1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csontnövekedés irányítás gyermekkorban

Tartalomjegyzék

Csontnövekedés irányítás gyermekkorban

A gyermekkori fogszabályozás lényeges része nem elsősorban a fogak, hanem a csontok szabályozására irányul, és csak közvetve jelenik meg a fogak elrendeződése a megfelelő állcsontviszonyok kialakulása után. A gyermekkori fejlődési szakaszok kiváló lehetőséget jelentenek az egymáshoz képest problémásan elhelyezkedő vagy túlzottan szűk állcsontok fejlesztésére. Kora gyermekkorban például a szájpad varratok még nem csontosodtak össze, így egy felső állcsont tágítás – mely felnőttkorban komoly műtéti technikával valósítható csak meg – gyermekkorban egy néhány hetes kezeléssel könnyedén megvalósítható, ezzel számos későbbi harapási és esztétikai probléma megelőzhető.

Korai kezeléssel számos súlyos harapási és esztétikai probléma előzhető meg! Ne várja meg míg elmegy a “fejlődés vonata”, kérjen konzultációt fogszabályozó szakorvostól!

Bizonyos kezeléseket már egészen korán érdemes elkezdeni!

Sokáig – sőt sok helyen még ma is – tartotta magát az a tévhit, hogy a gyermekek fogszabályozó kezelést csak a fogváltás után kell elkezdeni. Ez azonban téves elképzelés, hiszen a fogváltás után már nincs igazán lehetőség állcsontfejlesztésre, mivel a növekedési periódusok lassan lezárulnak. Épp a fogváltás előtti és alatti növekedési ugrásokat kell és lehet a csontnövekedés szabályozására felhasználnunk. Ha ezeket az értékes időszakokat elveszítjük, később már nincs lehetőség a csontnövekedést befolyásolni, így nagy állcsont viszony problémák, vagy szűkületek esetén vagy kompromisszumos konzervatív megoldást vagy sebészi műtéttel kombinált fogszabályozó kezelést kell végeznie a fogorvosoknak.

Korai gyermekkor már akár 4-5 éves kortól – myofunkcionális trénerek ideje. A myofunkcionális trénerek külsőleg leginkább a boxolók fogvédő sínjéhez hasonlítanak. Puha szilikon gumi, mely képes az izomfunkciók befolyásolására, a szájlégzésről az orrlégzésre való átállításra, némi szájpadtágításra is. Hordani elsősorban napközben szükséges, a gyermek életkorától függően min. 2-4 órát. Megerősíti és helyes viszonyokat teremt az ajkak területén, szabályozza a nyelvet. Kiváló előkészítő kezelés nagyobb problémák esetén, enyhébb esetekben pedig elegendő lehet a későbbi fogszabályozó kezelés megelőzésére

Korai gyermekkor 7 éves korig – gyors szájpadtágítás ideje. Érdemes figyelni a gyermeket, ha a tejfogai túl sűrűn vannak (nincsenek rések a tejfogak között), vigyék el fogszabályzó konzultációra, mert ez felső állcsont szűkületet jelezhet. Még erősebben látható a felső állcsont szűkület az egyes keresztharapásoknál. A korai időszakban a szájpadvarratok még puhák, nem csontosodtak össze, így néhány hét alatt a jelentős tágítás érhető el. A tágító készülék kb. 3-6 hónapig van a szájban, majd egy kivehető készülékes kezelés következik. A korai szájpadtágítás lehetőségét azokban az esetekben amikor ez valóban szükséges, nem érdemes elszalasztani, hosszadalmas későbbi “kezelés tehertől” óvjuk meg így gyermekünket!

Korai váltófogazati évek – amikor a metszőfogak és az első maradó fogak már megvannak, de köztük még tejfogak sorakoznak (kb. 7-10 éves kor). Az állcsontviszonyok rendezésére ebben az időszakban úgynevezett bimaxilláris készülékeket adhat a fogszakorvos. Ez a készülék egyszerre hat az alsó és felső állcsontra, ezek egymáshoz viszonyított helyzetét irányítja úgy hogy a kezelés végén megfelelő állcsontviszony alakuljon ki. Tovább folytatódhat a felső állcsont tágítása is.

Send this to a friend