1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csiszolás nélkül esetbemutatás 3

Csiszolás nélkül

Tartalomjegyzék

Tömött fogak a foghiány előtt és mögött – ideális eset – Maryland hídra

Középkorú hölgypáciensünk esete a legideálisabb a csiszolás nélküli fogpótlások alkalmazására, hiszen mindkét foghiányt határoló fogában régi fogtömés található. A régi tömések ráadásul szuvasak, így cseréjükre a foghiány pótlása nélkül is szükség lenne. A tömés helyén, annak minimális átalakításával tökéletesen kialakítható az a kis kazetta, ami a híd megtartásához szükséges.

Diagnózis

A fogászati állapotfelmérés során Páciensünk elmondta, zavarja a jobb felső második kismetsző foga helyén tátongó űr, ezt szeretné esztétikusan pótoltatni. Gondolkodik a fog implantációban, de kicsit aggódik, a csont műtétet nem vállalja szívesen, szeretné, ha más alternatívát is javasolnánk.

Mivel a fog implantáció igénye felmerült, a megfelelő diagnózis és kezelési terv felállításához 3 dimenziós CT felvételre volt szükség. A CT felvétel alapján láthatóvá vált, hogy a foghiány alatti csontszerkezet meglehetősen vékony, így a fogimplantáció csak csontbeültetés, illetve lebenyműtét után lenne elvégezhető.

Fogászati kezelési terv

A kezelési tervben a 3 dimenziós CT alapján készített fog implantációs alternatívát, a hagyományos koronákkal elkészített cirkon kerámia híd alternatíváját és a csiszolás nélküli fogpótlás alternatíváját tüntettük fel. Minden lehetőség tartalmaz előnyöket és hátrányokat, melyeket a Páciens a saját szempontjai szerint tud a leginkább értékelni és ezek alapján megalapozott döntést hozni.

Csiszolás nélküli fogpótlás – legenyhébb beavatkozás

A Páciens a fogimplantációs műtétet, annak extra nehézségei miatt hamar elvetette, inkább az egyszerűbben kivitelezhető megoldás mellett döntött. Mivel a fogakban a régi töméseket mindenképp cserélni kellett volna – fogbeültetés esetén is – ezért a csiszolás nélküli fogpótlás még abban az esetben is ideális megoldásnak tűnt, ha életideje jóval rövidebb, mint a fogimplantációs fogpótlás életideje. Esetében a fogpótlás lényegében újabb foganyag elcsiszolása nélkül készíthető el, egyszerűen a régi tömések helyére kell beragasztani az új hidat. A kezelés mindennel együtt egy hét alatt elkészül, ez további előnyt jelentett a fogbeültetéssel szemben.

A csiszolás nélküli fogpótlás ápolása

A csiszolás nélküli fogpótlást a beragasztást követően gondosan ápolni kell, így elkerülhető, hogy a hiányt határoló fogakban fogszuvasodás, vagy ínygyulladás alakuljon ki. A gondos ápolás révén a fogpótlás élettartama megnyújtható.

Az ápolás alapvető eszköze a fogkrém és a fogkefe. A hidak emellett speciális ápolást is igényelnek, hiszen formájuknak és a konstrukciónak megfelelően, vannak területek, ahova a fogkefe sörtéi nem tudnak úgy elérni, mint a természetes fogak esetén. A hidak ápolására fejlesztették ki a Superfloss nevű, fogselyemhez hasonló fogápolás eszközt. A superfloss használatával a híd fogíny felé néző felszínei is tisztán tarthatóak.

A gondos otthoni ápolás mellett félévente professzionális fogtisztítás is javasolt, nem csak a fogpótlás, hanem a természetes fogak egészségének megőrzése érdekében is. Természetesen elengedhetetlen a fogpótlások félévenkénti fogorvosi ellenőrzése a rendelőben, hiszen a felülvizsgálat során észrevehetőek az apró elváltozások, melyek gyors korrigálásával a komolyabb problémák megelőzhetőek.

Send this to a friend