1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csiszolás nélküli híd

Tartalomjegyzék

Implantátum vagy csiszolás nélküli híd

Talán kevesen tudják, de már egyetlen fog hiánya is komoly rágószervi elváltozásokat okoz. A foghiány következtében ugyanis a finom rágószervi egyensúly megbomlik, problémák lépnek fel az esztétika, a beszéd, a rágás, sőt az állkapocsízület területén is. A foghiányt tehát pótolni érdemes, mihamarabb. Egy-egy foghiány pótlása esetén gyakran merül fel a kérdés, implantátummal, vagy csiszolás nélküli híddal lehet vagy érdemes a kialakult problémát orvosolni. Az alábbi cikk erre a kérdésre próbál választ adni az érdeklődő olvasónak.

Esztétikai kérdések

Fog implantáció:

Az esztétika sikere függ az anatómiától, a foghiány elhelyezkedésétől, a lágyrészek, fogíny felépítésétől, vastagságától. Amennyiben az eltávolított fog helyén kevés a csont, csontpótló műtétre, lebenyműtétre is szükség lehet ahhoz, hogy a fogpótlást esztétikusan el lehessen készíteni. Ha a megfelelő csont és kötőszövet mennyiség megvan, tökéletesen esztétikus fogpótlás készíthető.

Csiszolás nélküli híd:

A csiszolás nélküli hidak a rágózónában megfelelő esztétikai eredményt nyújtanak, bár közelről nézve látszik, a pótolt fog nem az ínyből nő ki, csupán azon fekszik. A metszőfogak területén a csiszolás nélküli híd nem ad megfelelően esztétikus megoldást, emellett statikailag sem kivitelezhető biztosan.

Fogorvosi székben – Fogpótlás csiszolás nélkül 3.

A fogászati beavatkozás mértéke:

Fog implantáció:

A fogbeültetés mindenképpen műtét, azaz invazív, véres beavatkozás. A műtét az anatómiai viszonyoknak megfelelően egyszerűbb vagy nehezebb, bizonyos esetekben kiegészítő műtétekre lehet szükség. a foghiányt határoló ép fogak lecsiszolására viszont nincs szükség, azok épen megőrizhetőek.

Fogbeültetés műtétek

Csiszolás nélküli híd:

Minimális beavatkozással jár, főleg ha a hiányt határoló fogakban már eleve tömés vagy szuvasodás van. Nem invazív, egy érzéstelenítő injekcióval elvégezhető. A foghiány melletti fogakba apró kazettákat kell előkészíteni.

Csiszolás nélküli fogpótlás technikája

A fogpótlás elkészítésének ideje:

Fog implantáció:

Hosszas előkészítés, több fogászati ülés során készíthető el. Az ülések közt pár hónapos gyógyulási időszakra van szükség.

Csiszolás nélküli híd:

Két fogászati kezelés alatt elkészül, összességében egy hét időtartam alatt.

A fogpótlás tartóssága:

Fog implantáció:

A fog implantáció, megfelelő tervezés és kivitelezés esetén kifejezetten tartós megoldás. 5 éven túl 98% sikerarány a magyar fog implantátumok esetén is. Rendelőnkben a beültetett fogimplantátumokra 5 év garanciát nyújtunk. Amennyiben a páciens csontpusztulása erős, a háttérben eleve parodontopathia, fogínysorvadás, dohányzás áll, vagy a higiéniai szabályokat nem tartja be, az implantátum idővel kilökődhet. A kilökődött implantátum helyének esztétikus megoldása rendkívül nehéz.

Fogászati garancia

Csiszolás nélküli híd:

A minimális beavatkozás ára – rövidebb életidő. rendelőnkben 2 év garanciát nyújtunk a csiszolás nélküli fogpótlásokra, de 5 éven belül a legtöbb esetben serére szorulnak. Ennek oka a statikában és az erős rágásban keresendő, a gyengéd beavatkozási technika miatt a fogpótlás nincs túlzottan erősen rögzítve, így idővel kimozdulhat.

Melyik megoldást mikor kinek javasoljuk?

Fog implantáció:

Ha megfelelő a csont s fogíny minőség és a mennyiség, ha épek a foghiányt határoló fogak, ha a Páciens nem riad vissza a műtéttől, és a legfontosabb szempont számára a tartósság, akkor a fogbeültetés az első javasolható megoldás. A siker érdekében fontos még az öngondoskodás, az otthoni és rendelői higiéniai követelmények maximális betartása, illetve a dohányzás elkerülése.

Csiszolás nélküli híd:

Ha a foghiányt határoló fogak már nem épek. Ha valaki gyors, esztétikus beavatkozást szeretne, minimális beavatkozással, nem szeret kockáztatni, fontos, hogy minél kevesebb ép foganyag veszteség érje. Ha belátja, hogy a pici beavatkozás hátránya, hogy idővel újabb (ismét minimál invazív) beavatkozásra lehet szükség. Ha eleve nem szívesen vállal műtétet és szeretné megtartani legtöbbet a csontjából is, vagy nincsenek meg a megfelelő feltételek a fogbeültetéshez.

Send this to a friend