Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Édesítőszerek vonatkozásai

Édesítőszerek vonatkozásai

Édesítőszerek fogászati vonatkozásai

A finomított ételek századát éljük. Finomított liszt, finomított cukor, kalóriadús készételek. Azonban az agyoncukrozott élelmiszertrend ellensúlyozására egy másik irányzat térhódítása is megfigyelhető az élelmiszeriparban: a fogyasztók tájékozottsága és az egyre növekvő cukorérzékenység miatt, mind több olyan élelmiszer kerül piacra, amiben cukor helyett cukorpótlók, édesítőszerek találhatók, és amikkel talán ritkábban kell fogkőeltávolításra járnunk.

Fogkímélő pótcukrok

Fogkímélőnek nevezhetjük azokat az édesítőszereket, melyek nem savasítják a keletkezett lepedéket, sőt, inkább növelik, azaz kedvező irányba viszik annak pH értékét, valamint csökkentik tapadó készségét. Ennek megfelelően édes ízük dacára a fogszuvasodás ellen dolgoznak. Cukor helyettesítésére használható fogkímélő édesítőszer például a xilit és a szorbit. Ezek az édesítőszerek finoman szólva „átverik” a szánkban élő baktériumokat. A baktérium a fenti édesítőszereket ugyanúgy felveszi, mint a cukrot – azonban nem tudja azt megemészteni, így nem termelődik sav sem, azaz a pH érték sem éri el a kritikus szintet, nem indul el a fogszuvasodás. Létezik néhány cég, akik kifejezetten gyerekek részére xilit és szorbit tartalmú édességeket, például cukorkákat, nyalókákat gyártanak. A termékeken fogkímélő felirat és matrica is található. Ha gyermekünk semmiképp nem tud ellenáll a színes, édes nyalókák csábításának, legalább próbáljuk megkeresni a fogkímélő cukrokat. Természetesen a fogkímélő édességek mellett is ugyanúgy szükséges a fogmosás, illetve a túlzott xilit és szorbit fogyasztásának enyhe emésztőszervi mellékhatásai lehetnek, pl. hasmenést okozhatnak, ezért fogyasztásuk mértékletességet kíván.

Fogszuvasodás háttere – táplálkozás, fogápolás, genetikai háttér

Kutatások bebizonyították, hogy a táplálkozástudomány által ideálisnak tartott étkezési normák és a fogorvosok által javasolt megfelelő és rendszeres szájápolás, alkalmasak a fogszuvasodás megelőzésére. Természetesen van genetikai háttér is, rosszabb zománcszerkezet, vagy könnyebben kilyukadó, barázdáltabb fogforma is. Azonban a genetikai háttér csupán az egyik tényezője a fogszuvasodás kialakulásának. Kedvezőtlenebb genetikai háttér mellett tudatos táplálkozással és megfelelő fogápolással a fogak egészsége megőrizhető!

Mire érdemes ügyelni a fogaink védelme érdekében?

Kerüljük a túlzott szénhidrát (cukor) fogyasztást, vagy cukrok helyett fogyasszunk fogkímélő édességeket. Ide tartozik a főétkezések közt nassolt chipsek, sütemények és a fogakra erősen tapadó cukorkák fogyasztása. A főétkezések közti nassolás nem csak a fogakra nézve káros, de az emésztőrendszernek is árt. A gyomornak meg kell emésztenie az ételt, a főétkezések közti szünet erre való, ha erre nincs lehetősége, méreganyagok rakódnak le az emésztőszerv rendszerekben, ami a legtöbb komoly betegség alapja.
 • Édességfogyasztás után a káros savas hatás kiküszöbölése érdekében minél hamarabb mossunk fogat.
 • Fogyasszunk rostos, rágható ételeket – ezek kevésbé tapadnak a fogzománcra, vitamindúsak, és rágásuk közben a rágóizmokat is megdolgoztatjuk.
 • Ügyeljünk a szájhigiéniára: naponta minimum kétszeri, legalább kétperces fogmosás javasolt, legalább kétnaponta pedig alapos fogköz tisztítás fogselyemmel vagy interdentalis fogkefével.
 • Félévente vegyünk részt ultrahangos fogkőleszedésen, ahol a dentalhigiénikus eltávolítja az esetlegesen lerakódott fogkövet.
 • Rendszeresen, legjobb félévente, de minimum évente egyszer, ellenőriztessük fogaink állapotát.
 • Gyermekeknél vagy fiataloknál javasolt megelőző kezelés a barázdazárás, mellyel őrlőfogaik rágófelszíni védelméről gondoskodhatunk.
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.