Budapest Dentál 13. kerület

Biodentine kezelés - fogmegtartás

Ha az Ön foga néha sajog, kellemetlenkedik, nagy valószínűséggel mély szuvasodással küzd. Megmentené? Akkor most figyeljen!

A mélyen szuvas fogak a kezdődő gyulladás tüneteit mutatják: hidegre vagy édesre jelentkező erős, hirtelen fájdalom. Tízből nyolc fogorvos ezt a fogat gyökérkezeléssel kezelné. Azonban van más megoldás. Sok esetben a fog még ebben az esetben is életben tartható Biodentine segítségével.
Vital Pulpa Terápia
26 000 Ft
Vital Pulpa Terápia

26 000 Ft

Gyakori kérdések a Vital Pulpa Terápia kapcsán

Tudjon meg mindent a legmodernebb fogászati módszerről, a Vital Pulpa stratégia lényegéről

A gyökérkezelés megelőzésére a következő esetben végezhető a Vital Pulpa Terápia:

  • amikor a fogban mély szuvasodás miatt a fogbélben levő szövetek sérülésére gyanakszunk
  • a mély szöveti sérülés kis mértékben bekövetkezett.
  • a fogbél gyulladása (pulpitis) még korai fázisban van
Vital Pulpa Terápia kezeléssel még sok esetben visszafordítható a fogbélszövet olyan mértékű degenerálódása, ami már a fog elhalásával jár.

A hidegre történő éles, hirtelen fájdalom gyakran a fogbél kezdődő gyulladásának jele. A fogszuvasodás lassan eléri a fogszövetet, amely erre gyulladással válaszol. A fájdalom még nem állandó, de a hideg kiválthatja. Fontos, hogy ilyenkor azonnal keressen fel Vital Pulpa Terápiával dolgozó fogorvost. Mikroszkópos, vagy Loupe nagyításban végzett kezeléssel és Biodentin, vagy egyéb Minerale Trioxide Aggregate anyag alkalmazásával a gyulladásos folyamat megállítható. Ha sikerül a pulpa szöveti szétesését megelőzni, azzal egyértelműen elkerülhetjük a gyökérkezelést.

A fogdarabka letörésének hátterében sok esetben barlang szerű szuvasodás áll. A szuvasodás mélyre hatol a fogszövetben. Egy ideig a nagy szuvasodás teljesen észrevehetetlen, nem fáj. Ha letört a fogdarab, még akkor sem fáj, de már jelzi, nagy üreg lehet a fogban. A nagy üreg - akkor is ha nem fáj még - sok esetben erősen megközelíti a pulpát, a fog belső idegszövet rendszerét. Itt is érdemes mielőbb olyan fogorvoshoz fordulni, aki a hiányzó dentin alsó részét biodentin anyaggal tudja felépíteni. A hagyományos, azaz biodentint nem alkalmazó esetben ugyanis, előfordulhat, hogy a mély tömés alatt mégis elhal a fog. Mindez történhet annak ellenére, hogy valaki időben fogorvoshoz fordult. A biodentin bioaktivitása plusz védelmet ad a fognak a mély tömés alatt. Ezzel a kezeléssel sokkal nagyobb mértékben kerülhető el az utólagos fogelhalás.

A régi tömések, például amalgámtömések mellett sokszor találunk mély szuvasodást, illetve repedést. Azokban az esetekben, amikor a szuvasodás mélyen megközelíti, vagy eléri a pulpaszövetet, érdemes Biodentinet alkalmazni. Nagy eséllyel kerülhető el a gyökérkezelés.

Sajnos, ha több napja fáj egy fog, az gyakran előrehaladott, azaz visszafordíthatatlan pulpagyulladást (irreverzibilis pulpitis) jelenthet. Ilyen esetben a pulpa szövetben már olyan degeneratív elváltozások jelentkezhetnek, amelyek nem teszik lehetővé az idegszövet életbentartását.

 

Mégis, érdemes megpróbálni a vital pulpa terápiát! A kezelőorvos, mikroszkópos nagyításban eltávolítja a szuvas fogrészt, majd az érintett, gyulladt pulpaszövet egy részét is. Ez még nem a klasszikus gyökérkezelés, mivel elsősorban a koronai pulpát, vagy annak egy részét távolítjuk el. A gyökerekben a pulpaszövet megmarad. Ezután a fogsebre Biodentine kerül, majd a fogat ideiglenesen restauráljuk. Sok esetben a fog annak ellenére életben marad, hogy a koronai részben már nincs élő szövet. Ez nagyon fontos, hiszen a gyökérkezelés legfontosabb rizikófaktorát, az elágazódó gyökerek feltárását kerültük így el. Mivel a gyökerekben a pulpaszövet élő marad, a koronai rész pedig sterilen el van zárva, nem alakul ki következményes gócbetegség sem.

