Arany fogbetét lényege

Klasszikus arany inlay

Az arany inlay, noha régen még státusz szimbólum is volt, ma már egyáltalán nem divatos. Nagy kár érte, ez a betét a legjobban záró, legbiztonságosabb betét. Előfordul, hogy 30 éves tökéletesen működő arany inlay lelhető fel egy-egy páciens szájában. Aki hosszú távon biztos megoldást keres, esetleg gondolkodjon el rajta fogtömés helyett.

Mit tud az arany, amit az esztétikus anyagok nem?

Az arany duktilis fém, azaz hidegen is kenhető anyag. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a betét széleit a fogorvos a fogra felpolírozhatja. Ezt a lehetőséget az aranyon kívül egyik más anyaga sem nyújtja. A kavitás széleit így extra védelem őrzi, a másodlagos szuvasodás esélye, még normál szájhigiénia mellett is nagyon kicsi.

Az arany puha fém. A fogászatban ezt a fogfelszín kialakításánál érdemes figyelembe venni. Az arany betét felszínén az egyéni rágópályák kényelmesen bekophatnak. Nincs szükség utólagos igazításra, egészen biztosan nem hoz létre állkapocs ízületi problémákat.

Az arany simára, fényesre polírozható, ezért a baktériumokban gazdag lepedék sokkal nehezebben tapad meg a szélén, mint a műanyag fogpótlások, betétek felszínén. Ez a tulajdonság szintén a másodlagos szuvasodás esélyét csökkenti.

Mit nem tud az arany, amit az esztétikus anyagok igen?

Az arany, mint fém, a fogszínt nem tudja utánozni. Ő egyszerűen aranyszínű és kész. Ez a mai kor embere szerint nem szép, pár évtizede, pedig még elegáns volt. A divat változik, az arany inlay még visszatérhet egyszer.

Árprobléma – luxus kategória

Az arany ára a mai tőzsdei viszonyok mellett az egekbe szökött. Egy átlagos arany betét 3 gr súlyú, de elkészítéséhez ennél többre van szüksége a fogtechnikusnak. Ez azt jelenti, hogy csak az arany ára több, mint egy drágább típusú esztétikus betét ára. És csak ezután következik az orvosi díj. A végén tényleg horror összeg jön ki, így nem csoda, hogy végül az is más típus mellett dönt, akinek a színével és a fémességével szemben egyébként nincs kifogása.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mit érdemes tudni a tömés utáni ápolásról?

Kellemetlen lehelet, avagy szájszag kezelése

Ez a helyes fogmosás

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”