1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Budapest Dentál 13. kerület

Biodentine kezelés - fogmegtartás

Ha az Ön foga néha sajog, kellemetlenkedik, nagy valószínűséggel mély szuvasodással küzd. Megmentené? Akkor most figyeljen!

A mélyen szuvas fogak a kezdődő gyulladás tüneteit mutatják: hidegre vagy édesre jelentkező erős, hirtelen fájdalom. Tízből nyolc fogorvos ezt a fogat gyökérkezeléssel kezelné. Azonban van más megoldás. Sok esetben a fog még ebben az esetben is életben tartható Biodentine segítségével.

Gyakori kérdések a Vital Pulpa Terápia kapcsán

Tudjon meg mindent a legmodernebb fogászati módszerről, a Vital Pulpa stratégia lényegéről

Mikor végezhető Vital Pulpa Terápia?

A gyökérkezelés megelőzésére a következő esetben végezhető a Vital Pulpa Terápia:

  • amikor a fogban mély szuvasodás miatt a fogbélben levő szövetek sérülésére gyanakszunk
  • a mély szöveti sérülés kis mértékben bekövetkezett.
  • a fogbél gyulladása (pulpitis) még korai fázisban van
Vital Pulpa Terápia kezeléssel még sok esetben visszafordítható a fogbélszövet olyan mértékű degenerálódása, ami már a fog elhalásával jár.

Hidegre élesen nyilalló fájdalom esetén mi a teendő?

A hidegre történő éles, hirtelen fájdalom gyakran a fogbél kezdődő gyulladásának jele. A fogszuvasodás lassan eléri a fogszövetet, amely erre gyulladással válaszol. A fájdalom még nem állandó, de a hideg kiválthatja. Fontos, hogy ilyenkor azonnal keressen fel Vital Pulpa Terápiával dolgozó fogorvost. Mikroszkópos, vagy Loupe nagyításban végzett kezeléssel és Biodentin, vagy egyéb Minerale Trioxide Aggregate anyag alkalmazásával a gyulladásos folyamat megállítható. Ha sikerül a pulpa szöveti szétesését megelőzni, azzal egyértelműen elkerülhetjük a gyökérkezelést.

Mi a teendő, ha letört egy darab a fogból?

A fogdarabka letörésének hátterében sok esetben barlang szerű szuvasodás áll. A szuvasodás mélyre hatol a fogszövetben. Egy ideig a nagy szuvasodás teljesen észrevehetetlen, nem fáj. Ha letört a fogdarab, még akkor sem fáj, de már jelzi, nagy üreg lehet a fogban. A nagy üreg - akkor is ha nem fáj még - sok esetben erősen megközelíti a pulpát, a fog belső idegszövet rendszerét. Itt is érdemes mielőbb olyan fogorvoshoz fordulni, aki a hiányzó dentin alsó részét biodentin anyaggal tudja felépíteni. A hagyományos, azaz biodentint nem alkalmazó esetben ugyanis, előfordulhat, hogy a mély tömés alatt mégis elhal a fog. Mindez történhet annak ellenére, hogy valaki időben fogorvoshoz fordult. A biodentin bioaktivitása plusz védelmet ad a fognak a mély tömés alatt. Ezzel a kezeléssel sokkal nagyobb mértékben kerülhető el az utólagos fogelhalás.

Mi a teendő, ha a régi tömés mellett szuvas a fog?

A régi tömések, például amalgámtömések mellett sokszor találunk mély szuvasodást, illetve repedést. Azokban az esetekben, amikor a szuvasodás mélyen megközelíti, vagy eléri a pulpaszövetet, érdemes Biodentinet alkalmazni. Nagy eséllyel kerülhető el a gyökérkezelés.

Mi a teendő, ha már több napja fáj a fog?

Sajnos, ha több napja fáj egy fog, az gyakran előrehaladott, azaz visszafordíthatatlan pulpagyulladást (irreverzibilis pulpitis) jelenthet. Ilyen esetben a pulpa szövetben már olyan degeneratív elváltozások jelentkezhetnek, amelyek nem teszik lehetővé az idegszövet életbentartását.

 

Mégis, érdemes megpróbálni a vital pulpa terápiát! A kezelőorvos, mikroszkópos nagyításban eltávolítja a szuvas fogrészt, majd az érintett, gyulladt pulpaszövet egy részét is. Ez még nem a klasszikus gyökérkezelés, mivel elsősorban a koronai pulpát, vagy annak egy részét távolítjuk el. A gyökerekben a pulpaszövet megmarad. Ezután a fogsebre Biodentine kerül, majd a fogat ideiglenesen restauráljuk. Sok esetben a fog annak ellenére életben marad, hogy a koronai részben már nincs élő szövet. Ez nagyon fontos, hiszen a gyökérkezelés legfontosabb rizikófaktorát, az elágazódó gyökerek feltárását kerültük így el. Mivel a gyökerekben a pulpaszövet élő marad, a koronai rész pedig sterilen el van zárva, nem alakul ki következményes gócbetegség sem.

Miért kell nagyítás ehhez a kezeléshez?

