1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Barázdazárás

Tartalomjegyzék

A barázdazárást gyermekeink fogának megóvása érdekében 6-14 évek kor között javasolhatja a fogorvos a mélyebb fogbarázdák védelmére, ezzel elkerülhető a fogtömés. A frissen kibújt ép, szuvasodástól mentes maradófogak rágóbarázdái sokszor tisztíthatatlanul mélyek, kacifántosak. A barázdazárás e járatok feltöltésével véd a fogfelszíni szuvasodás ellen.

Mit jelent a barázdazárás?

A barázdazárás a rágófogak mély barázdáinak védelmében végzett, egyszerű fogászati eljárás. A gyermekek első maradó foga a 6-os fog, mely a tejfogak mögött tör elő 6 éves korban. A tejfogak ekkor még nem váltanak, az első maradó rágófog sokszor a szülők számára észrevétlenül jelenik meg a legutolsó tejfog mögött.

A mélyen barázdált hatos fog, a fogorvosok tapasztalata szerint sajnos sokszor már 7 éves korra szuvasodásnak indul. Pedig hivatalosan és nem hivatalosan is ez a legfontosabb és legnagyobb rágófog, így egészsége és védelme nagyon fontos.

Miért figyeljünk nagyon 6 éves gyermekünk fogaira?

A hatos fogak korai szuvasodásának hátterében épp az állhat, hogy a tejfogak mögött kibújó fog a szülők számára észrevehetetlen, a gyermek pedig még nem elég gondos és alapos, hogy a fogat megfelelően tisztítsa. Gondos szülőként tehát figyeljünk oda! Ellenőrizzük, hogy a tejfogak mögött mikor kezd kibújni az első maradó őrlőfog. Ez a 6. születésnap utáni fél évben várható.

Mit nem véd a barázdazárás? Legyen meg továbbra is a hatékony fogápolás!

A barázdazárás a fogfelszíni szuvasodás megelőzése érdekében tett fogászati beavatkozás. A kezelés lényege, hogy a barázdákat kitöltjük, így sima felszínt kapunk, mely könnyebben tisztítható, a szuvasodás kialakulásának esélye így sokkal kisebb.

VIGYÁZAT! A barázdazárás a fog oldalsó részét, mely elöl az utolsó tejfog felé, hátul pedig a később kibújó hetes fog felé néz, nem védi! Így a fogak tisztítására barázdazárás után is éppúgy oda kell figyelni, mint előtte. A barázdazárás egy plusz védelem, nem pedig fogmosás helyettesítő kezelés!

Mikor optimális barázdazárást végezni?

A fogszuvasodás gyakran a rágófelszín mély barázdáinak aljára bejutott baktériumok elszaporodása következtében alakul ki. A frissen kibújt őrlőfog természetesen nem szuvas, azonban barázdarendszere már meg van, sokszor nagyon mélyre terjed a fog belseje felé. A mély barázdajáratok rendívül jó élőhelyet jelentenek a baktériumoknak és az étel is könnyen beleragad.

A barázdazárás legeredményesebben a frissen kibújt, ezért még egészen biztosan nem szuvas őrlőfogak esetén alkalmazható. Minden kibúvó őrlőfogat ugyanúgy lehet védeni, mint az elsőször kibújó hatosokat. Barázdazárásra a következő életkorokban és fogaknál van lehetőség végezni:

  • Gyermekeknél 6 éves kor után a maradó 6-os fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül
  • Serdülőknél 11-12 éves kor után a maradó 7-os fog szuvasodásának megelőzésére, fúrás nélkül
  • Fiatal felnőtteknél mélyen barázdált kis és nagyőrlőfogak szuvasodásának megelőzésére, kiterjesztett barázdazárás végezhető, amey már bizonyos mértékű fogfúrással jár.

Hogyan történik a barázdazárás?

A mély barázdát óvatosan kefével kitisztítjuk, majd fényre kötő anyaggal feltöltjük, feltöltés után megvilágítjuk. Az anyag tökéletesen feltölti a barázdarendszert, a későbbi bakteriális elfertőződést megakadályozza. Fúrást nem igényel, pár perc alatt elvégezhető, fájdalommentes és szinte láthatatlan beavatkozás.

Send this to a friend