1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Begyulladt bölcsességfog kezelése

Begyulladt bölcsességfog kezelése

Tartalomjegyzék

A begyulladt bölcsességfog kezelése sokunknak fejtörést okozhat.    Bölcsességfogaknak nevezzük a harmadik nagyőrlőket, melyek az alsó és a felső fogsor utolsó fogaiként helyezkednek el. A fogváltás folyamatában, ezek a fogak nőnek ki legutoljára (nagyjából 17-25 éves korban), már ha kinőnek. A bölcsességfogak előtörése megannyi panaszt okozhat. Az alsó állkapocs mérete sok esetben kisebb, mint a korábban élő embereknek, és így egyszerűen nem maradt elég hely a harmadik nagyőrlők számára. A bölcsességfog okozta ínygyulladás hátterében az áll, hogy ezek a fogak nem tudnak megfelelően kinőni. Mit lehet kezdeni ezzel a problémával? Mivel jár a begyulladt bölcsességfog kezelése?

A bölcsességfog miatti ínygyulladás okai

A begyulladt bölcsességfog kezelésének kérdése megannyi embernek okoznak álmatlan éjszakákat, fájdalommal teli nappalokat. Ez a tudományos cikk a fájdalom enyhítésének lehetőségeit, valamint az okokat vizsgálja. Régen a nyers hús és nyers tápanyagok elfogyasztásához szükség volt az erős őrlőfogakra és állkapocsra. A bölcsességfogaknak tehát volt funkciója és helye a fogívben. Az evolúcióban korábban sokkal erősebben az ösztönöké (igen, az állati ösztönöké) volt a szerep, ami nagy állkapoccsal, erős rágó fogakkal fejeződött ki. Nem is volt probléma a bölcsességfogak előtörésével, ha csak párszáz évvel ezelőtti koponyákat vizsgálunk, akkor is láthatjuk, hogy szépen ott vannak sorban a fogak. Az ember azonban változik és fejlődik. Ahogy változik bent, úgy változik fizikai síkon is. Az ösztönök már sokkal szofisztikáltabbak, lepuhítottabbak, sőt sok embernél a tudatos fejlődés miatt a kemény állati ösztönök valóban meg is haladottak. Ezzel párhuzamosan a táplálkozási szokások is megváltoztak, nyers hús és magvak helyett inkább puha joghurtokat eszik a mai ember. Ezek a változások szükségtelenné teszik az erős állcsontok kialakulását, az alsó állkapocs már nem annyira kemény, szögletes, erős ösztönöket sugárzó, inkább lekerekítettebb, már a férfiaknál is. A bölcsességfogak csírái sokakban ki sem fejlődik, így a lekerekedő, kis alsó állkapocsban a kevesebb fog kényelmesen elférhet. Ők sosem fognak bölcsességfog íny problémákkal küzdeni, és nincs is erre szükségük. Vannak, akiknél a bölcsességfog csírák még megvannak a kisebb állkapocs ellenére, ők azok, akik alaposan megküzdenek a bölcsességfogak előtörése során. Hiszen a kis állkapocsban a fogsor utolsó fogai még megvannak, de hely már nincs számukra az előtöréshez.

Mit jelent az, hogy a bölcsességfog előretörése nem megfelelő?

Mint írtuk, vannak olyan szerencsés emberek, akiknek egész élete során semmi problémája nincs a bölcsességfogaikkal, mivel nem nőnek ki, a nyolcas fogcsíráik ugyanis egyszerűen hiányoznak. Persze vannak – egyre kevesebben – olyan társaink, akik nagy, széles állkapoccsal bírnak, nekik megvannak a bölcsességfogaik és el is férnek a fogívben. A szűkebb, kisebb alsó állcsont miatt egyre gyakoribb azonban, hogy a bölcsességfogak áttörésben visszamaradt állapotban a fogíny felszíne alatt maradnak. Mivel sok esetben nem, vagy csak igen szűkösen férnek el, nem tudnak megfelelően kibújni, gyakran részlegesen nőnek csak ki. A részlegesen előtört bölcsességfog pedig megannyi problémát idézhet elő. Ilyenkor szükséges életbe Begyulladt bölcsességfog kezelése. Bedőlt bölcsességfogról akkor beszélünk, ha a harmadik nagyőrlő, hely hiányában szinte ránő a mellette lévő fogra, vagy csak részlegesen és ferdén nő ki. Nyomhatja és feszítheti a mellette levő alsó hetes fogat, ami végső soron akár az egészséges fog elvesztéséhez is vezethet. A fogtorlódás következtében a fogköz tisztántartása nehezebb lesz, ami a gyulladt íny kialakulásához vezet.