Ahhoz, hogy az egészséges fogszöveteket minél inkább megőrizzük, és csak a beteg szöveteket távolítsuk el, nagyítás szükséges. A fog igen pici szerv. Egy mély szuvasodás esetén szabad szemmel nem lehet jól látni, hogy hol tartunk. Ekkor könnyen belefúrhat az orvos olyan szövetbe, ami a vital pulpa terápia szempontjából érzékeny és fontos lenne a megtartása.

 

Nagyítással pontosan lehet látni, hogy hol tartunk, precízen lehet dolgozni. A Biodentine anyagot is precízen tudjuk épp arra a felületre helyezni, ahol az kívánatos. Legbiztonságosabban mikroszkópos nagyítással lehet elvégezni ezt a kezelést. Sokkal nagyobb arányban, kb. 90% ban érhetjük el a célt: Egészségben, élve megtartott fogszövetet, azaz, elkerülhetjük a gyökérkezelést.

Ezzel a kezeléssel mindig elkerülhető a gyökérkezelés?

Sajnos nem. Amennyiben a pulpaszövet gyulladása már komoly szövettani degenerációt eredményez, a vital pulpa terápia már nem tud segíteni. Ehhez elegendő mennyiségű és minőségű, még ép pulpaszövet szükséges. Elsősorban a kezdeti gyulladások ilyenek. Érdemes minimum évente fogorvoshoz fordulni. Az éves kontrollon nagy eséllyel fedez fel a fogorvos olyan elváltozást, amit még időben, a fog életben tartásával lehet orvosolni.

Mennyi ideig tart, és hány ülés a Vital Pulpa terápia?

A mikroszkóppal végzett kezelések nem rövidek! A mikroszkópos kezelés apró, percíz mozdulataihoz sokkal több idő szükséges, mint a hagyományos fogászati kezelésekhez. A vital pulpa terápia során el kell távolítani a szuvas részeket, majd a fog belsejében precízen el kell választani az egészséges szöveteket, illetve fel kell helyezni a bioaktív anyagot. Egy ilyen kezelés általában 1 - 1,5 óra. Sok esetben a fog ideiglenes töméssel kerül lezárásra, majd a panaszok elmúltával, egy következő ülésben kerül sor a végleges restaurációra.

Fájdalmas a Vital pulpa Terápia?

Nem. Ez a kezelés érzéstelenítésben történik, nem fájdalmas. A kezeléssel a legtöbb esetben a fog eredeti panaszai tökéletesen megszűnnek.

Miért kell kofferdam izolálás ehhez a kezeléshez?

A kofferdam, azaz nyálrekesz egy tökéletes izoláló eszköz a fogorvos számára. A fogat teljesen elhatároljuk a szájüregtől és a többi fogtól. Éppúgy, mint ahogy a szívműtét esetén izolálja a szívsebész a műtött testrészt. Ez két ok miatt fontos:

 

Egyrészt, mivel a nyálunk tele van baktériumokkal, a kezelés lényege pedig épp a szuvas, fertőzött szövetek minél alaposabb eltávolítása. Ha - miközben fúrunk - a nyál, amely tele van baktériumokkal, belefolyik a tisztítandó üregbe, semmi esélyünk megszüntetni a fertőzést. Így a kezelésünk szinte biztosan sikertelen lesz.

 

Másrészt, az üreg fertőtlenítésére erős fertőtlenítő szereket alkalmazunk, melyeket viszont nem szeretnénk, ha belefolynának a szájba. Ezek az anyagok ugyanis megmarhatják a szájnyálkahártyát, amit el kell kerülnünk. A kofferdam izolálás tehát létszükség a vital pulpa terápia során.

Lépjen időben! A Vital Pulpa Terápia segít megmenteni a fogat, ha időben jön fogászatra!

Amennyiben csak egy csepp esély is van rá, érdemes a fog belsejében levő élő fogszövetet megmenteni. A gyökérkezelt fogban nincs többé élő szövet, ezért sérülékenyebb. Az élő fog sokkal tovább szolgálhatja a rágást és a mosolyt!

Fájdalom

Amennyiben Ön hidegre, édesre jelentkező fájdalmat tapasztal, mielőbb keresse fel fogorvosát! Az ilyen fog még él, de nagy bajban van! A  megfelelő terápia kiválasztására az első és legfontosabb lépés az állapotfelmérés.

Megelőzés

Sokszor fordul elő, hogy fájdalom még nem jelentkezik, de a fogban mégis nagy szuvasodás van. Kifejezetten fontos legalább egy évente felkeresnie a fogorvost. Alapos szájvizsgálat és röntgen segít időben felderíteni a problémát!

Letört fogdarab

Sokszor a fogdarab letörésének hátterében mély szuvasodás áll. A fog belseje oldalról, barlangszerűen szuvasodik. Mire a fogzománc betörik, mély, felpuhult szuvas dentin van alatta, sokszor szinte elkerülhetetlen a gyökérkezelés.

Nem mindegy kihez fordul

A Vital Pulpa terápia csak nagyítással végzett fogászati kezeléssel lehetséges. A terápia lényege, hogy a szuvas és nem szuvas szöveteket a lehető legnagyobb precizitással válasszuk szét. Szánjon időt, keressen alkamas fogászatot!

