1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csiszolás nélkül is lehet megoldás

Tartalomjegyzék

Fogpótlás csiszolás nélkül

Ki ne vágyna kisebb foghiánya esztétikus rehabilitációjára gyorsan, egyszerű beavatkozás útján és költséghatékonyan? Megfelelő fogászati szituáció esetén mindez megvalósítható. Nem kell minden esetben lecsiszolni a fogakat, nem kell minden esetben korona. Ma már számtalan modern esztétikai fogászati lehetőség áll rendelkezésre és kiemelten fontos, hogy védjük az ép foganyagot. A fogpótlások típusairól ezen a linken talál bővebb tájékoztatást.

Milyen esetben készíthető el egy fogpótlás csiszolás nélkül?

A fogak lecsiszolását akkor kerülhetjük el, ha a foghiány aránylag kicsi, azaz a foghiány előtti és mögötti fog között a távolság kb. 1 cm-nél nem nagyobb. Ez a szituáció leggyakrabban a kisőrlő fogak eltávolítása után alakul ki. Ilyen rövid távolság esetén, statikai szempontból megengedhető, hogy egy egyszerűbb, kisebb felületen kapaszkodó fogpótlás típust készíthessünk. A hagyományos koronás megoldással szemben, mely tökéletesen beborítaná az egész fogfelszínt, csak kevesebb foganyag feláldozására van szükség.

Csiszolás nélküli fogpótlással a leggyakrabban egy kisőrlő fogat pótlunk. A fogpótlás egy hét alatt elkészül, a hagyományos fogpótláshoz képest olcsóbb, és a fogzománcot nem kell lecsiszolni az elkészítéséhez!

Mit jelent az, hogy csiszolás nélküli?

A csiszolás szót, a fogászatban elsősorban teljes borító korona elkészítésekor használjuk. A fogkorona lecsiszolása annyit jelent, hogy a fogat borító zománcfelszínt megfelelő szabályok szerint elcsiszoljuk. Az eredeti zománc helyére kerülhet a borítókorona – porcelánból vagy egyéb anyagból.
A csiszolás nélküli fogpótláshoz a zománcfelszínt nem szükséges eltávolítani, elcsiszolni. A fogpótlás rögzítésére finom kazettákat fúr a fogorvos a fogba. Ez a megoldás a csiszolással szemben jóval kevesebb foganyag feláldozását jelenti. Ez lényegesen kevésbé megterhelő, mind a fog, mind a páciens számára, mint a teljes csiszolás.

Egy fog hiánya esetén implantátumot vagy csiszolás nélküli hidat érdemesebb választani?

A kérdésre nem adható egyértelmű válasz. Még ugyanolyan fogászati szituáció esetén is máshogy dönthet két ember, hiszen eltérő szempontjaik lehetnek az esztétika, tartósság, ár és a beavatkozás súlyossága tekintetében. Egy fogpótlás megtervezésekor, a fogászati konzultáció során, érdemes minden megoldás előnyét és hátrányát átbeszélni. Így a szakmai szempontok mérlegelése után, a páciens számára leginkább kedvező megoldás születhet.

Send this to a friend