1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csiszolás nélkül esetbemutatás 4

Tartalomjegyzék

Foghúzás után minél hamarabb pótolják a fogamat!

A képen látható harmincas éveiben járó fiatalember jobb felső 4-es fogával már gyermekkorában elkezdődtek a gondok. Többször kellett fogszuvasodás miatt tömést kapnia, majd egy idő után a szuvasodás olyan mélyre terjedt, hogy elérte a fogbelet, így a fogat gyökérkezelni kellett. A gyökérkezeléssel nem volt probléma, ám a páciens a fogorvos javaslatának ellenére nem kért a gyökérkezelt fogra borítókoronát, csak fogtöméssel építették fel a hiányzó fogrészt. Természetesen a legjobb időpontban a karácsonyi hajtás előtt a fog egyszer csak kettétört! Az egyik törésvonal olyan mélyen futott be a csontfelszín alá, hogy a fogorvos már menthetetlennek találta a fogcsonkot!

Gyors fogeltávolító műtét következett, majd két héttel később, a páciens felkeresett minket a gyors fogpótlások lehetőségeivel, mivel januárban évekre külföldre szándékozott utazni.

Diagnózis

A hiányzó fogat fogimplantációval vagy hídpótlással lehet pótolni. A friss húzás miatt az eset legideálisabb megoldása a fogbeültetés lett volna, hiszen ha a foghúzás és a fogimplantáció között nem telik el túlzottan sok idő, az kedvező a csont vastagságának szempontjából. A páciens azonban gyors megoldást szeretett volna, minél kisebb beavatkozás árán és minél kedvezőbb áron, így a fogbeültetést egyből elvetette.

A foghiány mögötti fogban már volt fogtömés, mely már nem zárt kifejezetten jól, idővel fogpótlás nélkül is cserére szorulna. A foghiány előtti fogban első ránézésre nem látható semmilyen elváltozás, alaposabb vizsgálattal, illetve a röntgenfelvétel kielemzése alapján láthatóvá vált, hogy szuvasodás indult el a fog oldalsó részén, így ez a fog szintén fúrást, majd fogtömést igényelt volna.

Fogászati kezelési terv

A leggyorsabb és legolcsóbb megoldás a csiszolás nélküli esztétikus fogpótlás. Előnye, hogy egy hét alatt elkészült, így a páciensnek nem kellett a repülőjegyét átszerveznie, amivel szintén pénzt spórolt, további előny, a kis beavatkozási kockázat, hiszen nincs csontműtét, a hagyományos hídpótlással szemben pedig hatalmas előny, hogy nem kell a fogakat lecsiszolni.

Hátránya inkább hosszú távon érezhető:

  • a fogimplantáció elmulasztásával a foghiány helyén a csont sorvadni, vékonyodni kezd, így ha a páciens később döntene a fogbeültetés mellett az már ilyen jó körülmények közt nem végezhető el, csontpótlás vagy egyéb kiegészítő műtét kell majd a sikeres beültetéshez
  • a csiszolás nélküli fogpótlás nem túl erős szerkezet, így a hagyományos fogpótlásokhoz képest hamarabb szorul cserére, általában 2-3 évenként.

Fogpótlás egy hét alatt

Páciensünk minél előbb szerette volna pótoltatni ezt a fogát, ezért a kezelési terv elfogadása után, az állapotfelmérést követő 2. alkalommal rögtön ezzel a beavatkozással kezdtek neki a munkához. Fogorvosával történő hatékony kommunikáció segített abban, hogy a fogászati kezeléshez olyan fontos bizalmi híd hamar kialakulhasson a páciens és orvosa között. Már az első kezelés során megtörténhetett mind a régi amalgámtömés, mind a jobb felső négyes fog szuvas részeinek eltávolítása. Ugyanekkor sor került a lenyomatvételre is, majd a következő alkalommal, azaz az első találkozás után egy héttel, páciensünk már az új, esztétikus fogpótlásával büszkélkedhetett.

Send this to a friend