1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csiszolás nélküli fogpótlás – igen, létezik!

Csiszolás nélküli fogpótlás

Tartalomjegyzék

Gyakran felmerülő igény pácienseink körében, hogy olyan fogpótlást szeretnének, amelyeket csiszolás nélküli fogpótlás -nak nevezünk. Ahogy azt számtalanszor halljuk, sokszor azért nem kerül sor adott esetben egy fogpótlásra, mert a páciens nem szeretné a foghiány melletti szomszédos fogakat kitenni a csiszolás fizikai igénybevételének, fogbeültetésre pedig nem mindig van lehetőség.

A modern kor orvostechnológiájának hála létezik olyan megoldás, amellyel a fenti igény és elvárás teljesíthető, ez a csiszolás nélküli fogpótlás.

Mi az a csiszolás nélküli fogpótlás?

A hagyományos fogászati hidak elkészítésének lényege, hogy a foghiánnyal szomszédos fogakat kell megcsiszolni és fogkoronákkal ellátni. Ez abban az esetben is így van, ha a fogak épek. A csiszolásmentes fogpótlás ehelyett fogtömés méretű „kazettákat” használ, így ebben az esetben nem a lecsiszolt fogkorona, hanem a fogakban kialakított kazetták (üregek) tartják meg a fogpótlást.

Kiváló megoldás, amennyiben kicsi foghiányról van szó, és a hiány melletti fogak szuvasak, vagy tömöttek.

Hogyan készül a csiszolás nélküli fogpótlás?

A speciális formájú, kisméretű üreg létrehozása történhet egy korábbi tömés üregének átalakításával. Ilyenkor az ép foganyag feláldozása fel sem merül. Az üregről lenyomat készül, maga a pontosan illeszkedő pótlás pedig fogtechnikai laborban jön létre. Az üregeket egy-egy szép megjelenésű fogbetét fogja kitölteni, és a betétek közt jelenik meg maga a foghiányt pótló fogpótlás is. Az ezt követő fogászati vizsgálaton a szakorvos behelyezi a szájba az elkészült pótlást és ha pontosan illeszkedik, kényelmes a páciens számára és minden egyebet rendben talál, akkor egy speciális ragasztó segítségével rögzíti. A csiszolás nélküli fogpótlás minden esetben fémmentes, esztétikus fogszínű anyagból készül. Beragasztás után a hiány lényegében láthatatlanná válik!

Milyen feltételei vannak a csiszolás nélküli fogpótlásnak?

A pótlás elkészítése szigorú feltételhez kötött. Nagyon fontos, hogy a szomszédos fogak egyáltalán alkalmasak legyenek a pótlás kialakítását és megtartását segítő kazetták elkészítésére. Fontos továbbá, hogy a kisebb foghiányok megszüntetésére alkalmas a csiszolás nélküli fogpótlás. Ez a gyakorlatban maximum 1 hiányzó fogat jelent.

Ne legyen túl nagy méretű, hosszú maga a hiány, éppen csak 1-1.2 cm. Épp emiatt általában ezt a megoldást a kisőrlő fogak esetében szoktuk javasolni pácienseinknek, nagyőrlő (6-os és 7-es) fogak esetén nem javasolt.

Szintén meg kell említsük, hogy fontos a normál harapás megléte is, ugyanis ettől eltérő harapások vagy erős rágás esetén nem garantálható a pótlás tartósabb megléte.

Előnyei a korábban felsoroltak mellett, hogy költséghatékony, pénztárcakímélő megoldásról beszélünk. Továbbá fémmentes, nagyon rövid időn belül elkészül, így ha az idő szűk keresztmetszet, jó megoldás lehet.

Az eddig felsorolt előnyök mellett bizony érdemes és úgy korrekt, hogy a hátrányokat is megemlítjük: élettartamuk a koronához, az implantátumhoz képest rövidebb, mivel statikailag gyengébb ez a megoldás. Éppen ezért az ilyen fajta pótlást gyakrabban kell cserélni. Cserébe viszont szinte semmit nem kell feláldozni a fogakból, vagy nem szükséges csontműtét az implantátumhoz.

csiszolás nélküli fogpótlás helyett implantátum

Ha egy tartósabb megoldást szeretnénk, csiszolás nélkül

A csiszolás mentes fogpótlások abban az esetben népszerűek, ha a páciens számára valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető az implantátum.

Abban az esetben, ha erre minden szempontból lehetőség adódik, jó szívvel javasoljuk a fogászati implantátumokat a hiány pótlására.

Implantátumok esetében az új fog pontos helyét röntgen- és CT-felvételek alapján jelöljük ki. A helymeghatározás alapja a jelenlévő csont mennyisége, minősége, anatómiai tulajdonságai, a környező fogaktól való távolsága, etc. Erre azért van szükség, hogy a megfelelő későbbi funkcionálás mellett a lehető legtermészetesebb végeredményt kapjuk.

Az implantáció helyi érzéstelenítésben történik. A szájüreg nyálkahártyáját a csontról elszeparálva, furatokat hozunk létre, majd kézi és gépi megoldásokkal kerül helyére a csontba az implantátum. A nyálkahártyát ezután visszahelyezzük eredeti pozíciójában. A keletkezett sebet a helyzetnek leginkább passzoló, mikrosebészeti varratokkal zárjuk. A kontrollvizsgálat ezután az orvos utasítása szerint zajlik, nagyjából másfél-két héttel a beavatkozás után.

Az implantátum adta lehetőségekkel és bármilyen felmerülő egyéb kérdéssel kapcsolatban érdeklődjön bátran klinikánkon!

Send this to a friend