor nascens oxigén szabadul fel, ami felszakítja a baktériumok falát, és másodpercek alatt elpusztítja azokat, de nem károsítja szervezet egyéb egészséges szöveteit.

Az antimikrobiális terápia hatékony eszköz, de nem helyettesíti a szájhigiéniai kezeléseket

Az antimikrobiális foto dinamikus terápia az ínyszövetekben megbújó baktériumok elpusztítására alkalmas, de nem helyettesíti a hagyományos szájhigiéniai kezeléseket. Kiegészítő kezelés tehát, melynek alkalmazásával hosszabb távon gyulladás és fertőzésmentes fogíny érhetünk el, megelőzve a fogak későbbi meglazulását.

A fotodinamikus terápia ismétlésére fél vagy egy évenként szükség lehet, illetve megelőző kezelésként is javasolható újabb fertőzés elkerülése érdekében az arra hajlamos pácienseknél.

Megszünteti-e a csontpusztulást az antimikrobiális terápia?

A fotodinamikus terápia a baktériumokat, fertőző kórokozókat pusztítja el, ezáltal segít legyőzni a makacs és mély gyulladást. Az addig kialakult csontveszteséget azonban nem építi újjá, de segítségével megelőzhető, lassítható a további csontpusztulás.
Enyhén mozgatható fogak esetén, a higiéniai kezelésekkel, vagy egyéb parodontológiai kezelésekkel együtt, az antimikrobiális fotodinamikus terápia hatékony eszköz a feszesebb fogíny eléréséhez. Kiegészítő terápiaként a fogak sínezésével a fogak stabilitása növelhető.

Mivel tud többet a foto dinamikus terápia a fogínygyulladás kezelésben a hagyományos antimikrobiális terápiákhoz, az antibiotikumokhoz, vagy a szájvizekhez képest?

Előrehaladott fogágybetegség, mélyebb fogínytasakok esetén a megelőző szájhigiéniai kezelések nem feltétlen elegendőek, további, kiegészítő kezelésekre van szükség. A makacs gyulladás, bakteriális fertőzés leküzdése érdekében a mélyebb, parodontális szövetekben megbújó baktériumokat is el kell pusztítani.

A szövetek felszínén lévő káros baktériumok eltávolítására természetesen léteznek hagyományos antimikrobiális kezelések: pl. fertőtlenítő szájvíz használata, vagy antibiotikum alkalmazása.
A fenti megoldások az íny felszínén és a szájüregben egy időre csökkentik a baktériumok számát, de a mély tasakokban, szövetekben nem mindig tudnak kielégítő megoldást nyújtani. Emellett az antibiotikumos kezelés a legtöbb esetben ugyanúgy nem éri el a mély szövetekben, az úgynevezett biofilmben megbújó baktériumokat, illetve sok esetben baktérium rezisztencia is kialakul az alkalmazott antibiotikummal szemben. Az antibiotikum emellett a szervezet egyéb részeire is eljut, kedvezőtlenül hatva ezekre a területekre. Az antimikrobiális fotodinamikus terápia azonban egészen más módon, a kórokozó sejtfalának elpusztításával helyi szinten hat.

Fogorvosi konzultáció az antimikrobiális fotodinamikus terápia megkezdése előtt

A fogínysorvadás kezelése komplex folyamat, a kezelési terv elkészítéséhez első alkalommal fogorvosi konzultáció szükséges, a kezelés csak egy következő alkalommal indul el a kezelési terv értelmezése és elfogadása után. Az antimikrobiális fotodinamikus terápiát minden esetben megelőzi a hagyományos szájhigiéniai kezelés (fogkőeltávolítás, polírozás) egy vagy több alkalommal a betegség súlyosságától függően. Súlyos esetben, komoly fogágypusztulás vagy fogínysorvadás esetén, az alap szájhigiéniai kezelések mellett, az antimikrobiális fotodinamikus terápia előtt további parodontológiai kezelésekre lehet szükség.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Hidrogén peroxid fogfehérítés otthon, eredményesen

Tömések utáni tennivalók

Felső fogak közti hézag eltüntetésének lehetőségei

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”