Csiszolás nélkül esetbemutatás 1

Ön vajon hasonló cipőben jár?

Az alábbi oldalon egy jobb alsó hatos fog hiányának esztétikus pótlását mutatjuk be. Ha hasonló cipőben jár, mint bemutatott Páciensünk, megítélheti, vajon az Ön esetében alkalmazható-e, kielégítő esztétikai eredményt nyújtó kezelés lenne-e a csiszolás nélküli fogpótlások Önnek. Biztos információt elsősorban a személyes találkozás hozhat , előtte azonban, az alábbi esztétikai fogászati esetbemutatás kapcsán, szívesen elkalauzoljuk Önt a fogorvosi szék mellé.

Hatos fogak elvesztése – már gyermekkorban gyakori

Harmincas éveiben járó fiatal páciensünk sajnos már gyermekkorában elvesztette a jobb alsó hatos fogát. A foghúzás óta eltelt 16 évben a foghiányt határoló fogaknak rengeteg idejük és helyük volt a mozgásra, amit a fogak „ki is használtak”, mind a jobb alsó hetes, mind a jobb alsó ötös fog elvándoroltak a hatos foghiány felé. A foghiány felé dőlő fogakra a párhuzamostól eltérő irányú erőhatás jut a rágás során, így ez a szituáció nem csak esztétikai probléma, hosszú távon a hiányt határoló fogak elvesztésének esélye ilyen szituációban nagyobb, ezért ennek megelőzését is szem előtt kell tartani.

Diagnózis

A Páciens, foghiányának megoldása érdekében fogbeültetés igényével érkezett a rendelőbe. A fogászati állapotfelmérés során kiderült, egy normál teherbírást viselő fog implantátum behelyezéséhez, biztonsággal optimálisan 6 mm-re van szükség a foghiányt határoló fogak között. A jelen helyzetben azonban, a fogak dőlése, vándorlása miatt, ennyi hely már nem áll rendelkezésre. Ilyen szituációban a fogbeültetés előtt fogszabályozó kezelésre van szükség, melynek segítségével megpróbálják az elvándorolt, megdőlt fogakat eredeti helyükre visszapozícionálni. Felnőtt korban, ez egy küzdelmes beavatkozás, minimum egy évet vesz igénybe. Amennyiben a megfelelő mennyiségű hely már rendelkezésre áll, következhet a fogimplantátum behelyezés, itt optimális esetben további fél évvel számolhatunk.

Fogimplantáció helyett csiszolás nélküli fogpótlás

A hallottak alapján, a páciens elvetette a fogbeültetés gondolatát, sokkal gyorsabb és olcsóbb megoldás iránt érdeklődött. A fogbeültetés eredetileg azért érdekelte, mert nem akart koronákat kapni meglevő fogaira, és úgy hallotta, csak a fogbeültetés segítségével kerülhető el a koronakészítés. A kezelési tervben a fentiek megbeszélése után a csiszolás nélküli fogpótlás ajánlata került. Ez a fogpótlás a legkedvezőbb árkategóriában érhető el és nem szükséges ép foganyagot elcsiszolni, mivel a foghiány előtti és mögötti fogakban hatalmas tömések vannak.

A csiszolás nélküli fogpótlás előnyei

A régi tömések kifúrása után a fogpótlás a tömés helyén keletkező kazettákba biztonsággal beragasztható, újabb ép foganyag eltávolítására lényegében nincs szükség. Mindemellett előnyként könyvelhető el, hogy a csiszolás nélküli fogpótlás egy hét alatt elkészül, szemben a több éves procedúrával, melyet a fogszabályozás és fogbeültetés jelentett volna. Ára jóval kedvezőbb, mint a fogbeültetéses variációé lett volna.

A csiszolás nélküli fogpótlás hátránya

A csiszolás nélküli fogpótlás egyetlen hátránya, hogy a fog implantátum, és a hagyományos, koronákkal elhorgonyzott híd fogpótlás életidejéhez képest rövidebb életidővel számolhatunk. Ennek oka, hogy az ép foganyag megőrzése miatt kedvezőtlenebb statikai helyzetet kapunk. Ezért a csiszolás nélküli fogpótlás cseréjére gyakrabban lehet szükség, könnyebben kimozdulhat, esetleg eltörhet az erős rágóerő hatására. Rendelőnkben ennek a fogpótlásnak a garanciája 2 év.

A fogpótlás nem csak esztétikai igényt elégít ki, de a megelőzésben is fontos

A fogpótlás segítségével, a rágóerő, mely eddig a hetes és ötös fogakat kedvezőtlen irányból terhelte, kedvezőbb irányúvá válik. A fogpótlással az eredeti kontaktpont rendszer visszaállítható, mely kifejezetten lényeges a rágóerő szempontjából. Rágáskor a fogak közti kontaktpont rendszer teszi lehetővé a terhelés egyenletes elosztását. Kontaktpontok hiányában a terhelés csak egy-egy fogra hárul, mint páciensünk esetében az elvándorolt hetesre. A probléma, mely eredetileg csak esztétikainak tűnt, hosszú távon a hetes fog túlterheléséhez, később a fog meglazulásához vezethet.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mikor van valóban szükség fog implantátumra

Fogínygyulladás természete, lehetőség a változtatásra

Funkcionális tréner gyermekeknek

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”