1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Cirkónium korona: az eredeti fogak élethű mása

Tartalomjegyzék

Egy hiányzó fog pótlásával kapcsolatban a legfontosabb elvárás, hogy esztétikai és funkcionális szempontból is azt éljük meg, mintha az eredeti fogunkat kaptuk volna vissza. A legmodernebb és egyben legelterjedtebb megoldás a cirkónium használata. Ez az anyag ugyanis remek szilárdsági mutatókkal rendelkezik, mindemellett kellően átereszti a fényt ahhoz, hogy a valódiság érzetét keltse. Mi az a cirkónium korona és hogyan készül a fogpótlás ebből a különleges anyagból? Olvassa el az alábbi cikkben, és nézze meg esetbemutatásunkat is!

Tudnivalók a cirkóniumról

A cirkónium korona alapanyaga a cirkónium-dioxid (cirkon). Ez az anyag a korona vázát adja, erre kerül a porcelán leplezés. A Periódusos-rendszerben a fémek között szereplő cirkónium jellemzője, hogy erősen ellenálló, nagy szilárdságú anyag. Olyannyira igaz ez, hogy a cirkóniumot tartalmazó fogpótlásoknak hatszor olyan magas a szilárdsága, mint a természetes fogaknak.

Oxigénnel reakcióba lépve keletkezik a cirkóniumból a cirkónium-oxid, ami már fémmentes, fehér színű. Ennek köszönhetően lesz roppant strapabíró a pótlás, a porcelán leplezés pedig pontosan annyira fényáteresztő, mint amennyire az eredeti fogsorban sorakozó fogak.

E tulajdonságoknak köszönhetően a cirkónium-dioxid felhasználásával készült korona kiválóan alkalmazható fogpótlásra, még olyan esetben is, amikor kifejezetten nagy a rágóerőből adódó terhelés – például nagyobb mértékű foghiány, vagy mélyharapás esetén. Többféle helyzetben is alkalmazható, akkor is, ha egyetlen fogról van szó, de akár híd, sőt egy teljes fogsor is készíthető belőle.

Íme, nézzen meg egy esetbemutatást porcelán korona, illetve cirkónium korona alkalmazásával.

Miből áll a cirkónium korona?

A cirkónium fogpótlásról érdemes tudni, hogy a cirkónium-dioxid csupán a fog vázát adja, rá jellemzően porcelán réteg kerül, az adja a fog végső formáját. A fényes és áttetsző porcelán leplezés biztosítja, hogy a végeredmény természetes hatású legyen, az alatta lévő cirkónium-dioxid váz pedig azt szavatolja, hogy hosszú távon és nagyobb igénybevétel esetén se mozduljon el a pótlás a helyéről. Köszönhetően annak, hogy esztétikailag kifogásolhatatlan és strapabíró is, az őrlő és a mosoly zónában is alkalmazható esztétikus koronatípus.

Hogy készül a cirkónium korona?

A cirkónium fogkorona elkészítéséhez több találkozóra van szükség. Az első alkalommal a fogorvos felméri a páciens fogsorának állapotát, a szóban forgó területet és tájékoztatást ad a kezelés lehetőségeiről, az elérhető megoldásokról. A cirkónium korona alternatívája jellemzően a fém kerámia, utóbbi azonban kevésbé esztétikus, így ritkább esetben esik erre a választás. A megbeszéltek alapján az orvos kezelési tervet készít. Sok esetben több alternatív megoldás között választhatunk.

De mi a helyzet a csiszolással? És a fájdalom?

Valóban, a cirkónium korona elkészítéséhez a fogat előcsiszolni szükséges. A csiszolás érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentes. A cirkónium váz, és a porcelán együttes méretéhez kb. 1,5 mm-t szükséges a fogakból elcsiszolni, körben, annak teljes felületén. Ez meglehetősen nagy foganyagveszteség is lehet, attól függően, hogy mi volt a kiindulási helyzet. Ezért cirkónium koronát abban az esetben javasol a fogorvos, amikor a fogak eleve nagyon szuvasak, vagy tömöttek, így a csiszoláskor nem elsősorban az ép foganyagot kell elvenni a fogból.

Amennyiben nem ez a szituáció, tehát a foghiány melletti fogak épek, úgy érdemesebb fogbeültetésben gondolkodni. A beültetett fogimplantátumra szintén kérhető cirkónium felépítmény, illetve cirkónium korona.

