Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Barázdazárás

Barázdazárás
A barázdazárást gyermekeink fogának megóvása érdekében 6-14 évek kor között javasolhatja a fogorvos a mélyebb fogbarázdák védelmére, ezzel elkerülhető a fogtömés. A frissen kibújt ép, szuvasodástól mentes maradófogak rágóbarázdái sokszor tisztíthatatlanul mélyek, kacifántosak. A barázdazárás e járatok feltöltésével véd a fogfelszíni szuvasodás ellen.

Mit jelent a barázdazárás?

A barázdazárás a rágófogak mély barázdáinak védelmében végzett, egyszerű fogászati eljárás. A gyermekek első maradó foga a 6-os fog, mely a tejfogak mögött tör elő 6 éves korban. A tejfogak ekkor még nem váltanak, az első maradó rágófog sokszor a szülők számára észrevétlenül jelenik meg a legutolsó tejfog mögött. A mélyen barázdált hatos fog, a fogorvosok tapasztalata szerint sajnos sokszor már 7 éves korra szuvasodásnak indul. Pedig hivatalosan és nem hivatalosan is ez a legfontosabb és legnagyobb rágófog, így egészsége és védelme nagyon fontos.

Miért figyeljünk nagyon 6 éves gyermekünk fogaira?

A hatos fogak korai szuvasodásának hátterében épp az állhat, hogy a tejfogak mögött kibújó fog a szülők számára észrevehetetlen, a gyermek pedig még nem elég gondos és alapos, hogy a fogat megfelelően tisztítsa. Gondos szülőként tehát figyeljünk oda! Ellenőrizzük, hogy a tejfogak mögött mikor kezd kibújni az első maradó őrlőfog. Ez a 6. születésnap utáni fél évben várható.

Mit nem véd a barázdazárás? Legyen meg továbbra is a hatékony fogápolás!

A barázdazárás a fogfelszíni szuvasodás megelőzése érdekében tett fogászati beavatkozás. A kezelés lényege, hogy a barázdákat kitöltjük, így sima felszínt kapunk, mely könnyebben tisztítható, a szuvasodás kialakulásának esélye így sokkal kisebb. VIGYÁZAT! A barázdazárás a fog oldalsó részét, mely elöl az utolsó tejfog felé, hátul pedig a később kibújó hetes fog felé néz, nem védi! Így a fogak tisztítására barázdazárás után is éppúgy oda kell figyelni, mint előtte. A barázdazárás egy plusz védelem, nem pedig fogmosás helyettesítő kezelés!

Mikor optimális barázdazárást végezni?

A fogszuvasodás gyakran a rágófelszín mély barázdáinak aljára bejutott baktériumok elszaporodása következtében alakul ki. A frissen kibújt őrlőfog természetesen nem szuvas, azonban barázdarendszere már meg van, sokszor nagyon mélyre terjed a fog belseje felé. A mély barázdajáratok rendívül jó élőhelyet jelentenek a baktériumoknak és az étel is könnyen beleragad. A barázdazárás legeredményesebben a frissen kibújt, ezért még egészen biztosan nem szuvas őrlőfogak esetén alkalmazható. Minden kibúvó őrlőfogat ugyanúgy lehet védeni, mint az elsőször kibújó hatosokat. Barázdazárásra a következő életkorokban és fogaknál van lehetőség végezni:
 • Gyermekeknél 6 éves kor után a maradó 6-os fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül
 • Serdülőknél 11-12 éves kor után a maradó 7-os fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül
 • Fiatal felnőtteknél mélyen barázdált kis és nagyőrlőfogak szuvasodásának megelőzésére, kiterjesztett barázdazárás végezhető, amey már bizonyos mértékű fogfúrással jár.

Hogyan történik a barázdazárás?

A mély barázdát óvatosan kefével kitisztítjuk, majd fényre kötő anyaggal feltöltjük, feltöltés után megvilágítjuk. Az anyag tökéletesen feltölti a barázdarendszert, a későbbi bakteriális elfertőződést megakadályozza. Fúrást nem igényel, pár perc alatt elvégezhető, fájdalommentes és szinte láthatatlan beavatkozás.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.