Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Csiszolás nélkül is lehet megoldás

Csiszolás nélkül is lehet megoldás

Fogpótlás csiszolás nélkül

Ki ne vágyna kisebb foghiánya esztétikus rehabilitációjára gyorsan, egyszerű beavatkozás útján és költséghatékonyan? Megfelelő fogászati szituáció esetén mindez megvalósítható. Nem kell minden esetben lecsiszolni a fogakat, nem kell minden esetben korona. Ma már számtalan modern esztétikai fogászati lehetőség áll rendelkezésre és kiemelten fontos, hogy védjük az ép foganyagot. A fogpótlások típusairól ezen a linken talál bővebb tájékoztatást.

Milyen esetben készíthető el egy fogpótlás csiszolás nélkül?

A fogak lecsiszolását akkor kerülhetjük el, ha a foghiány aránylag kicsi, azaz a foghiány előtti és mögötti fog között a távolság kb. 1 cm-nél nem nagyobb. Ez a szituáció leggyakrabban a kisőrlő fogak eltávolítása után alakul ki. Ilyen rövid távolság esetén, statikai szempontból megengedhető, hogy egy egyszerűbb, kisebb felületen kapaszkodó fogpótlás típust készíthessünk. A hagyományos koronás megoldással szemben, mely tökéletesen beborítaná az egész fogfelszínt, csak kevesebb foganyag feláldozására van szükség.

Csiszolás nélküli fogpótlással a leggyakrabban egy kisőrlő fogat pótlunk. A fogpótlás egy hét alatt elkészül, a hagyományos fogpótláshoz képest olcsóbb, és a fogzománcot nem kell lecsiszolni az elkészítéséhez!

Mit jelent az, hogy csiszolás nélküli?

A csiszolás szót, a fogászatban elsősorban teljes borító korona elkészítésekor használjuk. A fogkorona lecsiszolása annyit jelent, hogy a fogat borító zománcfelszínt megfelelő szabályok szerint elcsiszoljuk. Az eredeti zománc helyére kerülhet a borítókorona – porcelánból vagy egyéb anyagból.
A csiszolás nélküli fogpótláshoz a zománcfelszínt nem szükséges eltávolítani, elcsiszolni. A fogpótlás rögzítésére finom kazettákat fúr a fogorvos a fogba. Ez a megoldás a csiszolással szemben jóval kevesebb foganyag feláldozását jelenti. Ez lényegesen kevésbé megterhelő, mind a fog, mind a páciens számára, mint a teljes csiszolás.

Egy fog hiánya esetén implantátumot vagy csiszolás nélküli hidat érdemesebb választani?

A kérdésre nem adható egyértelmű válasz. Még ugyanolyan fogászati szituáció esetén is máshogy dönthet két ember, hiszen eltérő szempontjaik lehetnek az esztétika, tartósság, ár és a beavatkozás súlyossága tekintetében. Egy fogpótlás megtervezésekor, a fogászati konzultáció során, érdemes minden megoldás előnyét és hátrányát átbeszélni. Így a szakmai szempontok mérlegelése után, a páciens számára leginkább kedvező megoldás születhet.

Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.