Csiszolás nélküli híd

Implantátum vagy csiszolás nélküli híd

Talán kevesen tudják, de már egyetlen fog hiánya is komoly rágószervi elváltozásokat okoz. A foghiány következtében ugyanis a finom rágószervi egyensúly megbomlik, problémák lépnek fel az esztétika, a beszéd, a rágás, sőt az állkapocsízület területén is. A foghiányt tehát pótolni érdemes, mihamarabb. Egy-egy foghiány pótlása esetén gyakran merül fel a kérdés, implantátummal, vagy csiszolás nélküli híddal lehet vagy érdemes a kialakult problémát orvosolni. Az alábbi cikk erre a kérdésre próbál választ adni az érdeklődő olvasónak.

Esztétikai kérdések

Fog implantáció:

Az esztétika sikere függ az anatómiától, a foghiány elhelyezkedésétől, a lágyrészek, fogíny felépítésétől, vastagságától. Amennyiben az eltávolított fog helyén kevés a csont, csontpótló műtétre, lebenyműtétre is szükség lehet ahhoz, hogy a fogpótlást esztétikusan el lehessen készíteni. Ha a megfelelő csont és kötőszövet mennyiség megvan, tökéletesen esztétikus fogpótlás készíthető.

Csiszolás nélküli híd:

A csiszolás nélküli hidak a rágózónában megfelelő esztétikai eredményt nyújtanak, bár közelről nézve látszik, a pótolt fog nem az ínyből nő ki, csupán azon fekszik. A metszőfogak területén a csiszolás nélküli híd nem ad megfelelően esztétikus megoldást, emellett statikailag sem kivitelezhető biztosan.

Fogorvosi székben – Fogpótlás csiszolás nélkül 3.

A fogászati beavatkozás mértéke:

Fog implantáció:

A fogbeültetés mindenképpen műtét, azaz invazív, véres beavatkozás. A műtét az anatómiai viszonyoknak megfelelően egyszerűbb vagy nehezebb, bizonyos esetekben kiegészítő műtétekre lehet szükség. a foghiányt határoló ép fogak lecsiszolására viszont nincs szükség, azok épen megőrizhetőek.

Fogbeültetés műtétek

Csiszolás nélküli híd:

Minimális beavatkozással jár, főleg ha a hiányt határoló fogakban már eleve tömés vagy szuvasodás van. Nem invazív, egy érzéstelenítő injekcióval elvégezhető. A foghiány melletti fogakba apró kazettákat kell előkészíteni.

Csiszolás nélküli fogpótlás technikája

A fogpótlás elkészítésének ideje:

Fog implantáció:

Hosszas előkészítés, több fogászati ülés során készíthető el. Az ülések közt pár hónapos gyógyulási időszakra van szükség.

Csiszolás nélküli híd:

Két fogászati kezelés alatt elkészül, összességében egy hét időtartam alatt.

A fogpótlás tartóssága:

Fog implantáció:

A fog implantáció, megfelelő tervezés és kivitelezés esetén kifejezetten tartós megoldás. 5 éven túl 98% sikerarány a magyar fog implantátumok esetén is. Rendelőnkben a beültetett fogimplantátumokra 5 év garanciát nyújtunk. Amennyiben a páciens csontpusztulása erős, a háttérben eleve parodontopathia, fogínysorvadás, dohányzás áll, vagy a higiéniai szabályokat nem tartja be, az implantátum idővel kilökődhet. A kilökődött implantátum helyének esztétikus megoldása rendkívül nehéz.

Fogászati garancia

Csiszolás nélküli híd:

A minimális beavatkozás ára – rövidebb életidő. rendelőnkben 2 év garanciát nyújtunk a csiszolás nélküli fogpótlásokra, de 5 éven belül a legtöbb esetben serére szorulnak. Ennek oka a statikában és az erős rágásban keresendő, a gyengéd beavatkozási technika miatt a fogpótlás nincs túlzottan erősen rögzítve, így idővel kimozdulhat.

Melyik megoldást mikor kinek javasoljuk?

Fog implantáció:

Ha megfelelő a csont s fogíny minőség és a mennyiség, ha épek a foghiányt határoló fogak, ha a Páciens nem riad vissza a műtéttől, és a legfontosabb szempont számára a tartósság, akkor a fogbeültetés az első javasolható megoldás. A siker érdekében fontos még az öngondoskodás, az otthoni és rendelői higiéniai követelmények maximális betartása, illetve a dohányzás elkerülése.

Csiszolás nélküli híd:

Ha a foghiányt határoló fogak már nem épek. Ha valaki gyors, esztétikus beavatkozást szeretne, minimális beavatkozással, nem szeret kockáztatni, fontos, hogy minél kevesebb ép foganyag veszteség érje. Ha belátja, hogy a pici beavatkozás hátránya, hogy idővel újabb (ismét minimál invazív) beavatkozásra lehet szükség. Ha eleve nem szívesen vállal műtétet és szeretné megtartani legtöbbet a csontjából is, vagy nincsenek meg a megfelelő feltételek a fogbeültetéshez.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Mi az a csontpótlás

Fájdalom típusai

Minden fog góc a gyökerek kezelését követően

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”