1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Direkt héj esetbemutatás

Tartalomjegyzék

Doktor úr, egy kis polírozást szeretnék!

Páciensünk a felső egyes fogain kialakult foltok miatt érkezett rendelőnk fogászati állapotfelmérésére. Érzése szerint a fogát polírozni kellene, mert a foltot fogmosással nem tudja eltávolítani. Elmondása szerint a folt körülbelül egy éve alakult ki, mintha egyre nagyobb lenne, nem tudja, mi lehet az. Egyéb panasza nincs, csak újra fehér fogakat szeretne.

Diagnózis: felmaródás, fogzománc hiány

A fogorvos számára ez nem egyszerűen esztétikai hiba, a zománc folytonossága már rég megszűnt, a fog felszínén a sárgás színű dentin látható. Ha nem kezelik időben a fogat, az idővel érzékennyé válik és a fogkopás tovább folytatódik. A fogzománc kopásának kiterjedése azonban aránylag szerencsés, direkt kompozit héjjal a fogfelszín szépen helyreállítható

Fogászati kezelési terv

A fogkopás kedvező kiterjedése lehetővé teszi, hogy a fogfelszín preparálása minimális legyen, és a problémát aránylag egyszerű módon, esztétikus fogtöméssel oldjuk meg. A Páciens eredeti elképzelései az egyszerű polírozásról azonban téves elképzelésnek bizonyultak, direkt kompozit héj készítésére van szükség.

Smile-to-Go esztétikus direkt héj

A Páciens, először kissé csalódott volt, hogy nem az elképzelései szerinti megoldást javasoljuk, de a fogkopás elméleti hátterének elmagyarázásával hamar megértette, a probléma máshogy nem orvosolható. A kezelési terv a direkt héj elkészítésén kívül, egy teljes körű dental higiéniai tisztítást is javasolt. A tisztítás részeként kivitelezett Air-Brush só polírozással a fogfelszíni valódi elszíneződések könnyen eltávolíthatóak. A Smile-to-Go direkt héj technika a szájhigiéniai kezelés után következhetett.

Send this to a friend