Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Csontnövekedés irányítás gyermekkorban

Csontnövekedés irányítás gyermekkorban

Csontnövekedés irányítás gyermekkorban

A gyermekkori fogszabályozás lényeges része nem elsősorban a fogak, hanem a csontok szabályozására irányul, és csak közvetve jelenik meg a fogak elrendeződése a megfelelő állcsontviszonyok kialakulása után. A gyermekkori fejlődési szakaszok kiváló lehetőséget jelentenek az egymáshoz képest problémásan elhelyezkedő vagy túlzottan szűk állcsontok fejlesztésére. Kora gyermekkorban például a szájpad varratok még nem csontosodtak össze, így egy felső állcsont tágítás - mely felnőttkorban komoly műtéti technikával valósítható csak meg - gyermekkorban egy néhány hetes kezeléssel könnyedén megvalósítható, ezzel számos későbbi harapási és esztétikai probléma megelőzhető. Korai kezeléssel számos súlyos harapási és esztétikai probléma előzhető meg! Ne várja meg míg elmegy a “fejlődés vonata”, kérjen konzultációt fogszabályozó szakorvostól!

Bizonyos kezeléseket már egészen korán érdemes elkezdeni!

Sokáig - sőt sok helyen még ma is - tartotta magát az a tévhit, hogy a gyermekek fogszabályozó kezelést csak a fogváltás után kell elkezdeni. Ez azonban téves elképzelés, hiszen a fogváltás után már nincs igazán lehetőség állcsontfejlesztésre, mivel a növekedési periódusok lassan lezárulnak. Épp a fogváltás előtti és alatti növekedési ugrásokat kell és lehet a csontnövekedés szabályozására felhasználnunk. Ha ezeket az értékes időszakokat elveszítjük, később már nincs lehetőség a csontnövekedést befolyásolni, így nagy állcsont viszony problémák, vagy szűkületek esetén vagy kompromisszumos konzervatív megoldást vagy sebészi műtéttel kombinált fogszabályozó kezelést kell végeznie a fogorvosoknak. Korai gyermekkor már akár 4-5 éves kortól - myofunkcionális trénerek ideje. A myofunkcionális trénerek külsőleg leginkább a boxolók fogvédő sínjéhez hasonlítanak. Puha szilikon gumi, mely képes az izomfunkciók befolyásolására, a szájlégzésről az orrlégzésre való átállításra, némi szájpadtágításra is. Hordani elsősorban napközben szükséges, a gyermek életkorától függően min. 2-4 órát. Megerősíti és helyes viszonyokat teremt az ajkak területén, szabályozza a nyelvet. Kiváló előkészítő kezelés nagyobb problémák esetén, enyhébb esetekben pedig elegendő lehet a későbbi fogszabályozó kezelés megelőzésére Korai gyermekkor 7 éves korig - gyors szájpadtágítás ideje. Érdemes figyelni a gyermeket, ha a tejfogai túl sűrűn vannak (nincsenek rések a tejfogak között), vigyék el fogszabályzó konzultációra, mert ez felső állcsont szűkületet jelezhet. Még erősebben látható a felső állcsont szűkület az egyes keresztharapásoknál. A korai időszakban a szájpadvarratok még puhák, nem csontosodtak össze, így néhány hét alatt a jelentős tágítás érhető el. A tágító készülék kb. 3-6 hónapig van a szájban, majd egy kivehető készülékes kezelés következik. A korai szájpadtágítás lehetőségét azokban az esetekben amikor ez valóban szükséges, nem érdemes elszalasztani, hosszadalmas későbbi “kezelés tehertől” óvjuk meg így gyermekünket! Korai váltófogazati évek - amikor a metszőfogak és az első maradó fogak már megvannak, de köztük még tejfogak sorakoznak (kb. 7-10 éves kor). Az állcsontviszonyok rendezésére ebben az időszakban úgynevezett bimaxilláris készülékeket adhat a fogszakorvos. Ez a készülék egyszerre hat az alsó és felső állcsontra, ezek egymáshoz viszonyított helyzetét irányítja úgy hogy a kezelés végén megfelelő állcsontviszony alakuljon ki. Tovább folytatódhat a felső állcsont tágítása is.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.