További alternatíva, amennyiben nem szeretnénk túl sok foganyagot lecsiszolni, hogy tiszta porcelán koronát kérünk. Ennek valamivel szűkebb az indikációs területe, mint a cirkónium koronának, de sok esetben kiváló alternatíva. Íme egy esetbemutatás, amikor a fogakat teljes porcelán koronával szépítettük meg.

Mi történik a fogtechnikusnál?

A lenyomat alapján a laborban CAD-CAM berendezés segítségével egy tökéletesen illeszkedő cirkónium vázat hoznak létre. A CAD-CAM technológiának köszönhetően a hagyományos viasz megmintázásból adódó pontatlanságoknak búcsút mondhatunk, a lézeres letapogatás, a számítógépes tervezés és kifaragás ugyanis a legmagasabb fokú precizitást teszi lehetővé.

Miután elkészült a váz és a próba során bebizonyosodott, hogy a pótlás megfelelő lesz, akkor felviszik a porcelán réteget, ezzel alakítják ki a fog végső formáját. A porcelán színét jellemzően a többi fog színéhez igazítják így, ha fehérebb fogsort szeretne valaki, akkor célszerű a fogfehérítésben is gondolkodni. Végül ragasztó segítségével rögzítik a koronákat.

A cirkónium korona elegáns, esztétikus, nem mellesleg roppant tartós megoldás. Az első konzultációtól a beragasztásig akár egy hét alatt is el lehet jutni, természetesen ez függ a fogsor általános állapotától is, hogy milyen fogászati beavatkozásokat, kezeléseket kell elvégezni a korona behelyezése előtt. Mivel a fog nélküli lét sokak számára lelkileg is megterhelő, ezért a végleges cirkónium korona elkészültéig ideiglenes fogpótlást kap a páciens.

A cirkónium korona előnyei és hátrányai

Előnyök

Az ilyen koronatípusok legnagyobb előnye, hogy a végeredmény a természetes fogakhoz teljes mértékben hasonlít, a szilárdság tekintetében azonban felülmúlja a fogzománcot. Tökéletesen illeszkedik az ínybe, nincs a kapcsolódásnál semmiféle nem kívánatos fémes csík, észrevétlenül simul bele a fogsorba. Fémmentes, így fémallergiások számára is jó megoldás.

A cirkon korona élettartama megegyezhet a saját fogkorona élettartamával.

Hátrányok

A hátrányok sora meglehetősen rövid, elsősorban a fémkerámiához képest magasabb ár említhető. Megfelelő fogszakorvos kezében, amennyiben a diagnózis és a kezelési terv megfelelő volt, kiváló választás foghiányok pótlására.

Rossz tervezés esetén előfordulhat túlzottan sok foganyag veszteség, vagy a szemközti (antagonista) fogak túlzott kopása. Mivel a korona felhelyezését fogcsiszolás előzi meg, amennyiben élő fogat szükséges lecsiszolni, úgy előfordulhat a fogbél elhalása a csiszolás után. Ez sajnos minden létező csiszolás és korona típus esetén előfordulhat, így nem a cirkónium korona mellékhatása.

Ennek elkerülésére szintén a megfelelő szaktudás és tapasztalat igénybevétele javasolt, hiszen megfelelő tervezéssel akár más, alternatív javaslatok is születhetnek, melyek segítségével elkerülhetővé válhat a fogcsiszolás így a fog koronázása is. Lásd: Biodentine kezelés – fogmegtartás.

A cirkónium korona tisztítása

Mint minden koronát és alapvetően a fogakat, a koronát is rendszeresen tisztítani kell. Ez abból a szempontból kiemelten fontos, hogy a rendszeres tisztítással a gyulladások és a fogszuvasodás kialakulásának esélye csökkenthető.

Célszerű naponta két alkalommal minimum 2 percet a fogak tisztítására szánni, és egycsomós fogkefével elvégezni az íny és a pótlás csatlakozási felületének, illetve fogköz kefével a fogközöknek a tisztítását. Az antibakteriális szájvíz pedig abban segíthet, hogy a nehezen elérhető helyekről is eltávolítsuk a lerakódásokat.

A cirkónium korona az egyik legesztétikusabb megoldás, ha fogpótlásról van szó. A Budapest Dental rendelőjében a fogpótlás folyamata gyors, szakszerű, pontos és fájdalommentes.

Send this to a friend