1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csiszolás nélkül esetbemutatás 2

Csiszolás nélkül

Tartalomjegyzék

Szeretném az ép fogaimat megőrizni!

Kedves arcú hölgypáciensünk jobb felső kisőrlő foga pótlása végett kereste fel rendelőnket. Fontos volt számára, hogy ha lehetséges, őrizzük meg épen, a foghiány előtti jobb felső 4 és a hiány mögötti jobb felső 6 fogakat. Az ilyen eset legkézenfekvőbb megoldása a fogimplantációs műtét ( fogbeültetés ) lenne, azonban a Páciens csontműtétet nem vállalt.

Diagnózis

Az állapotfelmérés során fogpótlás igénye esetén szinte minden esetben tanulmányi lenyomatot készítünk. A lenyomat kiöntése után a fogorvos kézben tudja megvizsgálni a fogak helyzetét, a harapási viszonyokat, stb. Esetünkben a foghiányt határoló fogak közti távolság nem haladta meg az 1,2 cm-t, illetve normál harapást diagnosztizálhattunk, így a Páciens kérésének megfelelően, bátran beszélhetünk csiszolás nélküli fogpótlás elkészítéséről.

Fogászati kezelési terv

Mivel a Páciens már az állapotfelméréskor egyértelműen elzárkózott a fogbeültetetés lehetőségétől, a kezelési tervben ezt az alternatívát nem is tüntettük fel. Az ajánlat szerint a foghiány, mivel minden ilyen kritériumnak megfelel, pótolható csiszolás nélküli fogpótlással, vagy hagyományos híddal, ez utóbbi esetben azonban a fogakat vállas előkészítéssel koronának kell előkészíteni. A hagyományos, azaz koronákkal készülő híd – ugyan stabilabb és tartósabb megoldás – azonban sokkal több ép foganyag feláldozásával jár, mint a csiszolás nélküli alternatíva.

Csiszolás nélküli fogpótlás – előnyök és hátrányok

Az előnyök és hátrányok alapos értékelése után a Páciens a kevesebb foganyag veszteséggel járó, csiszolás nélküli fogpótlás mellett döntött. A döntéshez hozzá járult az is, hogy ez a fogpótlás típus volt a legkedvezőbb áron elérhető megoldás. A csiszolás nélküli pótlás garanciája csupán két év, mivel ez a fogpótlás típus statikailag gyengébb, hiszen a fogpótlás minimális beavatkozással készül, kisebb erő tartja a fogakon, mint a hagyományos, koronás hidat, így cserére gyakrabban lehet szükség.

Csiszolás nélküli fogpótlás – gyors és fájdalommentes

A fogpótlás egy hét alatt készül el. Első alkalommal minimális fog előkészítés történik, a foghiányt határoló fogakba kis kazettákat szükséges fúrni, ezek tartják majd meg a fogpótlást. A kazetták foganyag igénye jóval kisebb, mint ha a fog felszínét csiszolnánk le koronának – innen az elnevezés: fogpótlás csiszolás nélkül. Egy héttel később a pótlás erős kémiai ragasztással rögzíthető a kifúrt kazettákba, az eredmény: igényes, esztétikus helyreállítás. A fogtechnikai munkafázis ebben az esetben gyorsabb, mint a többi fogpótlástípus esetén, hiszen nem szükséges fémváz vagy egyéb váz próbájára várni. A fogpótlás merevítéséért a pótlás belsejében húzódó erős rost, a Construct® szál felel (NASA fejlesztés).

Send this to a friend