Bölcsességfog ínygyulladás kialakulása

A bölcsességfog ínygyulladás annak köszönhető, hogy a bölcsességfogak az áttörési folyamat során, áttörik ugyan a fogínyt, de a szűk hely miatt az áttörés nem teljes, részlegesen az íny alatt maradnak. Ezzel a bölcsességfogak körül ínytasak alakul ki. A tisztítás így nem tud kellően alapos lenni, az íny alá ételmaradékok szorulhatnak, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának. A gyulladt íny gyakran rossz lehelettel jár, arról nem is beszélve, hogy számos betegség okozója lehet. A nem megfelelően előtörő bölcsességfog az ínygyulladáson kívül más problémákat is okozhat. Kialakulhat például fogágybetegség, fogszuvasodás, bekövetkezhet a fogak elmozdulása, de a következménye akár fogvesztés is lehet. A bölcsességfog az ínygyulladáson túl számos egyéb problémát okozhat. Még ha van is helye és megfelelően ki tud nőni, akkor sem biztos, hogy jól járunk vele. Ha ugyanis valamilyen probléma lép fel, például szuvas, akkor sokkal nehezebb hozzáférni, kezelni. A bölcsességfog gyökérkezelése szintén rizikós vállalkozás az előző okokból kifolyólag, arról nem is beszélve, hogy a bölcsességfogak gyökerei rendellenes anatómiával bírnak. Ha fogszabályozást szeretnénk, akkor nagy valószínűséggel a bölcsességfogaktól meg kell válni, ezeket ugyanis a szabályozó készülék nem kezeli.

Az ínygyulladás kezelése

A gyulladt íny kezelésének első lépése a gyulladás okainak feltárása. Amennyiben a gyulladást az okozza, hogy a fog nem tudott áttörni, akkor először a gyulladt állapotot kell megszüntetni, majd pedig előfordulhat, hogy a probléma gyökerét, a bölcsességfogat is el kell távolítani. A bölcsességfog ínygyulladás kezelése a legtöbb esetben érzéstelenítésben történik. A fogorvos apró metszést ejt a fogínyen, segítve ezzel a fog előtörését, ha annak pozíciója ezt lehetővé teszi. A gyulladt ínytasakot kitisztítja, majd egy gyógyszeres draint (gézcsíkot) helyez a fog mellé. A gyógyszeres csík levezeti a felgyűlő váladékot, mely a fájdalmas feszítést okozza, emellett fertőtleníti a területet és csökkenti a gyulladást. Ha a gyulladás hátterében egy bedőlt bölcsességfog áll, akkor törekedni kell arra, hogy a lehető legalaposabban tisztítsuk meg az érintett területet. Minden olyan szennyeződést, ételmaradékot el kell távolítani, ami táplálja a baktériumokat és ezáltal a gyulladt állapotot. Ez történhet egy dentálhigiéniai kezelés keretein belül, de akár otthon is. Utóbbi esetben a cél a fogak és az íny megtisztítása, egy rövid sörtéjű fogkefe, fogínygyulladásra kifejlesztett fogkrém és szájvíz segítségével. Bedőlt fog esetén a további problémák megelőzése érdekében célszerű a bölcsességfogat eltávolítani. Fontos, hogy antibiotikumra nincs minden esetben szükség. Senkinek nem ajánlott önállóan antibiotikumot szedni, orvosi javaslat nélkül. Az antibiotikum egy időre valóban csökkenteni fogja a panaszokat, de ez olyan, mintha az égő házban kiütnénk a riasztót, és megnyugodnánk, de jó, már visít a hangszóró. A háttérben az alap problémát, a bölcsességfog körüli gyulladást az antibiotikum nem oldja meg, csak eltolja a problémát. A megoldás a legtöbb esetben szájsebészeti kezelés, amely mellé az orvos, az esetnek megfelelően, antibiotikumot rendelhet, pl. komolyabb csontműtét esetén.

