1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Az olcsó fogtömés ára. Miben különböznek a fogtömések?

Miben különböznek a fogtömések

Tartalomjegyzék

A fogászat drága. Vagy amelyik nem az, ott azonban hamar szembesülhetünk újabb nehézségekkel. De miben különböznek a fogtömések ? Természetes igény, ha tudni szeretnénk, mennyire tartósak a tömések, koronák, amiket a fogorvos készít. Íme néhány fontos információ, amit érdemes átgondolni a fogászati kezelések tartóssága kapcsán.

Miért nem tudja minden fogorvos ugyanazt?

Amikor kijövünk az Egyetemről, 23-25 évesen, akkor is hatalmas különbségek vannak, hiszen van, aki Summa cum Laude (dicsérettel) végez, a másik pedig éppen csak végig bukdácsol. Ez a hozzáállás béli különbség később is folytatódik, a továbbképzések során, van, aki szorgalmasabb, több információt, technikai és szakmai tudást, esetleg újabb szakvizsgákat gyűjt, többmilliós komoly képzéseken vesz részt, specializálódik, míg mások megelégszenek a kötelező szinten tartó tanfolyamokkal.

Így aztán bizony igen különböző képzettségű fogorvosokkal találkozhatunk a rendelőkben. Ebből következik, hogy egy kezelés tartóssága nem csak attól függ, hogy miben különböznek a fogtömések.

És ez csak az első pont: érdemes jól felkészült fogorvost vagy fogászatot választani, még abban az esetben is, ha ez komolyabb fogászati költségeket jelent. Ami rövid távon drága, az hosszú távon bizony mégis olcsóbb lesz.

Miért érdekes a technikai tudás béli különbség?

A fogászati tudás ma már nem egységes. Ahogy régen egy falusi fogorvos megélt az egyetemi tudásából, majd az ehhez hozzáépülő komoly tapasztalatából nagyjából egy életen át, ez ma már nem lehetséges. Mint a legtöbb páciens, így Ön is, szeretné minél tovább megtartani a fogait, szeretne szép fogakat, fehérebb fogakat, igaz? A fogászati tudomány pedig megpróbálja kielégíteni az igényeket. Egyre újabb technikák érhetőek el a fogak megtartására, szépítésére, vagy modern pótlására.

Ezeket a technikákat elsajátítani, az újabb és újabb diagnosztikai és terápiás módszereket megtanulni és bevezetni azonban nem könnyű feladat, ráadásul hatalmas költségekkel jár, amire nem minden rendelő és fogászat ruház be.

A gyökérkezelés sokkal többször elkerülhető lenne

A mélyen szuvas – de még élő – fogak terápiája például csak az elmúlt 2-3 évben hatalmasat fejlődött. Egy zseniális anyag került forgalomba, amit egyes gyártók biodentinnek neveznek. Ez képes a súlyosan sérült fogbél szövetnek regenerálódni, így a fogat nem kell gyökérkezelni. Ez a technika és az anyag viszont elsősorban a komolyabb, prémium fogászatokon érhető el, egyrészt mert drága, másrészt, mert kevés fogorvos ismeri a kezelés módját. Részletesen erről a kezelésről itt olvashat:  Biodentine kezelés – fogmegtartás

Lehet, hogy a biodentinnel történő kezelés rövid távon drága, azonban, ha azt vesszük, hogy a kezelt fogat nem kell gyökérkezelni, majd betéttel kiegészíteni, akár százezer plusz forintot is spórolhatunk, ráadásul élő fog marad a szánkban, ami nagyon nem mindegy.
Tudományos tény, hogy a gyökérkezelt fogak jó részét repedés miatt idővel elvesztik a páciensek. Ennek pótlása később még drágább.

Az egyszerű kompozit fogtömés és a tartósság kérdésköre

Az egyszerű kompozit (fogszínű) tömések adják ki a fogászati rutin ellátások több mint felét. A kompozit anyagok azonban kötés közben zsugorodnak, ráadásul egészen más kötési erővel lehetséges a tömést a zománchoz és más erővel a dentinhez ragasztani. A tudományos részletekbe nem megyek bele, de tény, hogy a kompozit töméseket egy idő után cserélni szükséges, ha nem szeretnénk másodlagos fogszuvasodást, vagy a fog letörését. Minden kompozit zsugorodik. A magas minőségű éppúgy, mint az olcsó. De nagyon nem mindegy, mennyit!
Ezzel nincs is gond, ha a páciens tudatos, rendszeresen jár fogászatra és odafigyel a fogai egészségére. Sőt, emellett megérti, hogy ami az adott fog, a saját fogápolási szokásai mentén lyukadt ki, tehát ha e szokásokon nem fejleszt, nem fog a folyamat leállni azzal, hogy a fogorvos betöm egy fogat. A tömött fog már sosem lesz ép fog, mindig is tömött fog lesz, ami természeténél fogva sérülékenyebb, mint az ép eredeti fogszövet.
Íme egy hasznos tipp: Profi fogmosás oktatás – ajánlom mindenki figyelmébe, aki a tartósságért maga is szeretne tenni.

A fogszínű kompozit tömések alapanyagában, ragasztási anyagaiban és technikáiban hatalmas különbségek vannak, az egyszerűbb, olcsóbb termékektől, a csillagászati árú kompozit márkákig. Természetes, hogy egy olcsóbb fogászaton nem a drágább és jobb minőségű márkával töm a fogorvos, hiszen az nem lenne számára rentábilis. Emellett rengeteg technika és anyag van, amelyet igen drága képzéseken ismertetnek a fogorvosokkal. Ezekre elsősorban a nívósabb, prémium kategóriás fogorvos áldoz pénzt és időt.

Mit tegyen, ha valóban jó minőségű és tartós fogtömést szeretne?

  1. Elsősorban fejlessze fogápolási szokásait! Ez még abban az esetben is hatalmas segítség, ha nem tud megfizetni prémium fogtömés árakat. Egy egyszerűbb kompozit fogtömés tartósságát is évekkel ki lehet tolni, amennyiben otthon a lepedék megfelelően van eltávolítva a fogfelszínekről.
  2. Járjon rendszeresen fogászati szűrővizsgálatokra! A rendszeresség minimum éves periódust jelent. Egy éppen kialakuló probléma kezelése sokkal kisebb anyagi befektetéssel megoldható. Mindig akkor van a baj és a fogászati garancia, ill. tartósság kérdésköre is akkor merül fel, amikor a fog nagy része esik áldozatul a szuvasodásnak. A szuvasodás és az azt követő fogfúrás megbontja a fogszövet egységes szerkezetét. A helyreállítással a szuvasodást kezeljük, de a fog eredeti integritása már nem teljesen állítható vissza.
  3. Időnként szedesse le a fogköveit! A páciensek k.b 75-80%-ánál tapasztalható fogkő vagy lepedék az állapotfelmérés során. Évenként egy fogkőleszedéssel megmentheti a fogait, vagy lassíthatja a fogágypusztulás folyamatát. Az alap ultrahangos fogkőleszedés kezelés kb. fél óra alatt készen van, és nem egy horribilis befektetés, ám igen sokat nyer vele.
  4. És nem utolsósorban érdemes prémium fogászatot felkeresni, ahol valóban minőségi kompozit anyagot, modern ragasztó rendszereket és technikákat alkalmaznak. Ezek nem olcsók. Ha kiszámolja, hosszú távon mégis sokat spórol, mivel ezek a fogtömések valóban tartósabbak, illetve jobban védik a fogat az újabb szuvasodástól.
Send this to a friend