1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Csonttal kapcsolatos műtét lépései

Tartalomjegyzék

A fogimplantáció lépései

Amennyiben a foghiány pótlására fogbeültetést választunk, az egyszerűbb hídpótlás elkészítésével ellentétben hosszabb kezelési periódusra számítsunk.

A kezelési terv elkészítéséhez az orvosnak mindenképpen panoráma röntgen felvételre van szüksége. Az elkészült felvételen az orvos meghatározza a fogbeültetés lehetőségeit:

  • Hány implantátumra van szükség?
  • Milyen mennyiségű és minőségű csont áll rendelkezésre?
  • Szükség lesz-e az implantáció előtt foghúzásra?
  • Van-e elegendő hely az arcüreg alatt vagy arcüreg nyálkahártya emelésre, csontpótlásra is szükség lesz?
  • Milyen típusú implantátumot válasszon?
  • A páciens általános állapota, egészsége megengedi e az implantációs műtétet?
  • Anatómiai képletek vizsgálata (idegek lefutása, arcüreg vizsgálata)

Az implantációs műtétre tehát csak gondos előkészítést követően kerülhet sor. A műtét során a kiválasztott implantátum csavarokat az orvos a megfelelő helyre – a csontba, az íny alá – rögzíti. A műtét a legmodernebb érzéstelenítő anyagoknak és technikáknak köszönhetően tökéletesen fájdalommentes! A berögzített implantátumokba zárócsavar kerül, majd felettük az ínyt varratokkal ismét egyesítésre kerül.

A varratok eltávolítására 10 – 14 nap után kerülhet sor. Egyes esetekben, ha például a páciens külföldre utazik, a sebet felszívódó varratokkal is lehet egyesíteni.

Az operáció után 3-6 hónap gyógyulási fázis következik. A nyugalmi periódusra azért van szükség, hogy az implantátum csontosodása megtörténhessen. Erre az időszakra a pácienst ideiglenes fogpótlással látjuk el.

A második fázisban, a teljes gyógyulást követően az implantátumok csontosodását röntgen felvétel alapján lehet ellenőrizni. A becsontosodott implantátumok felett az ínyt az orvos felszabadítja, majd úgynevezett ínyformázó csavarral látja el. Az ínyformázó csavar kialakítja a később felhelyezendő korona helyét az ínyben. Az ínyformázó csavar 1-2 hétig is a szájban maradhat.

A lenyomathoz az implantátumokba az orvos behelyezi a sebészi felépítményeket. Ezek biztosítják az összeköttetést az implantátum és az erre felhelyezendő korona között.

A felépítményekkel már a hagyományos fogpótlás készítéséhez hasonlóan lenyomat vehető, melyre a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a végleges koronákat.

Send this to a friend