1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Digitális panoráma röntgen

Tartalomjegyzék

A röntgensugárzás, illetve az általa létrehozható kép, nem a mai kor találmánya. Konrad Röntgen, 1895-ben találta fel az X-sugarat , felfedezéséért 1901-ben elsőként kapott fizikai Nobel-díjat. Ez a képalkotó eljárás tehát több mint 100 éve létezik az emberiség tudatában.

Miben más a modern fogászati röntgen?

A mai fogászati röntgen technológiát mégis bátran nevezhetjük modern képalkotó eljárásnak. A legújabb berendezések egyre alacsonyabb sugárdózissal egyre több információt hoznak ki. A röntgenkép az ismert fekete film helyett azonnal a számítógépbe kerül, ahol szoftver segítségével válik feldolgozhatóvá. A számítógépen megjeleníthető felvétel élesebb, részletgazdagabb, nagyítható, árnyékolható – azaz több információ olvasható ki belőle.

Digitális fogászati panorámaröntgen – csökkentett sugárdózissal – akár kismamáknak is

A Budapest Dental által használt Cranex-D panoráma röntgen csökkentett sugárdózist használ. Olyannyira, hogy végső esetben akár kismamáról is készíthető röntgenfelvétel. Terhesség alatt egyébként a röntgenfelvétel készítése ellenjavallt, így terhesség, vagy annak gyanúja esetén is mindig jelezze állapotát fogorvosa felé!

Gyors kiértékelés vegyszerek nélkül, 30 másodpercen belül

A röntgenkép nem hagyományos filmre készül, hanem közvetlenül a számítógépbe kerül. Az információ a monitor képernyőjén, hatalmas nagyításban, kb. 30 másodpercen belül kiértékelhető. A számítógéppel a röntgenfelvétel tovább nagyítható, mely segít a kisebb elváltozások diagnosztizálásában.

Mit vizsgál a fogorvos a fogászati panoráma röntgenen?

Egy felvételen áttekinthető az összes fog helyzete, állapota – nem kell külön-külön minden egyes fogról röntgenképet készíteni. Diagnosztizálhatók az állkapocsízület illetve az arcüreg esetleges rendellenességei is. Látható a csont lefutása, az esetleges fogágypusztulás mértéke.

Állapotfelméréshez, fogpótlások, fogbeültetés tervezéséhez elengedhetetlen. Az orvos a felvétel segítségével képet kap  a fogakról, az esetleges gyulladásokról, csontos elváltozásokról, illetve a környező anatómiai képletekről (idegek, arcüreg stb.).

Egyszerű szájüregi vizsgálattal nem érzékelt „megbújó” szuvasodások fellelésében szintén óriási jelentőségű.

Mit vizsgál a fogorvos az intraorális (kis) röntgenen?

Intraorális röntgenfelvétel készítésére elsősorban gócos, vagy gócgyanús fogak további vizsgálatához lehet szükség. Ami  apanoráma röntgenen nagyjából látszik, az az intraorális felvétellel még alaposabban, konkrétabban vizsgálható. Gyökérkezelések során lehet még erre a röntgenfelvétel típusra szükség. A kép a szájba helyezett digitális film lapocskára készül, majd innen kerül a számítógépbe. Elsősorban a gyökerek csúcsának vizsgálatára, illetve gyökértöméseink végső ellenőrzésére használjuk.

Miben más a CBCT és a panoráma röntgenfelvétel?

A panoráma röntgen a fogakról és a csontozatról 2 dimenziós, míg a CBCT röntgen 3 dimenziós képet ad, azaz sokkal pontosabb információkkal szolgál. Implantátum műtétek megtervezéséhez nagy térfogatú, az egész szájat megjelenítő CBCT felvételeket alkalmaz a fogorvos. Gyökérkezelés diagnosztikai szakaszában pedig kis térfogatú, részletgazdag CBCT felvételt készítünk. A foggyökerekben lefutó gyökércsatornák, elágazódások sokkal jobban láthatóak, ez az információ a fogorvos számára,  a mikroszkópos gyökérkezeléshez hatalmas segítséget nyújt.

Send this to a friend