Ahhoz, hogy az egészséges fogszöveteket minél inkább megőrizzük, és csak a beteg szöveteket távolítsuk el, nagyítás szükséges. A fog igen pici szerv. Egy mély szuvasodás esetén szabad szemmel nem lehet jól látni, hogy hol tartunk. Ekkor könnyen belefúrhat az orvos olyan szövetbe, ami a vital pulpa terápia szempontjából érzékeny és fontos lenne a megtartása.

 

Nagyítással pontosan lehet látni, hogy hol tartunk, precízen lehet dolgozni. A Biodentine anyagot is precízen tudjuk épp arra a felületre helyezni, ahol az kívánatos. Legbiztonságosabban mikroszkópos nagyítással lehet elvégezni ezt a kezelést. Sokkal nagyobb arányban, kb. 90% ban érhetjük el a célt: Egészségben, élve megtartott fogszövetet, azaz, elkerülhetjük a gyökérkezelést.

Sajnos nem. Amennyiben a pulpaszövet gyulladása már komoly szövettani degenerációt eredményez, a vital pulpa terápia már nem tud segíteni. Ehhez elegendő mennyiségű és minőségű, még ép pulpaszövet szükséges. Elsősorban a kezdeti gyulladások ilyenek. Érdemes minimum évente fogorvoshoz fordulni. Az éves kontrollon nagy eséllyel fedez fel a fogorvos olyan elváltozást, amit még időben, a fog életben tartásával lehet orvosolni.

A mikroszkóppal végzett kezelések nem rövidek! A mikroszkópos kezelés apró, percíz mozdulataihoz sokkal több idő szükséges, mint a hagyományos fogászati kezelésekhez. A vital pulpa terápia során el kell távolítani a szuvas részeket, majd a fog belsejében precízen el kell választani az egészséges szöveteket, illetve fel kell helyezni a bioaktív anyagot. Egy ilyen kezelés általában 1 - 1,5 óra. Sok esetben a fog ideiglenes töméssel kerül lezárásra, majd a panaszok elmúltával, egy következő ülésben kerül sor a végleges restaurációra.

Nem. Ez a kezelés érzéstelenítésben történik, nem fájdalmas. A kezeléssel a legtöbb esetben a fog eredeti panaszai tökéletesen megszűnnek.

A kofferdam, azaz nyálrekesz egy tökéletes izoláló eszköz a fogorvos számára. A fogat teljesen elhatároljuk a szájüregtől és a többi fogtól. Éppúgy, mint ahogy a szívműtét esetén izolálja a szívsebész a műtött testrészt. Ez két ok miatt fontos:

 

Egyrészt, mivel a nyálunk tele van baktériumokkal, a kezelés lényege pedig épp a szuvas, fertőzött szövetek minél alaposabb eltávolítása. Ha - miközben fúrunk - a nyál, amely tele van baktériumokkal, belefolyik a tisztítandó üregbe, semmi esélyünk megszüntetni a fertőzést. Így a kezelésünk szinte biztosan sikertelen lesz.

 

Másrészt, az üreg fertőtlenítésére erős fertőtlenítő szereket alkalmazunk, melyeket viszont nem szeretnénk, ha belefolynának a szájba. Ezek az anyagok ugyanis megmarhatják a szájnyálkahártyát, amit el kell kerülnünk. A kofferdam izolálás tehát létszükség a vital pulpa terápia során.

Lépjen időben! A Vital Pulpa Terápia segít megmenteni a fogat, ha időben jön fogászatra!

Amennyiben csak egy csepp esély is van rá, érdemes a fog belsejében levő élő fogszövetet megmenteni. A gyökérkezelt fogban nincs többé élő szövet, ezért sérülékenyebb. Az élő fog sokkal tovább szolgálhatja a rágást és a mosolyt!

Fájdalom

Amennyiben Ön hidegre, édesre jelentkező fájdalmat tapasztal, mielőbb keresse fel fogorvosát! Az ilyen fog még él, de nagy bajban van! A  megfelelő terápia kiválasztására az első és legfontosabb lépés az állapotfelmérés.

Megelőzés

Sokszor fordul elő, hogy fájdalom még nem jelentkezik, de a fogban mégis nagy szuvasodás van. Kifejezetten fontos legalább egy évente felkeresnie a fogorvost. Alapos szájvizsgálat és röntgen segít időben felderíteni a problémát!

Letört fogdarab

Sokszor a fogdarab letörésének hátterében mély szuvasodás áll. A fog belseje oldalról, barlangszerűen szuvasodik. Mire a fogzománc betörik, mély, felpuhult szuvas dentin van alatta, sokszor szinte elkerülhetetlen a gyökérkezelés.

Nem mindegy kihez fordul

A Vital Pulpa terápia csak nagyítással végzett fogászati kezeléssel lehetséges. A terápia lényege, hogy a szuvas és nem szuvas szöveteket a lehető legnagyobb precizitással válasszuk szét. Szánjon időt, keressen alkamas fogászatot!

Mikroszkópos kezelés

A kezelés során a szuvas szövetek eltávolítását mikroszkóp segítségével kontrolláljuk. Ha a szuvasodás eléri a pulpaszövetet, szelektív szuvasodás management segítségével dolgozunk. A sérült szövetekre Biodentine kerül.

