Csapos fog felépítés lényege

Csapos fog felépítés

Sokszor előfordul, hogy a fog koronai része nagyon sérült, így egyszerű töméssel, vagy koronázással az elveszett rész már nem pótolható. Ilyen esetekben a gyökér megerősítésére van szükség. A gyökérbe vezetett csapos műcsonk megerősíti a fogat, erre a felületre már készíthető korona, így visszaállítható a fog eredeti formája.

Hogyan készül a csapos fogfelépítés:

A csapos műcsonk csak gyökérkezelés, majd gyökértömés után kerülhet a fogba. A fogcsonk íny alatti, illetve íny feletti részét először előkészíti a fogorvos a csap, illetve a későbbi korona megtartására, majd a gyökértömés felső részét eltávolítja a gyökércsatornából. A gyökértömés gyökércsúcsi harmada a csatornában marad, ez biztosítja a gyökércsatorna lezárását. A gyökércsatorna formáját speciális csapfúró eszközökkel át kell alakítani ahhoz, hogy a csap a szűk csatornába stabilan behelyezhető legyen.

Az alkalmazott gyökércsaptól függően a csap elkészülhet egy ülés alatt a rendelőben (gyári csapok) vagy fogtechnikus igénybevételével (öntött fémcsapok, cirkon csapok) két vagy több ülés alatt. A csap beragasztása után lehetőség nyílik ideiglenes korona felhelyezésére arra az időszakra, míg a végleges korona el nem készül. A végleges korona előkészítése csapos felépítés esetén is lehetséges vállas korona előkészítéssel, amennyiben a fogcsonk legalább 1 mm magasságban mindenhol az íny szintje fölé emelkedik és a készítendő fogpótlás tervezésekor ez az előkészítési mód javasolható.

Milyen gyökércsapot alkalmazunk a Budapest Dental rendelőben?

Glassix® üvegszálas csap

Legtöbb esetben fogszínű, Glassix® üvegszálas csapot alkalmazunk. Az üvegszálas csap egy ülésben elkészíthető, fogtechnikus közreműködését nem igényli. A csap fogszínű, így fémmentes korona esetén nincs átütő fémszín a korona alól. Kisebb vagy közepesen roncsolódott fogcsonk esetén alkalmazható, a fogcsonk magasságának az 1 mm-t meg kell haladnia. Amennyiben a fogcsonk erősen az íny alatt található, ez a csap típus nem javasolt.

Radix Anker vagy egyéb gyári csapok

Fogtechnikus közreműködését nem igénylő fém anyagú csapok. Fémtartalmú koronák esetén, amennyiben a fogcsonk kicsit vagy közepesen roncsolt, de mindenképp magasabb, mint 1 mm. A rendelőben egy ülés alatt elvégezhető.

Öntött fémcsapok

Fogtechnikus közreműködésére szükség van, a csap minimum 2 ülés alatt készül el. Komolyabban roncsolt fogcsonkok helyreállításakor jöhet szóba, amennyiben a fogcsonk széle mélyebben az íny alatt helyezkedik el. Bizonyos fogpótlás típusoknál – például kombinált fogpótlások – statikai szempontból szintén inkább öntött fémcsap javasolt.

Cirkon csapok

A cirkon csap szintén fogtechnikai közreműködést igényel, a csap minimum 2 ülés alatt készül el. Komolyabb roncsolás estén elsősorban frontfogak területén készül, mikor a végleges korona cirkon vázas vagy egyéb porcelán korona lesz, így fontos a fogcsonk színe is, hiszen a cirkon csapos felépítés színe természetesen fogszínű.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Speciális fogápolási eszközök

Nagyszervíz a maszk takarásában

Bölcsességfog eltávolítás, avagy a titokzatos 8-asok

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”