Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Csiszolás nélkül esetbemutatás 3

Csiszolás nélkül esetbemutatás 3
 • Fogászat 13 kerület
 • Fogászat 13 kerület

Tömött fogak a foghiány előtt és mögött – ideális eset - Maryland hídra

Középkorú hölgypáciensünk esete a legideálisabb a csiszolás nélküli fogpótlások alkalmazására, hiszen mindkét foghiányt határoló fogában régi fogtömés található. A régi tömések ráadásul szuvasak, így cseréjükre a foghiány pótlása nélkül is szükség lenne. A tömés helyén, annak minimális átalakításával tökéletesen kialakítható az a kis kazetta, ami a híd megtartásához szükséges.

Diagnózis

A fogászati állapotfelmérés során Páciensünk elmondta, zavarja a jobb felső második kismetsző foga helyén tátongó űr, ezt szeretné esztétikusan pótoltatni. Gondolkodik a fog implantációban, de kicsit aggódik, a csont műtétet nem vállalja szívesen, szeretné, ha más alternatívát is javasolnánk.

Mivel a fog implantáció igénye felmerült, a megfelelő diagnózis és kezelési terv felállításához 3 dimenziós CT felvételre volt szükség. A CT felvétel alapján láthatóvá vált, hogy a foghiány alatti csontszerkezet meglehetősen vékony, így a fogimplantáció csak csontbeültetés, illetve lebenyműtét után lenne elvégezhető.

Fogászati kezelési terv

A kezelési tervben a 3 dimenziós CT alapján készített fog implantációs alternatívát, a hagyományos koronákkal elkészített cirkon kerámia híd alternatíváját és a csiszolás nélküli fogpótlás alternatíváját tüntettük fel. Minden lehetőség tartalmaz előnyöket és hátrányokat, melyeket a Páciens a saját szempontjai szerint tud a leginkább értékelni és ezek alapján megalapozott döntést hozni.

Csiszolás nélküli fogpótlás - legenyhébb beavatkozás

A Páciens a fogimplantációs műtétet, annak extra nehézségei miatt hamar elvetette, inkább az egyszerűbben kivitelezhető megoldás mellett döntött. Mivel a fogakban a régi töméseket mindenképp cserélni kellett volna – fogbeültetés esetén is – ezért a csiszolás nélküli fogpótlás még abban az esetben is ideális megoldásnak tűnt, ha életideje jóval rövidebb, mint a fogimplantációs fogpótlás életideje. Esetében a fogpótlás lényegében újabb foganyag elcsiszolása nélkül készíthető el, egyszerűen a régi tömések helyére kell beragasztani az új hidat. A kezelés mindennel együtt egy hét alatt elkészül, ez további előnyt jelentett a fogbeültetéssel szemben.

A csiszolás nélküli fogpótlás ápolása

A csiszolás nélküli fogpótlást a beragasztást követően gondosan ápolni kell, így elkerülhető, hogy a hiányt határoló fogakban fogszuvasodás, vagy ínygyulladás alakuljon ki. A gondos ápolás révén a fogpótlás élettartama megnyújtható.

Az ápolás alapvető eszköze a fogkrém és a fogkefe. A hidak emellett speciális ápolást is igényelnek, hiszen formájuknak és a konstrukciónak megfelelően, vannak területek, ahova a fogkefe sörtéi nem tudnak úgy elérni, mint a természetes fogak esetén. A hidak ápolására fejlesztették ki a Superfloss nevű, fogselyemhez hasonló fogápolás eszközt. A superfloss használatával a híd fogíny felé néző felszínei is tisztán tarthatóak.

A gondos otthoni ápolás mellett félévente professzionális fogtisztítás is javasolt, nem csak a fogpótlás, hanem a természetes fogak egészségének megőrzése érdekében is. Természetesen elengedhetetlen a fogpótlások félévenkénti fogorvosi ellenőrzése a rendelőben, hiszen a felülvizsgálat során észrevehetőek az apró elváltozások, melyek gyors korrigálásával a komolyabb problémák megelőzhetőek.

Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 Dimenziós Cone beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft
Fogágy kezelések parodontológiai kürettel
8 900 Ft
Gradia® esztétikus kompozit betét
49 000 Ft
Arany betét (+aranyár)
55 000 Ft
IPS E.max esztétikus porcelán betét
77 000 Ft
Fémkerámia korona vagy hídtag
52 900 Ft
Cirkónium porcelán korona vagy hídtag
78 000 Ft
IPS e.max Ivoclar teljes porcelán korona
78 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.