A megelőzés lépései

Mint olyan sok más esetben, a bölcsességfogak esetén is a megelőzés kiemelt fontosságú. Érdemes panoráma röntgent vagy CT-t kérni, ezek alapján ugyanis megállapítható a bölcsességfogak helyzete, állapota, az, hogy mennyi hely van számukra az állkapocsban és megfelelően fejlődnek-e. A fogorvosi vizsgálat fényt deríthet arra, ha valami nem megfelelően fejlődik vagy rossz irányba mutató folyamatok indultak el. Célszerű tehát a fogorvost félévente-évente felkeresni, egy ilyen alkalom ugyanis lehetőséget kínál a rendellenességek azonosítására. Nemcsak a fogászati kontrollra kell nagy hangsúlyt fektetni, hanem a dentálhigiéniai kezelésre is, amivel a fogkövek lerakódását lehet kezelni vagy megelőzni.

Miért lehet szükség 3D CBCT felvételre a bölcsességfogak kezeléséhez?

A 3D CBCT felvételen pontosan látszanak a csontban levő anatómiai viszonyok. Az alsó bölcsességfogak szájsebészeti kezelése esetén kardinális kérdés az alsó állkapocsban való érzőideg elhelyezkedésének vizsgálata. Amennyiben az idegcsatorna túlzottan közel helyezkedik el a bölcsességfogak gyökeréhez, más szájsebészeti eljárást kell választani, vagy bizonyos esetekben a bölcsességfog eltávolítása túlzottan nagy kockázattal járna, ebben az esetben konzervatív megoldást kell választani. A 3D CBCT tehát a kockázat miatt fontos, hiszen nélküle a szájsebész “vakon” műt, nem tudja megítélni, pontosan mire számíthat, ami akár az érzőideg megsértésével is járhat.

Miért érdemes 18 éves korban panoráma röntgent készíteni a bölcsességfogakról?Hogyan előzhető meg a komoly műtéti kockázat bölcsességfog eltávolításakor?

18 éves kor körül, akár valamivel előtte érdemes előzetes panoráma röntgent készíteni, melynek köszönhetően a fogorvos megítélheti a bölcsességfogak helyzetét. Számos esetben, a fogak ⅔-nak kifejlődésekor már látszik, hogy a bölcsességfog rendellenes helyzetben fog csak tudni előtörni. Ilyenkor sokkal kevésbé megterhelő, illetve jóval kisebb kockázattal jár a bölcsességfogak eltávolítása, még ebben a kb. ⅔-os fejlettségben lévő csíra állapotban is. A ⅔-os méretben lévő bölcsességfog még messze helyezkedik el az érzőidegtől, hiszen a gyökerek csúcsa ekkor fejletlen, de már elég közel van a felső, úgynevezett kortkális csonthoz, mivel kibújás előtt áll. Ebben az esetben a műtét során nem kell sok csontanyagot eltávolítani ahhoz, hogy a szájsebész elérje a fogat, nem kell aggódni a hosszúra nyúlt gyökerek miatti kockázatoktól sem. A ⅔-os kifejlettség a legideálisabb. Ennél korábbi, pl. 50%-os kifejlődés még nem megfelelő, mert egyrészt a fog még mélyen van a csontban, így túlzottan sok csontot kellene elfúrni a feltáráshoz. Másrészt a fogcsíra nagyon gömbölyded, ami a műtéti technikát nehezíti – a bölcsességfog csíra könnyen elforog a fogó alatt, nehéz kiemelni. Összefoglalva a bölcsességfog a mai ember számára sokszor inkább kihívás, mint öröm. Érdemes megfelelő figyelmet és tudatosságot fordítani a fogváltás során a fejlődésre, a kibújás után pedig a megfelelő higiéniára. Probléma esetén a mielőbbi specialistához fordulás sok szövődményt segít megelőzni. A bölcsességfog műtét nem játék, de jó szakember kezében, a megfelelő javaslatokat betartva néhány nap alatt túl lehet jutni a nehéz időszakon.
Send this to a friend