Direkt héj esetbemutatás

Doktor úr, egy kis polírozást szeretnék!

Páciensünk a felső egyes fogain kialakult foltok miatt érkezett rendelőnk fogászati állapotfelmérésére. Érzése szerint a fogát polírozni kellene, mert a foltot fogmosással nem tudja eltávolítani. Elmondása szerint a folt körülbelül egy éve alakult ki, mintha egyre nagyobb lenne, nem tudja, mi lehet az. Egyéb panasza nincs, csak újra fehér fogakat szeretne.

Diagnózis: felmaródás, fogzománc hiány

A fogorvos számára ez nem egyszerűen esztétikai hiba, a zománc folytonossága már rég megszűnt, a fog felszínén a sárgás színű dentin látható. Ha nem kezelik időben a fogat, az idővel érzékennyé válik és a fogkopás tovább folytatódik. A fogzománc kopásának kiterjedése azonban aránylag szerencsés, direkt kompozit héjjal a fogfelszín szépen helyreállítható

Fogászati kezelési terv

A fogkopás kedvező kiterjedése lehetővé teszi, hogy a fogfelszín preparálása minimális legyen, és a problémát aránylag egyszerű módon, esztétikus fogtöméssel oldjuk meg. A Páciens eredeti elképzelései az egyszerű polírozásról azonban téves elképzelésnek bizonyultak, direkt kompozit héj készítésére van szükség.

Smile-to-Go esztétikus direkt héj

A Páciens, először kissé csalódott volt, hogy nem az elképzelései szerinti megoldást javasoljuk, de a fogkopás elméleti hátterének elmagyarázásával hamar megértette, a probléma máshogy nem orvosolható. A kezelési terv a direkt héj elkészítésén kívül, egy teljes körű dental higiéniai tisztítást is javasolt. A tisztítás részeként kivitelezett Air-Brush só polírozással a fogfelszíni valódi elszíneződések könnyen eltávolíthatóak. A Smile-to-Go direkt héj technika a szájhigiéniai kezelés után következhetett.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Megsárgult régi koronák cseréje

Kezelések terhesség során

Gyökértömött fog melletti góc

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”