Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Az optimális időszak amikor még vastag a csont

Az optimális időszak amikor még vastag a csont

Mikor a legoptimálisabb a fogbeültetés számomra a foghúzás után?

Ha Önnek egy éven belül távolították el valamelyik fogát, és most keres megoldást a fogpótlásokra, nagyon optimális időben van! A foghiány helye már feltöltődött, a csontszövet funkció hiány következtében történő lebomlása azonban még nem kezdődött el, vagy minimális. Ha ebben az időszakban kérdezi fogorvosát, hogy lehetséges e a fogbeültetés, nagy eséllyel a válasz igen lesz, sőt hosszú távon optimális megoldáshoz juthat. Mikor a legoptimálisabb a fogbeültetés számomra a foghúzás után?

Miért optimális az egy éven belüli időszak a fogbeültetésre?

A foghiány után tátongó üreget a vérből képződő kötőszövet, majd csontszövet tölti ki. Amennyiben a foggyökér gyulladt volt, a gyulladásos szövetek is eltávolításra kerülnek a foggal együtt, majd a csontosodás folyamatával a gyulladás teljesen megszűnik. A foghiány helyén kialakuló csont néhány hónap után elegendően magas és széles szokott lenni ahhoz, hogy a fogászati implantáció egyszerűen és komplikáció nélkül megtörténhessen. A legoptimálisabb idő a fogbeültetésre a 3-6 hónappal a foghúzás utáni időszak.

Mikor lehet a foghúzással egy időben fogbeültetést kérni - azaz azonnali fogbeültetést választani?

Azonnali fogbeültetésre azokban az esetekben van lehetőség, mikor a kihúzott fog gyökere nem gyulladt és a fogat roncsolásmentesen lehet eltávolítani. Fontos kritérium még, hogy a foghúzás után azonnal beültetett fogimplantátumot úgy lehessen a csontba beültetni, hogy azt a csont elég szorosan körülfogja, azaz megfelelő legyen a primer stabilitása. A fentiek meg nem valósulása esetén ugyanis a beültetett fogimplantátum kieshet a helyéről.

Mit veszíthetek, ha a foghúzás után több mint egy évet várok?

Ha több idő telik el, a csontszövet funkció hiányában elkezd lebomlani. A csont magassága és szélessége csökkenni kezd. Ahogy a csontmagasság csökken, úgy kerülnek a felszínhez egyre közelebb a mélyebb rétegekben található idegek, vagy anatómiai üregek, mint például az arcüreg. Ez azért probléma, mert ahhoz, hogy egy normál méretű fogkorona stabilan, hosszú távon a csontban maradjon, megfelelően hosszú műgyökérrel kell a csontban rögzíteni, ehhez pedig megfelelően magas és széles csont szükséges. Ha a szükséges magasság nincs meg, a fogorvos nem tud beültetni elegendően hosszú implantátum csavart, mert különben eléri az érzőideget, vagy az arcüreget.

Miért kellene aggódnom, hiszen ha nincs elég csont, ott a csontpótlás!

Azért ez sajnos nem ilyen egyszerű! Nem lehet minden szituációban minden típusú csonthiányt pótolni. Van olyan eset, amikor a csontpótlás egyszerű műtéttel nem is lehetséges, csak csípőcsontból kivett csont átültetésével, amely nagy kockázattal jár. Vannak az egyszerűbb csontpótlási trükkök, mikor például a felső rágófogak esetén az arcüreg felemelésével (sinuslift) aránylag könnyebb technikával csontot lehet pótolni és így az implantátumot elhelyezni. Van olyan technika, amikor titánháló és membrán alatt próbálunk vastagabb csontot növeszteni és van olyan is amikor a fogimplantátum aránylag könnyen beültethető, és csak az egyik oldala mellett van szükség egy kis csontpótlásra. A csontpótlási lehetőségeknek tehát megvannak a határai és az anyagiak oldaláról nézve sem a legolcsóbb kezelések közé tartoznak. A jó megoldás inkább az, ha időben előre gondolkodva kérünk fogbeültetést, amikor a saját csontunk még elegendő ahhoz, hogy csontpótlás nélkül kiválóan rögzítse a fogimplantátumot.
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.