1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Dentalhigiénia a kezelés során

Tartalomjegyzék

Miért szükséges az alaposabb szájápolás és a rendszeres szájhigiéniai kezelés a fix fogszabályozó kezelés folyamán?

A fix fogszabályozó viselése megnehezíti a szájápolást, ezért könnyebben alakul ki ínygyulladás, fogszuvasodás, kellemetlen szájszag. A fogszabályozó készülék nagyon nehézzé teszi a fogközök tisztítását, emellett a fognyaki területen könnyebben rakódik fel a lepedék. Sajnos elhanyagolt esetben a fogszabályozó készülék levétele után láthatóvá válik a fognyakak elszíneződése, esetleg szuvasodása, melyek rendszeres szájápolással elkerülhetőek lettek volna a fogszabályozás során.

A még alaposabb otthoni szájápolás, és a speciális fogtisztító kefécskék alkalmazása mellett a szájhigiéniai kezelés negyed évenként ajánlott fix fogszabályozó kezelés során.

Ajánlott dentalhigiéniai protokoll a fogszabályozás során az elszíneződések, fogínygyulladás és a fogszuvasodás elkerülése érdekében

1. Alapos reggeli fog és fogínytisztítás

  • min. 2 perc fogmosás soft vagy ultrasoft fogkefével
  • fogszabályozáshoz speciálisan kialakított interdentalis kefe használata a drót alatt és a brackettek mellett

2. Fog és fogínytisztítás minden étkezés után

  • az iskolába vagy a munkahelyre mindenképp vigyünk fogkefét és a speciális interdentális kefét. Az ételből könnyen a drót alá szorulnak az ételdarabok, leginkább a szénhidrátok (pl. kenyér). Az ottmaradó lepedék ben a baktériumok gyorsan szaporodnak, hamar savképződés indul el.

3. Alapos esti fog és ínytisztítás

  • a reggeli procedúrát ismételjük, de ha lehet, még alaposabban. Éjszakára semmiképp ne maradjon lepedék a fogíny közelében illetve a fogfelszíneken sem.
Send this to a friend