Mikroszkópos kezelés

A kezelés során a szuvas szövetek eltávolítását mikroszkóp segítségével kontrolláljuk. Ha a szuvasodás eléri a pulpaszövetet, szelektív szuvasodás management segítségével dolgozunk. A sérült szövetekre Biodentine kerül.

Sikerarány

Megfelelő fogorvosi tudás és nagyítás mellett végzett munka esetén, a kezelés 80-90%ban sikeres, és a fog életben tartható. A fájdalom megszűnik és a gyökérkezelés elkerülhetővé válik, így a góc kialakulásának esélye is csökken.

Biodentine. A világ első biológiai tömőanyaga. Új korszak nyílt a fogászatban.

Mi a gyökérkezelés?

gyökérkezelés a fog gyökércsatornáinak kitisztítása, amennyiben a szuvasodásból származó bakteriális fertőzés megfertőzi a fog belsejében levő idegszövetet. A kezeléssel a fogat éltető ér és idegszövet is eltávolításra kerül. A fog megmarad, de nem élő szövet többé.

Gyökérkezelt fog sorsa

A mikroszkóppal végzett gyökérkezelések sikeraránya magas, 96%. Ez jó hír. Maradhat a fog, mint egy saját  implantátum. Ez azonban nem élő fog. Az ilyen fogak könnyebben törnek, idővel a gyulladás is kiújulhat. Tehát nem olyan, mint a természetes élő fog.

Biodentin, az új anyag

Nagyítással végzett beavatkozásnál lehetőség van arra, hogy a mélyen szuvas szöveteket megfelelő precizitással távolítsuk el. Csak azt, ami szuvas, és azt is szelektív módon. A biodentine pedig pótolni képes ami elveszett, és gyógyítani képes az élő szövetet. A fog élő marad.
Biodentine: A világ első biológiai tömőanyaga

Négyszer erősebb hatás

A Biodentine a fog szöveteivel biokompatibilis anyag. Ez azt jelenti, hogy a sejtek “sajátként” fogadják el, nem idegen anyagként, ezért teljes mértékben alkalmazkodnak hozzá, sőt felveszik annak jótékony hatásait.

Bizonyított bioaktivitás

A Biodentine-t nem csak elfogadja a fogszövet, de a károsodott sejtek életképesek maradnak. A bioaktivitás révén a károsodott pulpaszövet regenerálódni képes, így a fogszövet életképessége megmarad. Nem kell gyökérkezelni és ez NAGYON NEM MINDEGY!
Gyökérkezelt fog és a gócbetegség

Gyökérkezelés lehetőségei

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet a foghúzás előtt. Sikeres esetben a gyökérkezelt, immár nem élő fog is kiszolgálhat egy életen át. Ez jó hír, de kockázatot is jelent! A gyökérkezelt fogakból gócbetegség is kialakulhat!

Jobb megelőzni

Ezért, amennyiben csak lehetőség nyílik rá, a legjobb dolog megelőzni a gyökérkezelést! A szuvasodás miatt súlyosan károsodott fogak esetén, ez nagyítással végzett beavatkozással és Biodentine alkalmazásával lehetséges!
Mit nyerhet Ön?

Vital pulpa stratégia

A gyökérkezelés elkerülésére tett kísérlet, súlyosan károsodott fogaknál a vital pulpa terápia koncepció. Ez a kezelés csak nagyítással, mikroszkópos kezeléssel lehetséges. Lényege, hogy a beteg fogszöveteket a lehető legprecízebben válasszuk el az egészséges, vagy még közel egészséges fogszövettől, majd Biodentinnel pótoljuk az elveszett szövetet.

Életben tartott fogszövet

A vital pulpa terápia segítségével szelektíven távolítjuk el a szuvas dentinszöveteket a fog mélyéről. Nagyítással végzett kezelés során nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a pulpakamra megnyílását, így a gyökérkezelés is nagy eséllyel elkerülhető. Olvasson esetbemutatást, ahol bemutatjuk, hogyan kerülhető el a gyökérkezelés, a modern vital pulpa terápia segítségével.

“ Sokan nem veszik észre, hogy szuvas a foguk, vagy nem törődnek vele. Mindaddig, míg végül kínzó fájdalommal jelzi a fog: itt a vége! És mégsem. Míg régebben egy mélyen szuvas fogat mindenképp gyökérkezelnünk kellett, ma a BIODENTINE és a mikroszkóp segítségével ez elkerülhető, és a fog életben tartható! Ha idős korunkban is saját fogakat szeretnénk, nagyon nem mindegy, hogy élő, vagy gyökérkezelt fogunk van!“

Dr. Pattogató Rita

Budapest Dental fogszakorvos, mikroszkópos fogászat

Mennyibe kerül a Vitalpulpa terápia?

A vitalpulpa terápia nem önálló kezelés. A pontos ár a fog állapotától függően változik, annak megfelelően, hogy milyen egyéb kezelésekre van még szükség. Pontos árat az állapotfelmérés és kezelési terv ad az Ön számára!