Édesítőszerek vonatkozásai

Édesítőszerek fogászati vonatkozásai

A finomított ételek századát éljük. Finomított liszt, finomított cukor, kalóriadús készételek. Azonban az agyoncukrozott élelmiszertrend ellensúlyozására egy másik irányzat térhódítása is megfigyelhető az élelmiszeriparban: a fogyasztók tájékozottsága és az egyre növekvő cukorérzékenység miatt, mind több olyan élelmiszer kerül piacra, amiben cukor helyett cukorpótlók, édesítőszerek találhatók, és amikkel talán ritkábban kell fogkőeltávolításra járnunk.

Fogkímélő pótcukrok

Fogkímélőnek nevezhetjük azokat az édesítőszereket, melyek nem savasítják a keletkezett lepedéket, sőt, inkább növelik, azaz kedvező irányba viszik annak pH értékét, valamint csökkentik tapadó készségét. Ennek megfelelően édes ízük dacára a fogszuvasodás ellen dolgoznak.

Cukor helyettesítésére használható fogkímélő édesítőszer például a xilit és a szorbit. Ezek az édesítőszerek finoman szólva „átverik” a szánkban élő baktériumokat. A baktérium a fenti édesítőszereket ugyanúgy felveszi, mint a cukrot – azonban nem tudja azt megemészteni, így nem termelődik sav sem, azaz a pH érték sem éri el a kritikus szintet, nem indul el a fogszuvasodás.

Létezik néhány cég, akik kifejezetten gyerekek részére xilit és szorbit tartalmú édességeket, például cukorkákat, nyalókákat gyártanak. A termékeken fogkímélő felirat és matrica is található. Ha gyermekünk semmiképp nem tud ellenáll a színes, édes nyalókák csábításának, legalább próbáljuk megkeresni a fogkímélő cukrokat.

Természetesen a fogkímélő édességek mellett is ugyanúgy szükséges a fogmosás, illetve a túlzott xilit és szorbit fogyasztásának enyhe emésztőszervi mellékhatásai lehetnek, pl. hasmenést okozhatnak, ezért fogyasztásuk mértékletességet kíván.

Fogszuvasodás háttere – táplálkozás, fogápolás, genetikai háttér

Kutatások bebizonyították, hogy a táplálkozástudomány által ideálisnak tartott étkezési normák és a fogorvosok által javasolt megfelelő és rendszeres szájápolás, alkalmasak a fogszuvasodás megelőzésére. Természetesen van genetikai háttér is, rosszabb zománcszerkezet, vagy könnyebben kilyukadó, barázdáltabb fogforma is. Azonban a genetikai háttér csupán az egyik tényezője a fogszuvasodás kialakulásának. Kedvezőtlenebb genetikai háttér mellett tudatos táplálkozással és megfelelő fogápolással a fogak egészsége megőrizhető!

Mire érdemes ügyelni a fogaink védelme érdekében?

Kerüljük a túlzott szénhidrát (cukor) fogyasztást, vagy cukrok helyett fogyasszunk fogkímélő édességeket. Ide tartozik a főétkezések közt nassolt chipsek, sütemények és a fogakra erősen tapadó cukorkák fogyasztása. A főétkezések közti nassolás nem csak a fogakra nézve káros, de az emésztőrendszernek is árt. A gyomornak meg kell emésztenie az ételt, a főétkezések közti szünet erre való, ha erre nincs lehetősége, méreganyagok rakódnak le az emésztőszerv rendszerekben, ami a legtöbb komoly betegség alapja.

  • Édességfogyasztás után a káros savas hatás kiküszöbölése érdekében minél hamarabb mossunk fogat.
  • Fogyasszunk rostos, rágható ételeket – ezek kevésbé tapadnak a fogzománcra, vitamindúsak, és rágásuk közben a rágóizmokat is megdolgoztatjuk.
  • Ügyeljünk a szájhigiéniára: naponta minimum kétszeri, legalább kétperces fogmosás javasolt, legalább kétnaponta pedig alapos fogköz tisztítás fogselyemmel vagy interdentalis fogkefével.
  • Félévente vegyünk részt ultrahangos fogkőleszedésen, ahol a dentalhigiénikus eltávolítja az esetlegesen lerakódott fogkövet.
  • Rendszeresen, legjobb félévente, de minimum évente egyszer, ellenőriztessük fogaink állapotát.
  • Gyermekeknél vagy fiataloknál javasolt megelőző kezelés a barázdazárás, mellyel őrlőfogaik rágófelszíni védelméről gondoskodhatunk.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Repedés a fogban. Tömés melletti repedés kezelése.

Kezelés utáni étkezésről

A direkt héjak alkalmazása az esztétikai fogászatban

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”