Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Csapos fog felépítés lényege

Csapos fog felépítés lényege

Csapos fog felépítés

Sokszor előfordul, hogy a fog koronai része nagyon sérült, így egyszerű töméssel, vagy koronázással az elveszett rész már nem pótolható. Ilyen esetekben a gyökér megerősítésére van szükség. A gyökérbe vezetett csapos műcsonk megerősíti a fogat, erre a felületre már készíthető korona, így visszaállítható a fog eredeti formája.

Hogyan készül a csapos fogfelépítés:

A csapos műcsonk csak gyökérkezelés, majd gyökértömés után kerülhet a fogba. A fogcsonk íny alatti, illetve íny feletti részét először előkészíti a fogorvos a csap, illetve a későbbi korona megtartására, majd a gyökértömés felső részét eltávolítja a gyökércsatornából. A gyökértömés gyökércsúcsi harmada a csatornában marad, ez biztosítja a gyökércsatorna lezárását. A gyökércsatorna formáját speciális csapfúró eszközökkel át kell alakítani ahhoz, hogy a csap a szűk csatornába stabilan behelyezhető legyen. Az alkalmazott gyökércsaptól függően a csap elkészülhet egy ülés alatt a rendelőben (gyári csapok) vagy fogtechnikus igénybevételével (öntött fémcsapok, cirkon csapok) két vagy több ülés alatt. A csap beragasztása után lehetőség nyílik ideiglenes korona felhelyezésére arra az időszakra, míg a végleges korona el nem készül. A végleges korona előkészítése csapos felépítés esetén is lehetséges vállas korona előkészítéssel, amennyiben a fogcsonk legalább 1 mm magasságban mindenhol az íny szintje fölé emelkedik és a készítendő fogpótlás tervezésekor ez az előkészítési mód javasolható.

Milyen gyökércsapot alkalmazunk a Budapest Dental rendelőben?

Glassix® üvegszálas csap Legtöbb esetben fogszínű, Glassix® üvegszálas csapot alkalmazunk. Az üvegszálas csap egy ülésben elkészíthető, fogtechnikus közreműködését nem igényli. A csap fogszínű, így fémmentes korona esetén nincs átütő fémszín a korona alól. Kisebb vagy közepesen roncsolódott fogcsonk esetén alkalmazható, a fogcsonk magasságának az 1 mm-t meg kell haladnia. Amennyiben a fogcsonk erősen az íny alatt található, ez a csap típus nem javasolt. Radix Anker vagy egyéb gyári csapok Fogtechnikus közreműködését nem igénylő fém anyagú csapok. Fémtartalmú koronák esetén, amennyiben a fogcsonk kicsit vagy közepesen roncsolt, de mindenképp magasabb, mint 1 mm. A rendelőben egy ülés alatt elvégezhető. Öntött fémcsapok Fogtechnikus közreműködésére szükség van, a csap minimum 2 ülés alatt készül el. Komolyabban roncsolt fogcsonkok helyreállításakor jöhet szóba, amennyiben a fogcsonk széle mélyebben az íny alatt helyezkedik el. Bizonyos fogpótlás típusoknál – például kombinált fogpótlások – statikai szempontból szintén inkább öntött fémcsap javasolt. Cirkon csapok A cirkon csap szintén fogtechnikai közreműködést igényel, a csap minimum 2 ülés alatt készül el. Komolyabb roncsolás estén elsősorban frontfogak területén készül, mikor a végleges korona cirkon vázas vagy egyéb porcelán korona lesz, így fontos a fogcsonk színe is, hiszen a cirkon csapos felépítés színe természetesen fogszínű.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.