Sikerarány

Megfelelő fogorvosi tudás és nagyítás mellett végzett munka esetén, a kezelés 80-90%ban sikeres, és a fog életben tartható. A fájdalom megszűnik és a gyökérkezelés elkerülhetővé válik, így a góc kialakulásának esélye is csökken.

Biodentine. A világ első biológiai tömőanyaga. Új korszak nyílt a fogászatban.

Mi a gyökérkezelés?

gyökérkezelés a fog gyökércsatornáinak kitisztítása, amennyiben a szuvasodásból származó bakteriális fertőzés megfertőzi a fog belsejében levő idegszövetet. A kezeléssel a fogat éltető ér és idegszövet is eltávolításra kerül. A fog megmarad, de nem élő szövet többé.

Gyökérkezelt fog sorsa

A mikroszkóppal végzett gyökérkezelések sikeraránya magas, 96%. Ez jó hír. Maradhat a fog, mint egy saját  implantátum. Ez azonban nem élő fog. Az ilyen fogak könnyebben törnek, idővel a gyulladás is kiújulhat. Tehát nem olyan, mint a természetes élő fog.

Biodentin, az új anyag

Nagyítással végzett beavatkozásnál lehetőség van arra, hogy a mélyen szuvas szöveteket megfelelő precizitással távolítsuk el. Csak azt, ami szuvas, és azt is szelektív módon. A biodentine pedig pótolni képes ami elveszett, és gyógyítani képes az élő szövetet. A fog élő marad.
Biodentine: A világ első biológiai tömőanyaga

Négyszer erősebb hatás

A Biodentine a fog szöveteivel biokompatibilis anyag. Ez azt jelenti, hogy a sejtek “sajátként” fogadják el, nem idegen anyagként, ezért teljes mértékben alkalmazkodnak hozzá, sőt felveszik annak jótékony hatásait.

Bizonyított bioaktivitás

A Biodentine-t nem csak elfogadja a fogszövet, de a károsodott sejtek életképesek maradnak. A bioaktivitás révén a károsodott pulpaszövet regenerálódni képes, így a fogszövet életképessége megmarad. Nem kell gyökérkezelni és ez NAGYON NEM MINDEGY!
Gyökérkezelt fog és a gócbetegség

Gyökérkezelés lehetőségei

A gyökérkezelés a fog megmentésére tett utolsó kísérlet a foghúzás előtt. Sikeres esetben a gyökérkezelt, immár nem élő fog is kiszolgálhat egy életen át. Ez jó hír, de kockázatot is jelent! A gyökérkezelt fogakból gócbetegség is kialakulhat!

Jobb megelőzni

Ezért, amennyiben csak lehetőség nyílik rá, a legjobb dolog megelőzni a gyökérkezelést! A szuvasodás miatt súlyosan károsodott fogak esetén, ez nagyítással végzett beavatkozással és Biodentine alkalmazásával lehetséges!
Mit nyerhet Ön?

Vital pulpa stratégia

A gyökérkezelés elkerülésére tett kísérlet, súlyosan károsodott fogaknál a vital pulpa terápia koncepció. Ez a kezelés csak nagyítással, mikroszkópos kezeléssel lehetséges. Lényege, hogy a beteg fogszöveteket a lehető legprecízebben válasszuk el az egészséges, vagy még közel egészséges fogszövettől, majd Biodentinnel pótoljuk az elveszett szövetet.

Életben tartott fogszövet

A vital pulpa terápia segítségével szelektíven távolítjuk el a szuvas dentinszöveteket a fog mélyéről. Nagyítással végzett kezelés során nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a pulpakamra megnyílását, így a gyökérkezelés is nagy eséllyel elkerülhető. Olvasson esetbemutatást, ahol bemutatjuk, hogyan kerülhető el a gyökérkezelés, a modern vital pulpa terápia segítségével.

“ Sokan nem veszik észre, hogy szuvas a foguk, vagy nem törődnek vele. Mindaddig, míg végül kínzó fájdalommal jelzi a fog: itt a vége! És mégsem. Míg régebben egy mélyen szuvas fogat mindenképp gyökérkezelnünk kellett, ma a BIODENTINE és a mikroszkóp segítségével ez elkerülhető, és a fog életben tartható! Ha idős korunkban is saját fogakat szeretnénk, nagyon nem mindegy, hogy élő, vagy gyökérkezelt fogunk van!“

Dr. Pattogató Rita

Budapest Dental fogszakorvos, mikroszkópos fogászat

Mennyibe kerül a Vitalpulpa terápia?

A vitalpulpa terápia nem önálló kezelés. A pontos ár a fog állapotától függően változik, annak megfelelően, hogy milyen egyéb kezelésekre van még szükség. Pontos árat az állapotfelmérés és kezelési terv ad az Ön számára!

Vital Pulpa Terápia

26 000 Ft
Fogmegtartás sikeréért

Gyökérkezelés elkerülésére

Biodentin anyaggal

nagyításban