1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csiszolás nélkül esetbemutatás 5

Tartalomjegyzék

Felső kismetszők csírahiánya

A képen látható férfipáciens felső kismetsző fogai hiányoztak. Ezeket nem sérülés vagy fogszuvasodás miatt veszítette el, soha nem rendelkezett velük. A fogak fejlődése során nem alakultak ki maradó fogcsírák a kismetszők helyén, így a tejfogak kiesése után foghiány keletkezett. A páciens kiváló szájhigiéniával rendelkezik, egészséges íny, ép fogak, egy-két apró fogtömésen kívül semmilyen elváltozás nem látszódik. Ilyen ép fogazat láttán feltétlenül a legkisebb beavatkozással járó lehetőséget fontolgatja mind a fogorvos, mind páciense.

Első lépés: fogszabályozás

A kezelés előtti kép már fogszabályozás utáni állapotról készült. Az első lépés azonban a fogcsíra hiányok helyén kialakult szűk rések tágítása kellő méretűre, hogy valóban esztétikus fogpótlást lehessen készíteni. A fogpótlás előtt tehát megelőző, úgynevezett preprotetikai fogszabályozásra volt szükség, melynek ideje kb. 1,5 év volt.

Maryland híd vagy fogimplantátum?

A foghiány melletti fogak épen és érintetlenül maradnak abban az esetben, ha fogimplantátumot helyez a fogorvos a csontba. A műgyökér beültetése azonban szájsebészeti procedúra, a páciens ennél is egyszerűbb és kíméletesebb megoldást híve volt, így Maryland fogpótlás készült, fémmentes cirkon vázzal, porcelán leplezéssel.

Mit jelent a Maryland híd kifejezés?

A Maryland fogpótlás egy fogpótlás típus neve. Azokat az egy foghiányt pótló hidakat nevezzük így, amikor a határoló fogakat nem csiszoljuk le koronának, a fogpótlás helybentartása a fogak szájüreg felőli oldalán hátlapos módon erős ragasztással oldott meg. Csak azokban az esetekben alkalmazható, amikor a fogak helyzete és a harapási viszonyok ezt megengedik (pl. mélyharapás, fogcsikorgatás, fogszorítás esetén kizárt)

Send this to a friend